PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

4 februari 2016 | 15:30

Varför vi älskar Deadpool

Deadpool når snart våra bioskärmar och hypen känns i luften, det verkar som denna grova, svärande och mördande antihjälte kommer bli en succé. Men varför? Hur kommer det sig att denna karaktär har blivit en popkulturikon?
Har ni någonsin varit på en Comic Con, scifi­-mässa eller allmän nördmässa? Ni som har det vet att de figurer man ser mest av bland cosplayare är Harley Quinn och Deadpool, en massa Deadpool. Det spelar ingen roll vem du är, barn eller vuxen, man eller kvinna. Deadpool korsar alla demografer. Han har en stor beundrarskara och verbala sådana, han älskas vilkorslöst. Men varför? På ett sätt är han större än Batman, Spider-­Man och Iron-Man i den moderna populärkulturen.

Jag frågade en gång en cosplayare om varför han föredrog att klä ut sig som Deadpool. Han svarade att han var socialt livrädd, han klarade inte av folkmassor, okända människor och allmänna diskussioner. Men ändå var han nu på en stor mässa, hur gick det ihop? Han sa att Deadpool hade i stort sätt räddat hans liv. Karaktären föddes ur tragedi och hade ett deformerat yttre, han dolde en stor del av sig själv. Men med en heltäckande illröd dräkt kunde Deadpool leva ut. Han är rolig, grov i munnen och har inga allmänna gränser. Detta kunde Deadpool­-cosplayern relatera till. När han bar dräkten kunde han leva ut, han fick vara någon annan. Så från att ha varit folkskygg och instängd, kunde han under några timmar fotobomba, highfiva och prata med främlingar.

Detta var en slags “aha-­moment” för mig. Där och då förstod jag varför Deadpool kommer ta över världen, han är den ultimata outsidern. Spider-­Man må vara skygg som Peter Parker, men han har ändå världens snyggaste flickvänner och är bra på saker. Superman har en stor familj av karaktärer som älskar honom. Men Deadpool har noll. Han döljer sidor av sig själv för att kunna leva ut det extrema, och är inte det just det vi nördar gör?I veckans avsnitt av “Nörden & Jag” pratar vi just Deadpool! Vi går igenom fenomenet, historien och hans origin. Allt! Vi snackar hans bästa serier och misslyckade filmatisering, hans kommande film som vi är extremt taggade på. Så tagga till med era chimichangas och lyssna så ni är redo för den kommande filmen!
Finns även på iTunes!
| 4 februari 2016 15:30 |