Film

Skribent

MovieZine

10 juni 2020 | 10:05

"Borta med vinden" plockas ned av HBO - efter kritik

Streamingtjänsten HBO Max plockar bort filmklassikern för att ta itu med kritiserade rasistiska inslag.
"Borta med vinden" må vara en åttafaldig Oscarsvinnare, men dess 80-åriga skildring av slaveri och svarta personer har inte åldrats väl. Nya streamingtjänsten HBO Max har valt att tillfälligt plocka bort filmen ur sitt utbud, under en tid då Black Lives Matter-protester och rasismfrågor uppmärksammas världen över.

Variety skriver att filmen kommer tillbaka med en "diskussion om dess historiska kontext".

- Filmens rasistiska skildringar var fel då och är fel idag, och vi tycker det vore oansvarigt att låta den ligga uppe utan att förklara och ta avstånd från dem, säger en talesperson från HBO Max.
 
 
Tidigare i veckan begärde manusförfattaren John Ridley ("12 Years a Slave"), i en krönika i LA Times, att "Borta med vinden" skulle plockas ned på grund av sitt problematiska innehåll.
 
"När den inte ignorerar det hemska med slaveriet, förevigar den några av de mest smärtsamma stereotyperna", skriver Ridley. "Jag tror inte på censur, jag ber bara om att de respektfullt avvaktar tills lite tid har passerat (...) och lägger upp den tillsammans med andra röster och fler perspektiv."

Det klassiska dramat från 1939 är än idag en av filmhistoriens mest framgångsrika och hyllade filmer. Vivien Leigh och Clark Gable spelar ett kärlekspar i amerikanska Södern efter inbördeskriget. Birollsinnehavaren Hattie McDaniel blev den första svarta Oscarsvinnaren.

"Borta med vinden" finns fortfarande att hyra på svenska tjänster som Viaplay, SF Anytime, iTunes och Rakuten TV.
| 10 juni 2020 10:05 |