The Messenger 2009

Romantik Drama Krig
USA
113 MIN
Engelska
Spanska
The Messenger poster

Synopsis

En Irakveteran blir parhäst med en gammal Kuwaitveteran i arméns värsta jobb: de överlämnar dödsbesked till soldaters familjer. Eftersom det är viktigt att de anhöriga får beskedet av armén och inte via medier eller andra ryktesvägar, måste de snabbt och formellt överlämna beskedet: ingen kroppskontakt, inget kallprat, bara snabbt in och snabbt ut.
Ditt betyg
3.2 av 83 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Messenger
DVD-premiär
15 september 2010
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

14 september 2010 | 11:51

Budbärarens dilemma

Jag vill minnas en hel del surr om Oscars när "The Messenger" hade premiär i sitt hemland, även utöver de två guldgubbar (bästa manliga biroll för Woody Harrelson och bästa manus) den nominerades till. Vad hände här? Direkt till DVD. Sorgligt öde för ett drama som förtjänar mer, mycket mer.

Ben Foster spelar Will Montgomery, en ung amerikansk soldat som skadas i Irak och skickas tillbaka hem, där han under sina sista månader i tjänst placeras att meddela anhöriga till soldater som inte hade samma tur som Will och överlevt. Utan varken utbildning eller tidigare erfarenhet, paras han ihop med den erfarne kaptenen Tony Stone (Woody Harrelson), som ska lära honom allt, inklusive de strikta reglerna för hur ett dödsbud ska levereras. Men regler är inte alltid lätta att följa, speciellt inte om man fattar tycke för en ung mamma och nybliven änka, och Will inleder snart en aningen för olämplig relation.

Ben Foster, ja. En aktör som går från klarhet till klarhet ("Six Feet Under", "3:10 to Yuma") och ständigt arbetar på gränsen till ett genomslag av den större sorten, han har mer än nog av talang för att förtjäna det ordentligt. Han passar perfekt att porträttera Will, med det militärt lugna, stela, yttre och ett argt, kanske till och med förvirrat, inre som bubblar och bara ibland tillåts brisera. Det till en början motvilliga accepterande av sitt nya uppdrag, osäkerheten kring hur han borde bete sig gentemot kvinnan som väckt av hans intresse, allt det som ständigt pågår hos Will.

Överhuvudtaget imponerar skådespelarensemblen i "The Messenger" stort. När Woody Harrelsons karriär generellt inte är den mest jämna, är det här ett exempel på hans bästa sida. Hans Tony Stone har givetvis drag av Will Montgomerys militära stelhet men med såväl mer professionalitet som en viss ledighet, effekter av erfarenhet. Samantha Morton, gestaltandes änkan Will faller för, har jag varit förtjust i sedan Lynne Ramsays fantastiskt fina "Ratcatcher" och Jena Melone kanske inte gjort alltför mycket väsen av sig sedan "Donnie Darkos" dagar, jag tycker ändå hennes lilla insats här är väl värd åtminstone ett stilla omnämnande.

Bäst av allt är kanske ändå Steve Buscemis inhopp som en av mottagarna av dödsbud, och sedermera en sörjande fader, ett inhopp som är lika starkt gripande som det är kort.

Fast filmen är naturligtvis mer än sina agerande beståndsdelar. I ett lagom långsamt tempo, till smakfullt sparsmakad och stämningsfull musik, med ett urvattnat vackert foto, följer vi Wills dilemma och hela känslospel. Dramat griper inte alltid lika hårt som man kanske förväntar sig, men jag är inte säker på att det är meningen. Såväl Will som Paul är personer som avskärmat sig, som inte har ordentlig kontakt med sina känslor, och filmens uppgift blir att skildra hur de lär sig medan vi observerar.

| 14 september 2010 11:51 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Messenger
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu