Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 december 2022 | 07:30

Vi har sett ”Avatar: The Way of Water”! Läs de första reaktionerna

Nu släpps de första reaktionerna efter världspremiären av James Camerons uppföljare. Var det värt 13 års väntan?
Tänk att hela 13 år har hunnit passera sedan vintern då ”Avatar” släpptes och blev ett världsfenomen. James Camerons sci-fi-spektakel är än idag tidernas mest inkomstbringande film (halvt utmanad av ”Avengers: Endgame” nånstans längs vägen) och den länge omtalade uppföljaren har varit riktigt efterlängtad av fans. Tills den flyttades fram, gång på gång.
 
Men håll ut bara en vecka till, för nu är filmen klar och redo att släppas på bio - det kan jag själv intyga! MovieZine var bland de första i världen att få se ”Avatar: The Way of Water” häromdagen, redan innan den stora galapremiären som ägde rum i London igår kväll.
 
Nu är det fritt fram för de första reaktionerna i sociala medier. Medan den typen av inlägg brukar vara överdrivet positiva, ville jag lyfta fram både några bra och mindre bra saker med ”Avatar”-uppföljaren:
 
 
Läckra nya miljöer och charmiga unga karaktärer är definitivt något att förälska sig i när Cameron låter oss återvända till planeten Pandora. En redan pampig blockbuster lyfts av ett rörande familjedrama. Men det som imponerade 2009 känns kanske inte lika speciellt eller banbrytande idag och jo, storyn är fortfarande tunn. (MovieZines recension och betyg släpps nästa vecka.)
 
 
Vad tyckte andra kritiker? Det visuella lyfts såklart fram som ett av filmens främsta egenskaper. Cameron har återigen skapat en förtrollande värld med otroliga effekter, som gör sig bäst i 3D. Actionscenerna hyllas, men några anser också att det blir för många karaktärer och sidospår att följa.
 

1. Ett visuellt spektakel som aldrig tar slut

 
 

2. Älskade den inte

 
 

3. Karaktärer och världsbyggande går före

 
 

4. På alla sätt bättre än ettan

 
 

5. Filmade han på en annan planet?

 
 

6. Episkt filmskapande

 
 

7. Tunn story och för många karaktärer

 
 
"Avatar: The Way of Water" får svensk biopremiär om en vecka, den 14 december. Recensioner släpps 13 december på kvällen.
| 7 december 2022 07:30 |