EFTERSNACK

Skribent

Alexander Dunerfors

18 februari 2016 | 22:45

Eftersnack: Veckans avsnitt av ”The X Files” skapar rabalder

Och det är inte Mulders helflummiga svamp-tripp som väcker ilska. Inte bara.
Åh, ”The X Files”. Vad håller ni på med? Från hemlöshet i USA i förra avsnittet till självmordsbombare - de senaste fallen har legat lite onödigt nära verkligheten. Iallafall för en serie som vägrar ta sig själv på alltför stort allvar.

Efter ett bombattentat i Texas hittas en gärningsman halvsprängd och medvetslös. I källaren hos Scully och Mulder knackar två yngre kollegor på (och vi ska definitivt prata mer om de två längre ner) i hopp om att det går att kommunicera med den muslimske mannen.

Författarna bakom avsnittet ”Babylon” har åter plockat inspiration direkt från nyhetsrubrikerna. De vill säga något om terrorrädsla, religiös tro och hur ord kan sätta griller i huvudet på unga män som borde veta bättre. Men det är ju ”The X Files”, så budskapet bör samtidigt vara lättsmält, underhållande och knytas ihop på 40 minuter. Ingen enkel ekvation.

Medium 9399fb971e10503d8ae6e2b71faa9ed2 xfilestweets

Omedelbart efter söndagens amerikanska tv-sändning kom kritiken på Twitter: ”Islamofobi”, ”rasism” och ”platta stereotyper”, skriver kränkta tittare. Jag förstår dem. En stor serie som ”The X Files” bör vara betydligt mer varsam med hur den tacklar känsliga ämnen. Eller vad sägs om att låta bli helt? Särskilt om man vill jaga påhittade monster ena veckan, och muslimska terrorister nästa vecka. Det blir lätt lite... osmakligt.

”We are the FBI:s most unwanted”


Samtidigt lutar tonen åt det mer lättsamma; nästan som om det vore ett nytt humoravsnitt (minns ni den med varulvsmannen?). Jag pratar såklart om Miller och Einstein (!), de två unga agenterna varav killen vill tro på något övernaturligt medan tjejen föredrar vetenskapliga bevis. De både ser ut och pratar som några vi känner…Hade det här gått hem i gamla ”Arkiv X”? Kanske inte. Men i den här bonus-säsongen, där mycket har handlat om nostalgi och blinkningar mot fansen, är det ett kul inslag. Övertydligt, minst sagt, men kul. Laurie Ambrose (”Six Feet Under”) och Robbie Amell (”The DUFF”) kommer även medverka i nästa veckas final. Och om du också tänker ”spinoff”… ja, det ryktas redan att Chris Carter och FOX har större framtidsplaner åt den nya duon, även om ingenting är officiellt än.

Veckans mest minnesvärda scen? Fox Mulders enmansshow. När han käkar hallucinogen svamp - ska tydligen hjälpa när man vill förhöra en halvdöd terrorist, Jack Bauer antecknar - får vi de tre märkligaste minuterna hittills i den här säsongen. Jag kan inte bestämma mig för om jag avskyr eller diggar drömsekvensen där han dansar fram genom Texas… Det känns ungefär lika pinsamt som när Tobey Maguire blev ”cool” i ”Spider-Man 3”, men samtidigt modigt av serien att kliva utanför det förväntade. 

Large f6bc87d359714c222347c93d19f007b8 xfiles babylon mushroom

Och så fick både The Lone Gunmen och Cancermannen titta förbi, det är väl fan-service om något.

Nästa vecka utlovas en episk final:Gillade ni Mulders svamp-tripp? Några tankar om terrorist-ploten? Vill ni se mer av Miller och Einstein? Tyck till om veckans avsnitt i kommentarerna.
| 18 februari 2016 22:45 |