Film

Skribent

MovieZine

25 januari 2017 | 14:00

Vi har haft fel om Dödsstjärnan i 40 år - idag kom svaret

När man väl tänker på det är det ganska självklart.
Har du också alltid trott att den där rännan som Luke flyger sin X-Wing i innan han spränger Dödsstjärnan i "Stjärnornas krig" är den som går likt en ekvator runt rymdstationen? Det är ju trots allt den enda rännan som går att se på bilder, men nu har det visat sig vara en missuppfattning.

När effektsteamet, med John Knoll i spetsen, satte sig ned för att kolla in dagens tagningar under arbetet med "Rogue One" nämnde Knoll i förbifarten att den klassiska scenen i "Stjärnornas krig" utspelar sig i en ränna som går från norr till söder, och inte från väster till öster.Todd Vaziri, som befann sig i rummet, berättar:

- De flesta av oss blev helt tysta. "Vad sa han precis?"

- Nästan alla pekar på den ekvatoriala rännan på Dödsstjärnan. Jag har frågat dussintals av superfans, inkluderat många medarbetare på Industrial Light & Magic, och nästan varenda en av dem har pekat på ekvatorialrännan. Om du hade frågat mig hade jag också pekat på den.

Om man kikar närmare på bilder ser man dock att den nämnda ekvatorialrännan är full av lampor, och det är såklart även i den rännan som Millenium Falcon sugs in i en avgörande scen.

Large 36644d7bf8abdb74f09be8c52a62e74d photo
Notera lamporna. 

Den är helt enkelt mycket större än platsen där Luke faktiskt flyger med sin X-Wing i filmen. Exakt var det skulle vara är dock alltså fortfarande ett mysterium...

| 25 januari 2017 14:00 |