Skribent

Hampus Wåhlin

3 augusti 2014 | 21:00

Världens 100 bästa filmtrailers

För att fira 100-årsjubileumet av filmindustrins bästa marknadsföringsknep har vi listat topp 100 trailers genom tiderna.
För ungefär 100 år sedan skapade svensken Nils Granlund vad som kom att kallas världens första filmtrailer. Det var en serie klipp som marknadsförde musikalen "The Pleasure Seekers" åt Marcus Loews biografkedja (grundaren av MGM).

Nu, efter nästan 100 år är filmtrailern ett självklart steg i filmens färd mot vita duken. Nästan lite väl självklart med tanke på att de flesta blockbusters pungar ut minst 1 teaser, 3 officiella trailers, 5 tv-spots etc. Därför kan det vara värt att uppmärksamma de trailers som verkligen fångade ens uppmärksamhet och var lite mer än bara en episk trailerröst och pampig musik. Utan också kunde vara kreativ, fiffig, kraftfull eller adrenalinpumpad.

I spellistan nedan har jag satt ihop topp 100 bästa trailers genom tiderna, som är bedömda efter kreativitet, uppfinningsrikedom, spänning och hur väl de lyckas sälja in filmen.

[Notera att det är en personlig rankning och att många bra trailers säkert har glömts eller missats.] Har du någon favorittrailer? Vilken saknade du på listan? Kommentera nedan.
| 3 augusti 2014 21:00 |