Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

20 maj 2016 | 18:00

Vi ger dig 3 anledningar till att se ”Outcast” i sommar

Och en anledning till varför du borde låta bli den nya skräckserien.
Stephen King-doftande småstadsskräck med demoner och exorcister - det är i korta drag vad nya ”Outcast” handlar om. Jag har sett det första avsnittet och ger dig här tre anledningar till att kolla in serien.

1. Från skaparen av "The Walking Dead"


Showrunner Robert Kirkman är mest känd för att ha skapat zombiesuccén ”The Walking Dead”. Även den här gången använder han sin egna grafiska roman som förlaga. 

Kirkman sade nyligen att ”Outcast” kommer bli väldigt läskig: ”Det är lustigt när man själv skrivit något, man kan se det och tänka att ja, skådespelaren gjorde det grymt. Men andra människor som sett serien tycker att den är otäck. Så jag litar på dem.”2. De lånar från de bästa


En liten, bortglömd och undangömd amerikansk stad där Ondskan verkar leva sida vid sida med några tusen invånare. Tanterna i snabbköpet talar om Djävulens närvaro och varför det är viktigt att gå till kyrkan på söndagarna. Livet verkar gå sin gilla gång samtidigt som alla bär minnen av otäcka saker som hänt, och vill skydda sina nära och kära från samma händelser igen. Om det känns bekant så är det ungefär samma historia som Stephen King skrivit i ungefär 50 av sina böcker. Hyllning eller omedvetet plagiat, det låter jag vara osagt. 

Pilotavsnittet av ”Outcast” lånar också friskt från skräckklassikern ”Exorcisten”. Utan att vara så påläst på exorcism, undrar jag om det verkligen inte går att skilja sig från tidigare verk? Här finns lemmar som vrids ur led, småbarn som säger otäcka saker medan de svävar upp från sängen, och så spyan upp i taket. Skräckfantaster kan bocka av sina referenser.3. Intensiva scener!


De mest magstarka scenerna i ”Outcast”-piloten kretsar kring Joshua, den åttaårige pojken som har blivit besatt av en demon. När han kastar runt folk mot väggarna eller biter av sina fingrar är det rätt otäcka bilder. Skräcken är inte bara visuell men även psykologisk, det riktigt kryper under skinnet.

I en scen som lär bli en snackis hamnar Joshua i ordentligt slagsmål med Fugits karaktär, som spöar skiten ur den lille pojken. Den typen av våld mot barn har alltid varit tabu på film och tv. De starka scenerna lär skapa debatt och moralpanik när avsnittet sänds i amerikansk tv.Men… vart är det på väg?


Pilotavsnittet ger inte mycket ledtrådar av hur serien kommer utveckla sig. Jag känner mig inte överdrivet fäst vid huvudpersonerna - den plågade Kyle (Patrick Fugit) och pastor Anderson (Philip Glenister) - och saknar en tydlig hook för kommande avsnitt. Nuförtiden verkar allt fler serier skapas med tanke på binge-tittande, att det ska slukas flera avsnitt i ett svep. Cliffhangers går förlorade, vilket jag ser som ett problem. 

Piloten till ”Outcast” är mörk, snygg och skrämmande på sina håll, men den övertygar mig inte om att serien är värd att fortsätta titta på i sommar. Har jag fel? Tiden får utvisa.


"Outcast" får svensk TV-premiär på FOX den 6:e juni.

Vad tycker ni om ”Outcast”? Verkar det lovande? Kommentera nedan.
| 20 maj 2016 18:00 |