Serie

Skribent

Patrik Jonsson

12 maj 2016 | 18:00

Vårens 5 bästa nya tv-serier

Patrik tipsar om serierna du inte får missa.
Så har vi rullat in på den andra veckan i maj, snart är det sommarsäsong. Just därför gäller det att ligga i och summera vidare!

Jag får nog ta och inleda denna artikel med den gamla slitna, men ack så sanna, frasen; ack så tiden går. Jag tycker nämligen att det inte var länge sedan jag satt här och blickade framåt mot just denna vårsäsong. Det kan ju dock anses vara ett gott tecken på att tiden rusat, kan det vara så att vårens tv-seriesäsong varit så pass bra att tiden fullkomligt flugit iväg?

På den frågan skulle jag gladeligen vilja svara; ja! Vårsäsongen 2016 har faktiskt varit riktigt stark sett till just tv-serier och främst då sett till debutanterna. Medan fjolårets vårsäsong upplevdes ganska svag så känns det faktiskt som att vi nu åter är på banan. Nu vet jag inte ifall denna vår varit lika stark som det makalösa året 2014 då tungviktare som "Fargo" och "True Detective" gjorde debut, men det är f-n i mig inte långt ifrån. 

Här nedan följer fem av mina favoriter bland vårens spirande tv-debutanter;

"Colony" (USA Network)
"Colony" utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid där den större delen av världens städer blivit ockuperade och koloniserade. Vissa människor har valt att samarbeta, medan andra gjort uppror.

Jag brukar vanligtvis ha ganska svårt för sådana här futuristiska tv-serier där sci/fi elementen spelar rätt stora roller. Inte för att jag inte gillar genren, problemet är att det brukar vara svårt att göra sci/fi rättvisa i just tv-serier. En högst personlig åsikt så klart, jag tycker dock att "Colony" sållar sig till den blygsamma skara där sci/fi faktiskt fungerat på tv. Jag gillar även "Colonys" uppbyggnad där du i pilotavsnittet kastas helt ovetandes in i en futuristisk men framförallt främmande värld. Du känner dig ganska vilsen, fast vilsen på ett bra sätt. Effekterna är helt klart godkända, handling tillsammans med manus likaså. Sedan är det så klart skitkul att äntligen få se en gammal "Lost"-favorit som Josh Holloway i en serie som är värdig hans talang.  Extra plus i kanten får den för att gamle Carl "Apollo Creed" Weathers dyker upp!

"American Crime Story - The People v. O.J. Simpson" (FX)
"ACS" är en verklighetsbaserad serie som tar sig an det minst sagt uppmärksammade dubbelmordet från 1994 där den före detta footballstjärnan tillika skådespelaren O.J. Simpson blev åtalad.

Denna vår fick även FX succéserie "American Horror Story" en slags spin-off, detta i form av just "American Crime Story". Trots att serierna är nära besläktade så skiljer de sig dock en del från varandra. Vi får ju inte glömma att "ACS" faktiskt är verlighetsbaserad medan "AHS" är fantasi, åtminstone så hoppas jag det. Det viktigaste att ta till sig här är att serierna inte har någonting med varandra att göra handlingsmässigt. Med detta sagt kan ni alltså gladeligen hoppa på "ACS" helt utan att ha sett systerserien "AHS". För övrigt skiljer de sig absolut inte kvalitetsmässigt, casten i "ACS" är riktigt bra och både karaktärsgalleriet samt manuset är ofta av riktigt trevlig kvalitet. Är man dessutom en älskare av minst sagt dramatiska true-crimeproduktioner ska man nog inte tveka. Det här är bra och jag ser med spänning fram mot kommande säsonger där fallen, likt systerserien, kommer att vara helt fristående. (Den andra säsongen ska ta sig an New Orleans och händelserna efter Katrina).

"Vinyl" (HBO)
"Vinyl" utspelar sig någon gång i slutet av 70-talet där den främst lägger sin fokus på musikförläggaren Richie Finestra (Cannavale) som strävar efter att rädda sin karriär och sitt skivbolag. 

För den hundrasjuttioelfte gången blir jag nu tvungen att utbrista; ingen topplista är fullständig utan en produktion från sagolika HBO. Denna gång heter serien "Vinyl" och den är fullständigt lysande på alla sätt och vis. Inte så konstigt kanske då herrar som Martin Scorsese, Terence Winter och Mick Jagger är inblandade? Här är det sex, drugs and rock ´n roll för hela slanten och är man en sucker för just detta ska man naturligtvis inte tveka att ta sig an denna. "Vinyl" har det mesta man kan förvänta sig av en succé från HBO; grymma skådespelarinsatser (med en fullkomligt lysande Bobby Cannavale i fronten), sylvasst manus, magisk musik, underbart karaktärsgalleri och en helt makalöst ljuvlig tidskänsla. Att Scorsese är inblandad går icke att ta miste på, ibland fick jag nästan "Goodfellas"-feeling. Det mina vänner är mycket lovande ord då det kommer från mig, ty "Goodfellas" är min absoluta favoritfilm. 

"Billions" (Showtime)
"Billions" kretsar främst kring åklagaren Chuck Roades (Giamatti) som startar en undersökning kring en av USAs mest framgångsrika riskkapetalister Bobby "Axe" Axelrod (Lewis). En undersökning som slutligen urartar till en strid där alla medel är tillåtna.

Ifall du gillar sådana där klassiska "katt-och-råtta-lekar", lite David möter Goliat, så är definitivt "Billions" något för dig. Kabelkanalen Showtimes nya tillskott imponerade sannerligen i många aspekter här under våren. Främst vill jag dock lyfta fram skådespelarinsatserna där i synnerhet Damian Lewis ("Band of Brothers" & "Homeland") och Paul Giamatti ("John Adams") spelade skjortorna, inte bara av varandra, utan även av tv-publiken. Ni kan nog redan nu göra er beredda på att ni kommer att få höra dessa namn läsas upp på årets kommande prisgalor, så mycket vågar jag lova. Även svenska Malin Åkerman imponerade, tack och lov fick hon äntligen en roll i en värdig tv-serie. Förövrigt är "Billions" en mycket snygg och välskriven produktion som lägger mycket av sin glöd på det psykologiska planet. Med andra ord bjuder serien inte på så mycket action, däremot på hinkvis med dramatisk action, if you get my point?

"Mad Dogs"(Amazon)
"Mad Dogs" kretsar kring återföreningen av fyra gamla vänner som åker till Belize för att besöka en femte. Väl framme tar dock saker och ting en mörk och mycket bisarr vändning.

Om man nu nödvändigtvis ska göra en remake på en redan fullständigt lysande brittisk serie så är det precis så här slipstenen ska dras. Amazons amerikanska version av den brittiska förlagan behandlar nämligen originalet med all respekt. Den vågar dessutom ta ut svängarna och skapa helt egna händelser och öden. Absurditeten och de fullständigt oförutsägbara vändningarna vilka det brittiska originalet bjöd på finns fortfarande kvar och även i den amerikanska versionen har man roffat åt sig en skådespelarensemble (Michael Imperoli, Steve Zahn, Allison Tolman, Billy Zane, Romany Malco) som definitivt skjuter liv i karaktärerna. Även Ben Chaplin, som gjorde Billy Zanes roll i originalet, finns med. Det gör även originalseriens skapare Cris Cole och med sig ombord denna gång har han ingen mindre än Shawn Ryan ("The Shield"). Det är nog också mycket tack vare alla dessa talanger som remaken blev så pass lyckad som den blev. Vill ni se någonting annorlunda och smått galet så rekommenderar jag definitivt er att spana in "Mad Dogs", se gärna båda versionerna! Trots en granithård konkurrans bland debutanterna denna vårsäsong utnämner jag ändå just "Mad Dogs" till vinnare.

Detta var endast fem av mina favoriter det, här följer ytterligare några helt klart sevärda tv-seriedebutanter från våren 2016; "The Path", "Love", "The Night Manager", "Baskets" och även "11.22.63", trots att den sistnämnda var lite väl ojämn. Angående "The Path" så hade förmodligen även den kunna placerat sig på listan, men i och med att säsongen ännu inte är avslutad kan jag inte ge ett fullt och rättvist omdöme.

Som en liten bonus kan jag väl även nämna serierna "Outsiders" och "Underground". Båda från kanalen WGN America. Inga mästerverk, men serierna har dock sina ljuspunkter. Tyvärr utnyttjas inte potentialen till fullo, jag tycker båda serierna har lite för väl stora skavanker för att placera sig på någon topplista. Nu är WGN America inte någon jätterik kanal, har man det i åtanke och en del tid över att döda så duger väl även dessa tu i slutändan. Jag hoppas dock deras andra säsonger (båda serierna har blivit förnyade) höjer sig några steg.

Vilken eller vilka tv-serier bland vårsäsongens debutanter tycker ni var de allra bästa och har jag möjligtivs glömt av att nämna någon eller några? Språka gärna av er här nedan! 
| 12 maj 2016 18:00 |