Film

Skribent

Hannes Kinnunen

5 december 2012 | 19:30

Vem är vem i "Hobbit"?

Bilbo och de 13 dvärgarna - här är alla gamla och nya ansikten du behöver känna till inför "Hobbit: En oväntad resa".

Nu är det bara en vecka kvar tills vi åter igen får förtrollas av Midgårds magiska värld som Peter Jackson så fint bygger upp åt oss!

I den här karaktärsguiden ger vi dig en översikt och chansen lära känna karaktärerna bättre, innan "Hobbit: En oväntad resa" går upp på biograferna världen över.

Bilbo spelas av den brittiske skådespelaren Martin Freeman som vi tidigare sett i "The Office" och den nu aktuella tv-serien "Sherlock". Bilbo spelades i "Sagan om Ringen" av Ian Holm som en äldre version av honom. Ian Holm kommer att vara med även nu, fast då i de scener som utspelar sig under tiden av "Sagan om Ringen". Bilbo som karaktär är av rasen hobbit, vilket ligget bakom filmens titel. Bilbo Baggins är en välbärgad hobbit på 50 år som aldrig har några äventyr för sig utan vill helst spendera sin tid med att dricka öl och äta god mat, tills en mycket suspekt trollkarl kommer på besök.

Martin Freeman blev först vald för rollen i oktober 2010 men var tvungen att tacka nej på grund av schemakonflikter med tv-serien "Sherlock". Det löste sig sedan och Freeman tackade ja på direkten. Det här är vad Peter Jackson hade att säga om rollsättningen av Bilbo:

- Trots alla rykten och spekulationer som rörde rollen som Bilbo så fanns det bara en för oss. Det kommer få gånger i ens karriär då man kommer över en skådespelare som man vet är född till att spela en speciell roll, som så var fallet första gången jag träffade Martin Freeman. Han är smart, rolig, överraskande och modig. Precis som våran Bilbo, och jag är väldigt glad över att kunna säga att han är vår Hobbit.

Gandalf spelas återigen av Sir Ian McKellen som gjorde en fenominal insats som trollkarlen i "Sagan om Ringen"-filmerna. Gandalf är en lång och ståtlig trollkarl av rasen maia. Att få tillbaka McKellen som Gandalf var prio ett för Peter Jackson.

Gollum - en hobbit som med med tortyr och lidande har förvandlats till en vriden varelse. Gollum spelas återigen av Andy Serkis som vi tidigare såg spela rollen fantastiskt i "Sagan om Ringen"-trilogin. Bilbo stöter på Gollum inne i de dimmiga bergen, vilket vi även det såg lite snabbt i första "Sagan om Ringen".

Thorin Oakenshield - Som en ung prins bevittnade Thorin ödeläggelsen av sitt hem när en stor eldsprutande drake attackerade dvärgkungariket Erebor. När ingen kom för att hjälpa de överlevande dvärgarna var resterna av det en gång stora och ädla riket tvunget att fly. Nu, som den starka, orädda kämpe och respekterade ledare som Thorin är har han valt att resa tillbaka till Erebor och en gång för alla återta sitt hemland, och förgöra det odjur som legat bakom allt.

Thorin spelas av Richard Armitage som vi tidigare sett i BBC:s tv-serie om "Robin Hood" och snabbt i en roll i "Captain America".

Dwalin - Inte bara en krigare, utan även Balins yngre bror. Dwalin är följeslagets längsta dvärg, och bugar inte för någon som inte visat sig förtjänt av hans respekt. Inte är han speciellt förtjust i alver heller. I filmerna spelas Dwalin av Graham McTavish.

- Jag skulle ha väldigt tur om jag någonsin igen skulle få en chans att spela en roll som skulle vara lika stor och ikonisk som här, säger McTavish.

Balin - En av följeskapets äldsta dvärgar och med adliga rötter är Balin en vis och snäll dvärg som levt ett liv bland krig, vilket påverkat honom till att vara skeptisk till äventyret som ska ta dem till de ensamma bergen. Balin spelas av Ken Stott i filmerna.

- Jag har länge varit ett fan av Kens roller och jag ser väldigt mycket fram emot att få arbeta tillsammans med honom, kommenterade Peter Jackson rollsättningen av Balin.

Kili - Den yngsta dvärgen vid sidan av sin bror Fili som följer med ut på äventyret till de ensamma bergen. Kili är Thorins brorson vilket sätter press på Kili som tidigare levt sitt liv i trygghet inne i bergens salar. Kili har en synförmåga som heter duga vilket leder till att han ofta får agera scout, mästrar pilbågen gör han också. Kili spelas i filmerna av Aidan Turner.

- Aidan är en underbar ung skådespelare som kommer från Irland, jag är säker på att han kommer att ge hjärta och själv till rollen som Kili, säger Peter Jackson.

Fili - Likväl ung som sin bror Kili har Fili, trots att han är kunnig krigare och brorson till Thorin, ingen aning på de faror som han kommer att få möta under sin resa till de ensamma bergen. Fili spelas av Dean O'Gorman i filmerna.

- Dean är en utmärkt nyzeeländsk skådespelare, som jag ser väldigt mycket fram emot att arbeta med, säger Peter jackson.

Dori - Delade åsikter lyder det om grumlande Dori. Vissa i följeslaget tycker att många problem orsakats på grund av honom medan Thorin tycker att han är den starkaste i gruppen. Dori spelas av Mark Hadlow i filmerna.

- Jag har arbetat med Hadlow på många av mina projekt, bland annat "Meet the Feebles" och "King Kong", han är en fantastisk skådespelare och jag det ska bli roligt att få arbeta med honom igen på de här filmerna, säger Peter Jackson.

Nori - Bror till Dori och Ori. Nori hamnar ofta i trubbel och väljer därför att ge sig iväg på äventyret för att komma ifrån myndigheterna, utan att själv veta att han kanske gett sig in på mer trubbel än vad han lämnade hemma. Nori spelas av Jed Brophy i filmerna. Nori har tidigare varit med i en hel del av Peter Jacksons filmer, bland annat "Braindead", "Heavenly Creatures" och alla tre "Sagan om Ringen"-filmer som olika varelser.

Ori - En kreativ själ som man ofta finner skrivandes eller tecknade under äventyrets pauser. Han är vänlig och väl uppfostrad och är van med att bli uppläxad av sina äldre bröder Nori och Dori. Men ibland kan Ori överraska med ett otroligt mod. Ori spelas av Adam Brown i filmerna.

- Adam är en underbart uttrycksfull skådespelare med en unik närvaro, jag ser fram emot att få se honom göra liv i Ori, säger Peter Jackson.

Óin - Bror till Gloin och farbror till Gimli är Óin en modig dvärg som med sin helande kunskap har tagit fram sin egen medicin, "ointment", för att läka sina trogna följeslagare. Óin spelas i filmerna av John Callen.

Inför rollen sa Callen:

- Jag undrade varför de rollsatt mig som Óin, kanske var det mitt långa hår och skägg som sålde det. Men nu har jag klippt av mig allt. Kanske kan det vara för att Óin är 200 år gammal, så jag antar att det är åldern som fick dem intresserade av mig.

Glóin- Bror till Óin och far till Gimli. Glóin är en dvärg med lätt temperament och har lätt till att brusa upp sig. Han är dock en stark, modig och lojal dvärg som man alltid kan lita på. Glóin spelas av Peter Hambleton.

Bifur - Kusin till Bofur och Bombur. Bifur har rester av en goblinyxa fast i sin panna vilket har gjort att han har tappat talförmågan och istället måste vända sig till att kommunicera via gester och grymtningar. Bifur spelas av William Kircher.

Bofur - Trots vänlig och sympatisk har Bofur problem med att ofta konstatera det uppenbara, och slänger ur sig saker utan att tänka sig för. Han har en kärlek för musik och har en bra sångröst. Han är inte heller speciellt modig men hjälper gärna till när någon han håller nära är i nöd. Bofur gav sig ut på äventyret främst för att söka lyckan men också för att han fick höra att ölen var gratis. Bofur spelas av James Nesbitt.

Peter Jackson kommenterade rollsättningen för Bofur med:

- James charm och värme är legendariskt inom komiska och dramatiska roller, vi känner oss väldigt tursamma att kunna välkommna honom till filmen.

Bombur - Bror till Bofur och kusin till Bifur är Bombur följeslagets kock. Hans enorma storlek och omättliga aptit orsakar ofta problem - och skratt - för både honom själv och för hans medresenärer. Trots sin storlek kan han vara förvånansvärt effektivt i stid, och ve den som gör honom sen för middag! Bombur spelas av Stephen Hunter i filmerna:

- Att bli rollsatt i "Hobbit" är en stor ära och det är väldigt spännande. Jag sökte en roll inför "Sagan om Ringen" när jag precis fått mig en agent, men fick inte rollen. Så när jag såg de filmerna tänkte jag bara, jag vill verkligen vara med i "Hobbit", kommenterar Hunter.

"Hobbit" delas upp i tre filmer som regisseras av Peter Jackson. De två första får biopremiär december 2012 samt 2013 och den tredje i juli 2014.

Läs mycket mer om Hobbit-filmerna på vår specialsajt och gilla Hobbit Sweden på Facebook.

| 5 december 2012 19:30 |