Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 januari 2022 | 10:00

Varför Michael Keaton hoppade av ”Batman Forever”

Bråk med regissören om filmseriens riktning fick Keaton att lämna Batman-dräkten på hyllan. "För mig handlade det alltid om Bruce Wayne."
Skådespelaren Michael Keaton har öppnat upp om vad som egentligen hände när han lämnade Batman-rollen för snart 30 år sen. Efter att ha spelat den maskerade hjälten i två populära filmer i Tim Burtons regi, lade han dräkten på hyllan när det var dags för en tredje.

Anledningen? Han kom inte överens med den nye regissören, Joel Schumacher, som insisterade på att ta in en lättsammare ton med mer humor och färg i Gotham City.

- För mig handlade det alltid om Bruce Wayne. Det var inte Batman som lockade mig. Jag vet att filmen heter ”Batman” och att han är enormt ikonisk och väldigt cool, och tack vare Tim Burton också konstnärligt intressant. Men jag visste från början att Bruce Wayne var hemligheten. Det sa jag inte till någon. Alla pratade om Batman, själv tänkte jag: ”Ni har fel. Bruce Wayne. Vad är det för slags person som gör sånt? Hur blev han sån?”
 
Michael Keaton som Bruce Wayne.
 
Det låter som att Schumacher aldrig delade Keatons intresse för den mystiske miljardären, enligt skådespelarens intervju i en ny podcast. Det skriver Variety:

- När en ny regissör kom ombord för trean sa jag: ”Jag kan inte göra det.” Och en av anledningarna till att jag inte kunde göra det - och han var en trevlig man, han är död nu och jag vill inte tala illa om honom... det var att vi hade flera möten där jag försökte få honom att gå i en annan riktning. Jag ville vara rationell. Men han gav inte med sig, berättar Michael Keaton.
 
Val Kilmer tog över manteln i "Batman Forever".
 
Michael Keaton ville bevara Burtons mörka stämning, medan Schumacher kontrade med: ”Jag förstår inte varför allt måste vara så dystert.” Efter Keatons avhopp ersattes han med Val Kilmer, och Joel Schumacher fick göra sin version av ”Batman Forever” (1995) till den färgstarka och campy serietidningsfilm som den blev.
 
Förhoppningsvis får Keaton lite upprättelse när han återigen får gästspela som Bruce Wayne/Batman i DC:s kommande filmer ”The Flash” och ”Batgirl”. Närmast ser vi honom i verklighetsbaserade 9/11-dramat "Worth" som släpps digitalt den 10 januari.
 
 
Föredrar ni Burtons stämningsfullt mörka Batman eller Schumachers mer lekfulla filmer?
| 6 januari 2022 10:00 |