venedig 2023

Skribent

MovieZine

3 september 2023 | 09:00

Venedig 2023: Skandaler tar fokus i skuggan av strejken

På grund av strejken i Hollywood återfinns inte samma mängd skådespelande stjärnor på årets filmfestivalen venedig. Regissörerna är desto fler, varav framförallt två sticker ut, Roman Polanski och Woody Allen.
Den största snackisens och en av årets största skandaler, faktiskt redan innan filmfestivalen drog igång, var att två omtalade herrar välkomnats in i värmen igen. Både Roman Polanski och Woody Allen är i Venedig med sina senaste filmer, i sektionen utanför tävlan.
 
Polanski har gjort filmer som ”Rosemarys Baby” (1968), ”Chinatown” (1974) och ”Pianisten” (2002). Senast han deltog sig på en filmfestival var med ”En officer och spion”, just här i Venedig 2019. Och nu är han tillbaka med dramat ”The Palace” som hade premiär under gårdagen.
 
Men 90-åringen skippade denna gång röda mattan då han fortfarande, sedan domen för våldtäkt mot barn på 1970-talet, är på flykt undan rättvisan i USA.
 

Woody Allen är tillbaka med ny film

 
Som om inte en skandalomsusad regissör var nog, lär vi även få återse 87 år gamla Woody Allen här. Regissören har flera klassiker på sin repertoar, såsom ”Annie Hall” (1977), ”Manhattan” (1979), ”Midnatt i Paris” (2011) och ”Blue Jasmine” (2013) mfl. För två år sedan i efterdyningarna av ”me too” kom den omtalade dokumentärserien ”Allen v. Farrow” på HBO. Serien tog åter upp övergreppen som hans adoptivdotter Dylan Farrow i alla år har anklagat honom för. Allen har också åtalats för brotten men också friats för dem.
 
Ändå var det som att något hände 2020. Plötsligt lyssnade många fler på offret och valde att tro på hennes historia. Både branschfolk och fans vände så den upphöjde mästerregissören ryggen. Och sedan dess har även resten av etablissemanget fortsatt ta avstånd från den tidigare så hyllade mannen.
 
Allen har svarat med att stanna i Europa och hålla låg profil, tills nu. Och då Europa verkar ha närmare till förlåtelse och acceptans, eller kanske helt enkelt lättare kan skilja mellan det någon anklagas för och vad hen faktiskt åstadkommer rent konstnärligt, så är det här han väljer ta ny sats.
 
På måndag har således hans nya franska film ”Coup de Chance” premiär. Oklart ännu om den får någon distribution och i vilka länder. Men om den får Sverigepremiär, kommer du se den?
 
Jonna Vanhatalo
Erik Dalström
| 3 september 2023 09:00 |