Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 augusti 2021 | 14:00

Varför regissören Lilly Wachowski skippade "The Matrix Resurrections"

Lät syrran regissera själv: "Det kändes extremt oattraktivt för mig".
Matrix-trilogin är en milstolpe i sci-fi-genren och starkt förknippat med namnet Wachowski - regissörsduon som varit så gott som oskiljaktiga genom åren.

Men när det var dags för uppföljaren "The Matrix Resurrections", 18 år efter den senaste filmen, fick Lana regissera själv utan Lillys hjälp. I en ny intervju förklarar Lilly Wachowski varför. Lana hade kommit på idén till "Matrix 4" under samma period som deras föräldrar gick bort, och för Lilly kändes det inte tilltalande att återbesöka något hon lagt bakom sig.

- Det var något med tanken på att gå tillbaka och bli en del av något jag har gjort tidigare som kändes extremt oattraktivt för mig. Jag har inte genomgått min transition, och förlusten av mina föräldrar, omvälvande händelser i mitt liv, för att återigen gå i samma gamla spår. Det kändes inte emotionellt uppfyllande, snarare tvärtom.
 
Lana Wachowski på inspelningen av "Sense8".
 
Lilly berättar också att arbetet med filmerna "Cloud Atlas" och "Jupiter Ascending" gjorde henne utmattad. Wachowskis regisserade också första säsongen av "Sense8" ihop, men när Netflix ville ha en andra säsong fick Lana klara sig på egen hand.

Lilly Wachowski tröttnade på sci-fi och tog istället en paus från filmvärlden, skriver The Wrap.

- Jag behövde hitta mig själv som artist igen och började måla, säger hon.

Nu är hon redo för egna projekt, som Showtime-serien "Work in Progress" som hon skriver och producerar. Men Lilly utesluter inte att hon och Lana kommer jobba igen i framtiden.
 
| 26 augusti 2021 14:00 |