Film

Skribent

MovieZine

14 augusti 2020 | 09:40

Varning: "Det våras för sheriffen" kan vara stötande

HBO Max förser Mel Brooks komediklassiker från 1974 med ett meddelande till tittarna.
Har den klassiska 70-talsparodin "Det våras för sheriffen" blivit för grov och provokativ för dagens publik? Amerikanska streamingtjänsten HBO Max tar iallafall det säkra före det osäkra, och förser nu filmen med en nyinspelad introduktion.

I videon som visas i början pratar professorn och programledaren Jacqueline Stewart om filmens kontext, och Mel Brooks ofta vågade och kontroversiella humor, skriver Deadline.

"Filmen är en uppenbar och djärv parodi på klassiska westerns, lika provokativ idag som när den släpptes år 1974", säger Stewart.

Den tre minuter långa videon tar också upp att hudfärg är ett av filmens teman, och att rasistiska ord och attityder genomsyrar filmen. "Sådana attityder uttrycks av karaktärer som porträtteras som trångsynta och ignoranta. Filmens verkliga och mer upplysta perspektiv representeras av de två huvudpersonerna".
 
 
"Det våras för sheriffen", med Cleavon Little och Gene Wilder i huvudrollerna, kan i Sverige streamas på C More.
 
Filmen hör till Mel Brooks mest kända parodier. Filmen nominerades till 3 Oscars. Filmskaparen, känd för att inte hålla tillbaka varken på knasig humor eller syrlig satir, omdefinierade parodigenren med komedier som "Det våras för Hitler" och "Det våras för Frankenstein".
 
HBO Max har nyligen också lagt på en varning inför "Borta med vinden" från 1939 för att förklara och ta avstånd från filmens daterade skildring av slaveriet.
| 14 augusti 2020 09:40 |