Film

Skribent

Sarah Åkerman

20 juni 2018 | 18:00

Vart tog Sacha Baron Cohen vägen?

En skådespelare som med sina satiriska karaktärer var en av de största figurerna i Hollywood under 2000-talet försvann helt plötsligt från radarn. Vart tog han vägen egentligen?
Den brittiske komikern som slog igenom med sin fejk-dokumentär ”Borat” hade flera stora filmer som blev succé världen över. Den ofta satiriska humorn som innehöll både rasistiska, sexistiska och allmänt odrägliga skämt var något som Cohen utvecklade i sin tv-serie ”Da Ali G Show” från 2000. Efter "Borat" fortsatte Cohen producera och skådespela i flera likande komedifilmer såsom ”Talladega Nights”, ”Bruno” och ”The Dictator”.
 
Cohen har nästan försvunnit de senaste åren, det är inte ofta man ser honom på den stora duken längre. Eftersom det är många av oss som saknar Cohen och hans galna filmer så har jag skrivit några anledningar till varför jag tror Sacha Baron Cohen inte längre står i rampljuset:
 

1. Familjelivet

 
 
Cohen har tre barn tillsammans med skådespelaren Isla Fisher. Cohen och Fisher verkar vara ett mycket förälskat par som oftast ses tillsammans vid olika sammanhang. Och som en ung förälder kan man förstå att det finns viktigare saker att prioritera i livet än att göra en till "Bruno"-film. Med en förmögenhet på över 105 miljoner pund så är kanske inte arbete lika viktigt längre. Detta kan även vara en av förklaringarna till varför Cohen nuförtiden bara kommer ut med en film med sisådär tre års mellanrum.
 

2. Igenkänning

 
 
När Cohen började göra filmer som "Borat" och "Ali G" var han relativt okänd, hans dåvarande stil att blanda fiktiva karaktärer med verkligheten i dokumentär-stil skulle aldrig funka nu. Det finns få ställen på jorden där Cohens olika karaktärer inte skulle bli igenkända och med det kommer även en säkerhetsrisk. Cohen har i flertal intervjuer berättat om hur han har riskerat att både bli nerslagen och tagen av polisen när han har spelat in sina filmer. Som familjefar till tre är det kanske inget han vill riskera längre.
 

3. Hans senaste filmer har floppat

 
 
Hans senaste filmer har inte haft lika bra inkomst som hans äldre. Senaste filmen som Cohen spelade huvudkaraktär i var ”Grimsby” från 2016. Kritikerna var måttligt imponerade och likaså var publiken, filmen hade en budget på 35 miljoner dollar och fick en inkomst på 25 miljoner dollar.
 
2010 meddelade även Cohen att han hade planer att spela Freddie Mercury i ”Bohemian Rhapsody”. Många var exalterade att se Cohen som Mercury men 2013 hoppade han av. Queens gitarrist Brian May förklarade att han ansåg att Cohens närvaro i filmen skulle vara för distraherande. 2016 när Cohen gästade "The Howard Stern Show" berättade han dock sida av historien: nämligen att bandet hade helt andra idéer om filmen än vad han hade.
 
Se nedan själv och avgör vad du tycker om saken:
 
 
Så frågan är ju om detta är en karriär som är på väg att sina eller ej. Personligen tror jag inte det, utan Cohen kommer nog komma tillbaka i framtiden med nya galna karaktärer som ännu fler människor kommer älska, och hata. Det känns som att den världen vi lever i just nu behöver vi någon som rör om i grytan lite, och det finns få människor som kan göra det lika bra som Sacha Baron Cohen.
 
Saknar du också Sacha Baron Cohen?
| 20 juni 2018 18:00 |