Serie

Skribent

MovieZine

20 augusti 2023 | 17:45

Vi har smygtittat på "Ahsoka" - är detta serien som ska rädda eller sänka Star Wars?

Spoilerfritt: MovieZines Star Wars-expert Fanny berättar vad du behöver veta inför onsdagens premiär på Disney+.
Med bara några dagar kvar till premiär är det dags att börja ladda för ett nytt Star Wars-äventyr. Vår expert på ämnet, Fanny Degerfelt, har redan sett de två första avsnitten av "Ahsoka" som släpps i Sverige sent på tisdagsnatten. Vi ställde några frågor om vad både fans och oinsatta behöver veta...
 
Vem är denna Ahsoka Tano? Vad behöver man känna till om karaktären innan man ser serien?
 
- Ahsoka är en fanfavorit som introducerades i den animerade serien ”Star Wars: Clone Wars”. Hon var Anakin Skywalkers padawan (lärling) innan han blev Darth Vader, och de två har några av seriens bästa stunder. Hon börjar som en våghalsig ungdom som inte tänker sig för, men blir en allt skickligare krigare under tiden som pågår, och förlorar aldrig sitt sinne för humor.
 
- Hon har en nemesis i Grand Admiral Thrawn, en legendarisk Star Wars-onding som redan omtalats i de två första avsnitten.
 
När utspelar sig serien kronologiskt sett i förhållande till filmerna?
 
- Även de som är ointresserade av de animerade serierna, kan ha sett henne i liveaction tv-serierna, där hon dykt upp i både ”The Mandalorian” och ”The Book of Boba Fett”. ”Ahsoka” utspelar sig samtidigt. Det är också ett par år efter ”Return of the Jedi”.
 
- Det är även ett par år sedan sista säsongen av ”Star Wars: Rebels”, Ahsokas andra animerade serie, och redan i de två första avsnitten börjar hon träffa gamla vänner igen.
 
Rosario Dawson är perfekt castad för rollen.
 
Hur står sig ”Ahsoka” jämfört med alla andra Star Wars-serier på Disney+?
 
- Svårt att veta efter bara två avsnitt, men det är en lovande början. De har översatt Ahsokas karaktär väl, vilket inte är det lättaste när man är van att se henne animerad, och Rosario Dawson är perfekt casting. Det verkar inledningsvis bli en ”samla ihop det gamla gänget igen”-handling, vilket är något jag gillar. Det känns som att till skillnad från många av de andra serierna är det inte solklart vad som kommer att hända hädanefter heller, vilket alltid är roligt.
 
Beskriv din spontana känsla efter de här två avsnitten du har fått se.
 
- Det var väldigt mycket uppbyggnad, vilket jag hoppas kommer leda till bra grejer. Det är roligt att återse karaktärer jag känner till, och jag tror det kommer bli roligt för nya tittare att lära känna det.
 
- Som sagt är det fortfarande relativt oklart vart handlingen är på väg, vilket jag ser som ett plus. Överraska mig!
 
Mary Elizabeth Winsteads undermåliga sminkning drar ned helhetsintrycket.
 
Är ”Ahsoka” serien som kommer göra Star Wars spännande igen, eller har det blivit lite för mycket på sistone?
 
- Det är verkligen förhoppningen! Star Wars - och alla andra stora franchiser - har en tendens att bli väl efter beprövad formula. Jag hoppas att de i "Ahsoka" vågar testa nya saker. De två första avsnitten var lovande, men det gäller att hålla uppe den känslan.
 
Vad tror du att fansen kommer snacka mest om efter premiären på onsdag?
 
- Dessvärre tror jag att det kommer skämtas om Mary Elizabeth Winsteads undermåliga sminkning, men utöver det kommer många diskussioner röra Thrawn, som vi får höra talas om men inte se. Hur kommer han introduceras, hur blir hans möte med Ahsoka, och vad exakt har han för sig?
 
- Det lär även spekuleras om var de från rebellgänget som inte dykt upp än befinner sig. Och, förstås, om vi kommer få se Anakin Skywalker i serien.
 
"Star Wars: Ahsoka" får premiär med två avsnitt på Disney+ den 23 augusti. Här i Sverige släpps avsnitten på onsdagar klockan 03.
| 20 augusti 2023 17:45 |