Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

9 januari 2024 | 15:00

Världspremiär för första svenska synthfilmen på Göteborgs filmfestival

Kärlek, död och synthmusik står i centrum på en resa tillbaka till 80-talet och den skånska landsbygden.
Huruvida "Düsseldorf, Skåne" verkligen är den första synhtfilmen ska jag låta vara osagt, även om jag inte kommer på någon tidigare såhär på rak arm. Att den har världspremiär på filmfestivalen i Göteborg går däremot att säga med desto större säkerhet.
 
”Düsseldorf, Skåne” beskrivs som en coming of age- och kärlekshistoria om tonårskänslor, klass, föräldrar, livet, kärlek, död och skapande.
 
Historien utspelar sig 1986 och följer Fredrik (Erik Svedberg-Zelma) och Nina (Rebecca Plymholt) som är synthare i en liten skånsk by. Fredrik brinner för sin musik och Nina har fotodrömmar. Fredriks synthband ska göra sin första spelning samtidigt som hans föräldrar är på väg att förstöra allt för honom. Under den viktigaste helgen i hans liv ställs allt på sin spets.
 
Filmen är skriven och regisserad av Patrik Blomberg Book, som också har gjort originalmusiken. "Düsseldorf, Skåne" är Patriks debutfilm men han är långt ifrån någon duvunge bakom kameran. Han har en lång karriär som musikvideoregissör bakom sig och gjorde bland annat videon till Weeping Willows genombrottslåt "Broken Promise Land".
 
"Düsseldorf, Skåne" visas tre gånger under Göteborgs filmfestival (plus i den digitala salongen) - den 28 januari, den 29 januari och den 3 februari. Ordinarie biopremiär blir det den 9 februari.
 
 
| 9 januari 2024 15:00 |