Film

Skribent

Hannes Kinnunen

26 mars 2011 | 19:15

Veckans Hobbit v.12

I veckans uppdateringar kring "The Hobbit" berättar Hannes att Peter jackson har inlett inspelningsarbetet och att Liv Tyler har ännu inte blivit kontaktad för medverkan.

Inspelningen startar

Filminspelningen för Peter Jacksons "The Hobbit" drog i gång i måndags och därför inleder vi denna "Veckans Hobbit" med en fet sammanfattning om projektet.

"The Hobbit" eller på svenska "Bilbo - En hobbits äventyr" är en barnbok skriven av J.R.R Tolkien och släpptes 1937 och är föregångaren till Tolkiens "Sagan om Ringen"-trilogi. Boken kommer att delas upp till två filmer och släppas på biograferna till julen 2012 samt 2013.

"The Hobbit" regisseras av Peter Jackson som tidigare regisserade "Sagan om Ringen"-trilogin men även filmer som "Braindead" och "King Kong". Han tog även över regijobbet efter att Guillermo del Toro hoppade av. Del Toro står dock fortfarande kvar som en av filmens manusförfattare tillsammans med Peter Jackson, Fran Walsh och Philippa Boyens.

"Peter Jackson då och nu"

Filmerna kommer att filmas digitalt i 3D till skillnad från "Sagan om Ringen"-trilogin som filmades helt i 35 mm. Den märkbara skillnaden kommer vara att "The Hobbits" bild känns skarpare och råare.

Filminspelningen kommer ta plats vid Stone Street Studios i Wellington som även användes för "Sagan om Ringen"-inspelningen. Inspelningen kommer även till stor del äga rum runtom Nya Zeeland.

"The Hobbit" utspelar sig 60 år före "Sagan om Ringen" och handlar om den självgoda och hemmastadda hobbiten Bilbo Baggins. En vacker dag får han besök av den mystiska trollkarlen Gandalf tillsammans med tretton dvärgar för att ge sig ut på ett massivt äventyr för att återta det gamla dvärgkungariket Erebor som sedan länge har varit i klorna på draken Smaug. Resan leds av den legendariska krigaren Throin Oakensheild och under resans gång stöter Bilbos följeslag på allt från gigantiska spindlar, onda alvkungar, trollkarlar till män som kan förvandla sig till björnar.

Bilbo stöter även på en mystisk varelse i en grotta som har en mystisk ring, en varelse vi har lärt känna som Gollum.

Martin Freeman spelar hobbiten Bilbo och Ian McKellen återvänder som trollkarlen Gandalf den grå. Dvärgarna spelas av Richard Armitage som Thorin Oakenshield, Ken Stott som Balin, Graham McTavish som Dwalin, William Kircher som Bifur, Mikael Persbrandt som Beorn, James Nesbitt som Bofur, Stephen Hunter som Bombur, Rob Kazinsky som Fili, Aidan Turner som Kili, Peter Hambleton som Gloin, John Callen som Oin, Jed Brophy som Nori, Mark Hadlow som Dori och Adam Brown som Ori. Från "Sagan om Ringen" återvänder även Cate Blanchett som Galadriel, Andy Serkis som Gollum, Ejijah Wood som Frodo, Christopher Lee som Saruman.

Bakom kameran återfinns även Andrew Lesnie som filmfotograf, Dan Hennah som produktionsdesigner, Alan Lee och John Howe som konsept designers och kompositör återfinns Howars Shore. Smink står Peter King för och kostymer är designade av Ann Maskrey och Richard Taylor.

Liv Tyler inte kontaktad för "The Hobbit"

Liv Tyler som spelade alven Arwen i "Sagan om Ringen-trilogin" har fått frågan i en intervju av Collider om hon blivit tillfrågad att återvända för "The Hobbit" och hennes svar blev:

- Jag har inte blivit kontaktad av någon, men jag skulle väldigt gjärna vilja återvända till Nya Zeeland för att spela in "The Hobbit".

Arwen är dock aldrig med som karaktär i boken, men många andra som inte varit det har blivit frågade så det är inte helt uteslutet.

Peter Jackson på Facebook

Peter Jackson har skaffat Facebook där han kommer uppdatera hur det går under inspelningen av "The Hobbit".

Peter Jackson på Facebook!

Datum för Extended Edition på Blu-ray

Extended utgåvan av "Sagan om Ringen" kommer att släppas den 28:e juni!

"The Hobbit" delas upp i två filmer och regisseras av Peter Jackson och får biopremiär december 2012 samt 2013.

| 26 mars 2011 19:15 |