Film

Skribent

Patrik Linderholm

4 mars 2015 | 16:00

Veckans streaming: Svart på vitt

Bland veckans nya streamingsläpp hittar vi allt från den Oscarsvinnande polska pärlan "Ida" till årets mest träffsäkra sociala satir "Dear White People".

Dear White People (SF Anytime)


Debutregissören Justin Simien, som besökte Sverige i höstas under Stockholms filmfestival, har lovordats – inte minst från oss på MovieZine – för sin träffsäkra och underhållande samhällssatir. Här får vi följa de bubblande rasmotsättningarna på ett universitet utifrån en rad olika perspektiv. Simien undersöker lika humoristiskt som träffande om kontroversiella ämnen samtidigt som filmen även skapar en universell berättelse om vikten av att utstaka sin egen väg i livet. Visas just nu simultant på bio och SF Anytime.

Ida (Headweb, Plejmo, SF Anytime)


Förhandstippade Pawel Pawlikowski tog mycket välförtjänt hem priset för Bästa utländska film för denna polska pärla i förra veckan. Här skildras berättelsen om den unga flickan Anna som innan hon överlämnar sig helt åt Gud som nunna i det kloster hon vuxit upp i besöker sin enda levande släkting – mostern Wanda som är en frigjord intellektuell kvinna som öppnar upp en helt annan värld för Anna. Intressant, gripande och fasansfullt snyggt drama.

Are You Here (Viaplay)


Att Matthew Weiner, skaparen bakom hyllade ”Mad Men”, skulle röra sig vidare in i filmbranschen var inget oväntat – men att han gjorde det med en komedi med Owen Wilson och Zach Galifianakis var det nog inte många som såg komma. I sin långfilmsdebut som regissör skildrar han här berättelsen om meteorologen och ständiga ungkarlen Steve (Wilson) som följer med sin bästa kompis Ben (Galifianakis) till hemstaden efter att dennes pappa gått bort. Mer drama än väntat och med härligt birollsinhopp av Amy Poehler.

John Wick (Headweb, Plejmo, SF Anytime)


Efter att ha varit oerhört nära att falla i samma ”direkt till DVD”-fack som kollegor som Nicolas Cage och John Cusack har forne ”Matrix”-stjärnan Keanu Reeves lyckligtvis fått ett uppsving med denna hyllade actionkaka. En till synes konventionell berättelse om en före detta yrkesmördare som blir tillbakadragen in i världen han trodde att han lämnat bakom sig lyfts upp mycket tack vare att förstagångsregissörerna Chad Stahelski och David Leitch har precis rätt typ av självdistans. Dessutom dyker Michael Nyqvist upp som (hör och häpna!) rysk gangster. 

The Messenger (Netflix)


Rysligt närvarande krigsdrama som skildrar livet hemma istället för på fronten. Här får vi följa den nyligen hemkomna skadade soldaten Will Montgomery (Ben Foster) som börjar arbeta med att underrätta familjer som förlorat sina anhöriga i kriget. Tillsammans med en minst sagt kontroversiell kapten (Woody Harrelson) möter de vitt skilda personer som alla reagerar på olika sätt, och när Will kommer lite för nära änkan Olivia hamnar han i ett moraliskt dilemma. Mörkt, nervigt och oerhört välspelat.

Obvious Child (SF Anytime)


En komedi om abort? Ja, i denna jordnära berättelse får vi följa standuparen Donna Stern som hittar gott om humormaterial i sitt eget vardagsliv, men som när hon plötsligt blir gravid efter ett engångsligg tvingas att för första gången konfrontera den självständiga kvinnans komplicerade verklighet. Skicklig och formsäker skildring med älskvärd prestation av komikern och forna ”Saturday Night Live”-medlemmen Jenny Slate i huvudrollen.

Hannah och hennes systrar (SVT Play)


En av Woody Allens bästa verk och filmen som gav Michael Caine hans första Oscar. Men starkast är det filmens kvinnliga huvudrollsinnehavare som skiner. Mia Farrow, Barbara Hershey och Dianne Wiest utgör filmens syskontrio vars olika liv vi får följa under ett års tid. Rappt och välspelat när Allen är som bäst. OBS! Försvinner från SVT Play på fredag.

Övriga streamingsläpp denna vecka:

Dracula Untold (Headweb, Plejmo, SF Anytime) – Originstory om mörkrets härskare och första steget i Universals nystart på monstervågen.

Bringing Out the Dead (Viaplay) – Sevärd och smått bortglömd Martin Scorsese-pärla med Nicolas Cage som problemfylld ambulansförare.

Love, Rosie (Headweb, Plejmo, SF Anytime) – Snygga britter (Lily Collins och Sam Claflin) gör saker tillsammans.

Förbjuden kärlek (Draken film) – Iransk queerfilm om två unga tjejer i Teheran. Ytterst gripande och sevärd.

The Final Cut (Netflix) - Futuristisk thriller där Robin Williams gräver i människors minnen.
| 4 mars 2015 16:00 |