Serie

Skribent

Alexander Kardelo

12 december 2019 | 18:00

Varför ser alla tv-intron likadana ut?

Har du också känt att många tv-seriers intron liknar varandra? Det är ingen tillfällighet. Studion Elastic har skapat 2010-talets allra snyggaste vinjetter.
Tänk på det där grymma tv-introt du såg senast. Det där snygga, mystiska, som drar in dig med sina bilder och musiken, och ändå känns så märkligt välbekant.

Tv-seriernas vinjetter har fått sig en stor uppsving under 2010-talet, och blir ofta som ett litet konstverk att njuta av innan avsnittet börjar. Det beror inte minst på att vanliga amerikanska tv-kanaler alltid prioriterat bort introt för att pressa ner tiden, medan kabelkanaler och streamingtjänster inte behöver tänka på samma sätt. Hos Netflix och HBO har vi fått många minnesvärda intron på senare år.

Men om du som jag känt att många tv-seriers vinjetter idag liknar varandra, så är det ingen slump. Risken är att de flesta av dina favoritintron skapas av ett och samma bolag.
 

Det är hos Elastic som magin skapas

 
Den Santa Monica-baserade studion skapar allt från specialeffekter och speltrailers till reklamfilm och egna kortfilmer. Men det är deras strålande snygga vinjetter som har fått tv-världen att häpna på senare år.

”En fängslande vinjett är en viktig del av hur publiken upplever en berättelse. Det är en introduktion till världen, karaktären och seriens teman”, skriver Elastic på sin sajt. ”Det måste se fantastiskt ut, sätta tonen och gå att se om och om igen”.

Med dessa ledord har Elastic skapat några av tv-världens mest kända vinjetter, och den största av dem alla är förstås ”Game of Thrones”.
 
 
Det är inte svårt att känna igen en vinjett från Elastic. Förutom att de är ruggigt snygga, så följer de ofta en liknande mall.
 

Titta på hur ”Daredevil” är uppbyggd

 
Röd färg flyter fram över osynliga strukturer och bildar broar och hus från Hell's Kitchen. Teman som religion och rättvisa speglas i exempelvis kyrkan och Justitia-statyn. Och slutligen är Daredevils mask komplett. Jag älskar det här introt, vilket i och för sig kan bero på att jag älskade serien också.
 
 

Stillsam elegans i "The Crown"

 
Introt till "The Crown" är mycket mer återhållsamt, för att passa en brittisk drottning. Flytande guldfärg bildar en krona till Hans Zimmers dramatiska musik, och mycket mer än så behövs det inte här.
 
 

"The Night Manager" ger James Bond-vibbar

 
Den brittiska agentseriens intro kan vara inspirerat av 007-intron, och bockar förstås också av alla Elastic-klyschor. Det är vapen och diamanter, explosioner och champagne i vackert koreograferade scener.
 
 

"Westworld" är ännu en favorit

 
Det här introt är så magiskt att jag kan se det på repeat. Det är både vackert och kusligt, att se hur maskiner skapar liv. Konstgjorda händer spelar piano och vi matas med symboler som känns igen från serien. Western möter science fiction och skapar ljuv melodi ihop.
 
 

Mer kusliga detaljer i "Carnival Row"

 
Med "Carnival Row" fick Elastic åter chansen att kasta in oss i en fantasyvärld, fylld av udda varelser och vackra detaljer. Det börjar, som så många gånger förr, med närbilder och korta klipp som väcker intresse och nyfikenhet. Först i slutet zoomar man ut och flyger över staden där Amazon-serien utspelar sig.
 
 

"His Dark Materials" är den senaste

 
Varför ändra på ett vinnande koncept? Starka influenser från både "The Crown" och "Carnival Row" hittas i introt till fantasyserien från HBO. Guldstoft bildar detaljer som snart visar sig vara guldkompassen, som serien kretsar kring. Det börjar med närbilder och mystik men så småningom får vi se mer - kameran sveper över seriens många miljöer och antyder att det kommer handla om parallella världar.
 
 

"The Morning Show" - undantaget som bekräftar regeln

 
Man kan faktiskt inte anklaga Elastic för att bara upprepa sig. För Apple-serien "The Morning Show" gjorde de något helt annorlunda, inspirerat av bland annat 60-talets filmintron från Saul Bass. Det är långt ifrån min favorit-vinjett, faktum är att jag snabbt spolar förbi det (serien i övrigt är riktigt sevärd). Introt får dock vara med här för att visa exempel på något helt annorlunda från samma studio.
 
 
Jag vill inte avsluta artikeln med trista "The Morning Show"-vinjetten, så jag har sparat det bästa till sist!
 

Gudomligt snygga "American Gods"

 
Jag har hyllat flera vinjetter på den här listan, men alltså. "American Gods"! Här har Elastic fått leka loss med religiösa bilder och porrklubbsbelysning i en vinjett som inte liknar mycket annat. Om jag kunde hänga upp en vinjett som posters på väggen, så skulle det vara "American Gods". Om jag kunde beställa en vinjett i form av en extra stor tårtbakelse och frossa i, så skulle det vara "American Gods". Om jag kunde ha sex med en vinjett... Okej, vi lämnar det där.
 
 
Elastic har också satt sin prägel på serier som "Jessica Jones", "The Defenders", "The Terror", "True Detective", "Making a Murderer", "The Leftovers", "The Young Pope" och "The Politician", bland många andra.
 
Förhoppningsvis har du lärt dig lite mer om tv-vinjetternas ädla konst, och kan uppskatta de små konstverken som inleder våra favoritserier. Och nästa gång lär du säkert känna igen ett Elastic-intro och deras unika stil.
 
Vilken av tv-vinjetterna från Elastic är din favorit? Kommentera nedan.
| 12 december 2019 18:00 |