Film

Skribent

MovieZine

11 april 2023 | 09:05

Vatikanen fördömer skräckfilm med Russell Crowe som präst

Känsligt ämne: "The Pope's Exorcist" går inte hem hos påven.
Bioaktuella skräckfilmen "The Pope's Exorcist" ställer Russell Crowe mot självaste djävulen när han spelar prästen med ett ovanligt jobb. Filmen är baserad på verklighetens Fader Gabriele Amorth som var chefsexorcist hos Vatikanen (jepp, ett riktigt yrke).
 
Vatikanen är dock inte nöjda med filmen, som de beskriver som "pretentiöst splatter". I ett pressmeddelande släppt förra månaden klandrar de bland annat "dess opålitlighet i ett så känsligt och relevant ämne". De är inte heller förtjusta i att tittaren får tvivla kring frågan: "vem är den verkliga fienden, djävulen eller kyrkan?"
 
- Jag tror att de är fullt medvetna om att filmer som "Exorcisten" har varit till deras fördel, och skapat ett allmänt intresse för exorcism. Men samtidigt säger de: det vi gör är seriöst och det här är bara en film. Det är lite som att bita handen som föder dem, säger Dr. Joseph Laycock, professor i religiösa studier, till The Guardian.
 
 
Vatikanens sågningar baseras hittills endast på trailern. Vi väntar med spänning på en djupanalys när de fått se "The Pope's Exorcist" i sin helhet.
| 11 april 2023 09:05 |