Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

28 juni 2016 | 13:15

Vem står näst på tur på Arya Starks lista?

Man muckar inte med Arya. Vi reder ut vilka som är avklarade och förutspår ordningen på resten av offren. (Spoilers från säsongsavslutet).
Allt sedan säsong 3 har "The Red Wedding" varit det största massaker-avsnittet i "Thrones" historia - möjligen tills vi såg Cerseis eskapader i avslutet på säsong 6. Men det är ingen tävling: oavsett vilken incident som kostade flest liv, har vi inte glömt vad som hände vid "The Red Wedding". Och inte Arya heller. Hon har slutligen fått sin revansch på den vidriga gamla gubben Walder Frey, som utplånade halva hennes familj.

Arya har efter sin träning hos The Faceless Men i Braavos blivit en mästerlig lönnmördare och använde sina nya förmågor väl för att lura Frey att hon var en vanlig tjänare i huset, tills hon avslöjade sin sanna identitet och skar av honom halsen. Ett namn på henne berömda hämndlista som hon citerar för sig själv varje kväll innan hon somnar, är avbockat. Frågan vi alla ställer oss nu är: vilka är kvar och vem står näst på tur?

Aryas lista i TV-serien är betydligt kortare än den i boken och så här lyder den: Joffrey, Cersei, Walder Frey, Meryn Trant, Tywin Lannister, Melisandre, Beric Dondarrion, Thoros of Myr, Ilyn Payne, The Mountain och The Hound.

För att besvara frågan måste vi först titta på vilka som är avklarade. En del av Aryas fiender har ju nämligen fallit bort tack vare andras förtjänster. Joffrey dog knall fall efter att ha druckit förgiftat vin i början av säsong 4 och innan säsongen var över var även hans morfar (och farfar, ehum) Tywin Lannister skjuten på dass av farbror Tyrion. Det tredje offret fixade Arya själv i finalen av säsong 5, när hon kallsinnigt mördade Meryn Trant inne på en bordell i Braavos som hämnd för att han tog hennes fäktningstränare Syrio Forels liv i säsong 1. The Hound kan vi anta att hon förmodar död, efter att ha lämnat honom svårt skadad ute i ingenstans. Vi fick dock se i säsong 6 att han är vid gott hull, men trots att han försökte lämna mördandet bakom sig, lyckades bli indragen i soppan igen.

Även om Arya skulle springa in i The Hound igen är det inte givet att hon skulle vilja döda honom längre - de blev ju nästan polare under den där färden ihop - åtminstone om man bortser från hur hon lämnade honom att dö hjälplöst. Att Arya skulle ha någon som helst chans att vinna över The Hounds brorsa The Mountain är dessutom högst osannolikt, med tanke på att snubben är odöd nu. Hon ser nog honom som "tillräckligt död".

Kvar har vi bara Cersei, Melisandre, Beric Dondarrion, Thoros of Myr och Ilyn Payne och med tanke på att både Beric och Thoros är hos The Hound just nu är det som upplagt för att Arya ska möta dem alla tre i en episk fight. Om hon väljer att skona The Hound, får vi i så fall se.

Det är uppenbart att både Cersei och Melisandre är två mycket mer betydelsefulla karaktärer att ge sig på än Ilyn Payne: killen som agerade bördel åt Joffrey när Aryas pappa Ned Stark halshöggs. Klart att han fortfarande går lös där ute någonstans, men att döda honom skulle få noll konsekvenser på storyn och med bara 13 avsnitt kvar vore det nästan slöseri med tid att visa det. Om Arya istället lyckas kryssa av Cersei och Melisandre från sin lista, vore det just den perfekta, chockartat triumferande säsongsfinalen på säsong 7, eller vad säger ni?

Så vem står troligast näst på tur för Arya?

Om hon lyckas komma åt Cersei eller Melisandre, lär det knappast hända före resten av gänget. De är listans stora klimax. Om serien väljer att bry sig om Ilyn Payne kan man tänka sig att ett avsnitt börjar med att mordet precis har hänt, eller att han på något sätt går åt på köpet av någon annan slakt. Det mest troliga är att Aryas nästa destination är att hitta Beric Dondarrion, Thoros of Myr och The Hound i samma följe. Det vore också ett bra sätt för serien att hinna med alla namn innan berättelsen är över. Vi är nära slutet nu.

Om Arya sedan slår sig ner i Winterfell ihop med syskonen eller har fått smak för lönnmördarlivet, återstår att se. Den verkliga kriget står mellan Starks, Lannisters och Targaryens i slaget om Järntronen - och deras gemensamma kamp mot The White Walkers om de når fram någon gång. Vintern blir olidligt lång innan vi återser "Game of Thrones".

Ter sig den här teorin rimlig, eller har du ett annat förslag på vem Arya dödar härnäst?
| 28 juni 2016 13:15 |