Serie

Skribent

Patrik Jonsson

4 juni 2015 | 19:00

Vårens värsta tv-bottennapp

Så var vårsäsongen till ända och plötsligt är det sommar! Japp, tiden går fort, men mitt minne består. Ikväll ska jag därför tvinga mig att minnas det som inte alls var så bra med den gångna vårens TV-säsong.
Förra månaden summerade jag än hit och än dit. Har det inte handlat om vårens bästa nytillkomna serier så har det handlat om sommarens kommande heta premiärer. Hur man än dock vrider och vänder på det hela har det onekligen dykt upp en massa ny dynga på tablåerna också. Dessa serier kanske trodde, så här tätt in på sommaren, att de hade kommit undan? Ingalunda! Allt har en baksida, ägnar jag en vecka åt att hylla vissa seriedebutanter känner jag mig mer eller mindre tvingad att även ägna en vecka åt att hacka på tramset också. Jag ser det helt enkelt som en slags plikt!

Har det under våren kommit några nya serier vilka inte hållit måttet då? Oh ja, dessvärre är det ju så. Denna vår var det dessutom ganska enkelt att få ihop en lista över bedrövligheterna. Nu säger jag som jag alltid brukar säga; ni behöver inte alls hålla med mig, följande är dock de serier jag valt att varna er för. Enough talking, here we go!

"Fortitude" (Sky Atlantic)
En "Twin Peaks" ute på tundran, jo jag tackar jag. Lät ju riktigt trevlig då man läste om den. Sedan kryllar det ju knappast av thrillers där skådeplatsen heter Svalbard. Denna borde dock stannat på just Svalbard. Nedfryst i ett isblock med diverse andra fenomen vi förmodligen aldrig kommer att varken få uppleva eller beskåda under vår levnadstid. Bevare mig väl. Faktum är att det inte fanns mycket som "Fortitude" gjorde rätt överhuvudtaget, förutom möjligtvis ett rätt snyggt foto med isande miljöer. But that´s about it. Horribla skådespelarinsatser iklädda hopplösa karaktärer i ett totalt haveri till manus. Dialogerna skulle få vilken isbjörn som helst att frivilligt slänga av sig pälsen och kasta sig ned i närmsta subzero-isvak. Håll er borta, det är sommar nu, glöm denna isande pina och vad än ni gör, lägg den inte i sommardrinken!

"CSI: Cyber" (CBS)
Nu får det väl ändå vara nog?! Så sa jag för en bunt år sedan då Horatio Caine (David Caruso) fjantade med solglasögonen och väste ur sig fåniga kommentarer som allra värst. Åren gick, "CSI: Miami" gick lyckligtvis i graven, den betydligt bättre kusinen "CSI: NY" likaså. Helt plötsligt dök det dock våren 2015 upp ännu ett jäkla CSI. Ett CSI med den desperata och avtändande eftertiteln "Cyber". Suck. Pricken över det berömda hade väl varit ifall Horatio Caine gjort comeback och liksom lite hippt och stöddigt surfat runt på nätet i avsnitt efter avsnitt. Klämt ur sig ett och annat hest LOL, BRB och OMG. Nu slapp jag åtminstone se det, men att behöva sitta och se en så pass grym skådespelerska som Patricia Arquette i detta nonsens gör nog ändå, om möjligt, ännu ondare... Lägg nu ned denna franchise CBS och gå vidare, detta är numer så urvattnat och ointressant att det svider i ögonen på en blind. Fallen (manusen) blir allt sämre och sämre. Bikaraktärerna och "stödskådespelarna" allt mer styltiga och irriterande. Det börjar dessutom ta slut på bra och passande The Who-låtar till vinjetterna. Ge er! Ja och till er andra; håll er borta. 

"Secrets & Lies" (ABC)
ABC har inte rapat ur sig speciellt mycket av intresse sedan deras "Lost" gick i graven. "Secrets & Lies" är absolut inget undantag. En thrillerserie indränkt i så pass mycket såpa och lök att man knappt vet ifall man ska äta skiten eller börja bona golv? Ja seriöst, jag städar hellre skumma herrtoaletter än att jag ser ett enda avsnitt till av detta sliskedislask. Ryan Phillippe har en huvudroll här och vad han gör med sin karriär vet jag inte? Juliette Lewis verkar ha samma inställning till sin och medverkar också. Suck. Serien har marknadsfört lite som ABC:s svar på AMC:s "The Killing. På det svarar jag bara att AMC borde stämma ABC. Det roliga är att "Secrets & Lies" avverkar nästan en hel säsong av "The Killing" på dess första ursula tio minuter, sådant pass "djup" har serien. Bara ett stressat ihopklippt mischmasch av kacka. En liten pojke har dött, jag bryr mig inte. Jag bryr mig inte därför allt är så uppenbart på låtsas, allt är så dåligt, från inlevelse via handling till utförande. De kunde ha sprängt ett helt dagis med små barn och jag har inte brytt mig. Det låter naturligvis jättehemskt då jag säger så här, jag hoppas dock ni förstår min jämförelse här, min poäng. Den allra viktigaste poängen jag vill förmedla ska jag dock göra så tydlig och kort som möjligt; stay away!

"Backstrom" (CBS)
I våras blev slutligen, efter mycket om och men, vår svenske polis Evert Bäckström till en amerikansk polis kallad Everett Backstrom. Ja och Leif GW blev ännu rikare. Men det är klart, bra betalt ska man väl ha efter den här våldtäkten? Jag tycker vi säger så. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; det var inte så här jag ville se "Backstrom". Rainn Wilson, som fått det oförtjänta jobbet att gestalta rollfiguren, gör förvisso säkerligen så gott han kan. Men med de manus som kastats till honom spelar det ingen roll ifall han vore självaste Marlon Brando...Det är som de brukar säga i de flesta snutserier; ett hopplöst fall. Nog för att Bäckström även i böckerna och i de svenska TV-skildringarna framstår som lite tragikomisk, behöver man ju inte göra en pizza och pajätande cirkusapa av honom? Nej, det här kan ni hoppa över, ta ett jätteskutt bara och gå vidare.

"12 Monkeys" (Syfy)
Från en pajätande cirkusapa till en annan, eller till en hel armé av dem, eller rättare sagt; till 12 apor. Detta var en serie som jag ändå tyckte började rätt skapligt, tyvärr höll den lilla gnutta magi man skapade endast i en två avsnitt. Sedan började tidsmaskinen frenetiskt att knapra ecstasy och skickade oss i tid och otid, fram och tillbaka, till höger och vänster och så vidare tills huvudet spann runt och kräktes grönt likt Linda Blair i "Exorcisten"... Ja jag kan inte beskriva det bättre, ni får ursäkta. Hur man kan sitta och skriva en massa manus, där huvudkaraktären reser i tiden en cirka femton gånger per avsnitt (cirkus 40 minutros) och sedan tycka att det är så pass bra, stabilt och fullständigt logiskt att man sedan filmar det hysteriska tramset är för mig helt ofattbart? Någon borde tvångstatuera in less is more i pannan på de skyldiga. Nog för att Terry Gilliams version från 90-talet må vara ganska oslagbart, men lite mer hade jag ändå väntat mig. Syfy verkar dock ändå nöjda med tittarsiffrorna då de gett serien en andra säsong. Nä, mitt enda råd här är att se Gilliams film istället och ifall ni redan sett den; se den igen. TV-serien kan ni slänga i slasktratten.

Här har ni några fler totalt hopplösa och bedrövliga TV-serier signerade våren 2015: "Olympus", 100 Code", "The Odd Couple", "The Returned", "Galavant", "Powers", "Jordskott" och ja ni får säga vad ni vill men även "Empire" sållar jag in här.

Vad tycker, tänker och anser ni själva? Vilka debuterande TV-serier tycker ni var de absolut sämsta från våren 2015? Kommentera gärna nedan!
| 4 juni 2015 19:00 |