Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

4 februari 2016 | 22:45

Eftersnack: "The X Files" bästa avsnitt på femton år?

Kom in och diskutera avsnitt 3, där Mulder och Scully utreder Veckans Monster.
"Arkiv X" har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta när jag växte upp. Även om den nya säsongen inledningsvis väckte en liten fråga i bakhuvudet - "Varför?" - så träffar man helt rätt ton i avsnitt 3 - "Mulder and Scully Meet the Were-Monster".

Serien är helt enkelt som bäst när den inte tar sig själv på så stort allvar. Och här fick man utrymme att leka med hela monster-konceptet när Mulder och Scully undersöker en rad bestialiska mord i skogen.

Skruvade vittnen står på kö för att beskriva den mystiska varelse som attackerat dem. Kanske var den treögd? Kanske sprutade den blod ur ögonen? Eller hade den horn?

"Sounds a bit silly, doesn’t it?”


Avsnitt 3 tar ut svängarna och driver friskt med hela serien, samtidigt som det finns gott om flörtar med skräckgenren och b-film. Tydligast är kanske motellet där Norman Bates skulle trivas förträffligt. Den plastiga dräkten första fången vi möter The Were-Man är också rätt härlig.

Fansen som har både ögon, öron och minne med sig kan också fnissa gott åt en del repliker, gäststjärnor och andra "påskägg" som blinkar åt äldre avsnitt i serien:1. Stoner-paret i början spelas av Tyler Labine och Nicole Parker Smith. Båda gjorde liknande gästroller i två avsnitt från 1996.2. Guy Manns människokläder är lånade från "Kolchak: The Night Stalker", en 70-talsserie som Chris Carter kallar för en av inspirationerna till "Arkiv X".

Skådespelaren Rhys Darby är en nyzeeländsk komiker som bland annat spelade varulv i "What We Do in the Shadows".3. Kim Manners är regissören som stod bakom flest "Arkiv X"-avsnitt, 52 stycken. Han dog i cancer år 2009, 58 år gammal. Graven bredvid är en hyllning till Jack Hardy, som jobbade som regiassistent på bland annat  filmen "Arkiv X: I Want to Believe".

Och Fox Mulders ringsignal behöver väl ingen närmare förklaring?

”I forgot how much fun these cases could be.”


Tre avsnitt återstår av den nya säsongen, som visar på galna tittarsiffror i USA. Även på TV3 bänkade sig 400 000 för att se det inledande dubbelavsnittet förra torsdagen.

Tydligt är att Chris Carter och manusförfattarna vill ge fansen hela spektrat med allt det vi gillade förr. Ufon, mutationer, konspirationer och monster. Från allvar till ironi, från skräck till lättsamt larv.

Jag är fortfarande inte helt övertygad varför vi behöver en revival år 2016. Historierna känns lite old-school, som om de här manusen legat i byrålådan sedan 90-talet och först nu dammats av (med några uppdaterade repliker om internet och smartphones). 

Men faktum är att nya ”The X Files” är för mig veckans höjdpunkt nu mitt i den kalla vintern, där de flesta serier man följer ligger i dvala. När Scully och Mulder återgår till mer seriösa fall nästa vecka, får de gärna behålla lite av den här glimten i ögat som varulvsmannen kallade fram.

Vad tyckte ni om veckans avsnitt? Vad hoppas ni få se framöver i "The X Files"?
| 4 februari 2016 22:45 |