Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 december 2019 | 15:00

Varför floppade så många storfilmer under 2019?

X-Men, Terminator, Rambo, Godzilla och Men in Black - en gång i tiden var de självklara publikdragare. I år blev franchiserna iskalla. Vad hände?
2010-talet var en tid av stor förändring i filmbranschen, på gott och ont. Allt mer pengar plöjdes in i allt större projekt, superhjältar välte biokassorna, medan mindre filmer hittade sin plats på streamingtjänster. Det var inte längesen som Scorsese beklagade sig över utvecklingen, och krävde att biografer skulle göra plats åt annat än Marvel (till exempel hans egna "The Irishman").

Men det är inte bara smalare film och independent-produktioner som får kämpa. Med allt dyrare filmer kommer också allt mer kostsamma floppar.

Minns ni när Steven Spielberg förutspådde en implosion i filmvärlden? Sommaren 2013 pratade han om en framtid där "ett halvt dussin 250-miljonersfilmer kommer att floppa på bio och förändra branschen för alltid". Sex år senare är vi farligt nära det Spielberg varnade för. För aldrig förr har nog så många dyra filmer misslyckats med att locka publik.
 
 
"Hellboy", "X-Men: Dark Phoenix" och "Charlie's Angels" är några av filmerna som blivit årets stora floppar. "Godzilla II" och "Men in Black International" gick hyfsat på bio, men långt under förväntningarna. "Rambo: Last Blood" och "Terminator: Dark Fate" hoppades på att locka tillbaks nostalgiska actionfans, men misslyckades fatalt.

Vi pratar stora franchisetitlar med välkända affischnamn. Vad hände? I brist på vettiga svar frågade jag några av MovieZines läsare och skribenter om vad de tror är anledningen.

"För att filmerna innan var extremt dåliga!" - Agnes H.

"Vi lever i en tid där originalitet börjar dö ut. Det är antingen en remake eller uppföljare, och publiken börjar tröttna på det." - Ismail K.
 
"Det börjar bli lite tröttsamt med uppföljare/reboots. Inget ont om det i sig, de kan vara riktigt bra, men publiken vet vad de får redan. Framför allt när det kommer till en franchise som är väl etablerad som Terminator, Godzilla, Rambo så tror jag folk hellre skippar och lägger pengarna på exempelvis streamingprenumerationer, nu när det börjar komma så många." - Mikael S.
 
 
"Jag vill verkligen tro att det beror på att publiken fått nog av remakes och reboots men tror mest det beror på att det här gäller så trötta franchises. Vem 17 önskade sig någon av dessa filmer? Har inte sett någon av filmerna, försökte de ens göra något nytt eller är det samma gamla som vi sett förr, inte bara i allmänhet men i samma serie?" - Fanny Degerfelt

"Uppföljare och remakes, tror folk vill ha nytt!" - Paula M.

"Jag vill gå och se nått nytt och fräscht på bio, jag vill bli berörd eller underhållen och jag pallar inte se CGI i tre timmar av nått som jag sett förut!" - Dimitri L.
 
"Många, många storfilmer. Det blir mycket bio och folk vill generellt sett inte gå på bio så ofta som det faktiskt kommer ut stora biofilmer nu." - Mikael S.

"Sen undrar jag om marknadsföringen förändrats på nåt sätt? Känns som om främsta kommentaren från publiken varit att de inte visste att filmerna kommit ut." - Fanny Degerfelt
 
 
Det kallas "franchise fatigue" i filmbranschen, när publiken alltså tröttnar på en filmserie, även om den tidigare filmen blivit en stor succé. Att döma av kommentarerna ovan har filmstudios missbedömt publikens intresse för flera av sina storfilmer, och trott att en etablerad titel automatiskt kommer locka massorna till biografen.
 
Men en god poäng är också att storfilmerna blir allt fler, biljettpriserna går knappast nedåt, och streamingutbudet där hemma kan kännas mer lockande en fredagskväll.
 
Den solklara kassasuccén är inte längre så solklar, och biobesökarna kräver uppenbarligen något nytt. Disney är i princip de enda som lyckats hitta sin väg och prickar in biosuccéer på löpande band med Marvel, Pixar och Star Wars under sitt tak. Men Hollywood kommer få det kämpigt de kommande åren, om de inte tänker om vad gäller trötta uppföljare och reboots som ingen bad om.
 
Vad tror ni? Vad fick årets storfilmer att floppa så stort? Tyck till i kommentarerna nedan.
| 1 december 2019 15:00 |