Film

Skribent

MovieZine

1 februari 2016 | 19:00

Våra favoritfilmer med Leonardo DiCaprio

MovieZines läsare plockar ut guldkornen ur en karriär fylld av minnesvärda karaktärer och makalösa rolltolkningar.
Nu i Oscars-tider synas Leonardo DiCaprio under lupp ännu hårdare än vanligt. Kommer han vinna sin efterlängtade Oscar för "The Revenant" eller inte? Kommer han äntligen att få det erkännande han förtjänar, eller finns det även i år någon som varit snäppet vassare? Snart får vi svaret men innan dess vill vi dyka ner i Leos digra karriär och kolla in hans allra bästa filmer. 

Vi bad våra kära medlemmar att berätta om vilka just deras favoritfilmer med DiCaprio är, och resultatet blev som följer:

"Catch Me if You Can"
”Catch Me if You Can” har alltid varit en personlig favorit. Han är så sjukt skicklig på att visa alla olika sidor hos Frank. Få karaktären att framstå som en ung valp i ena tillfället och en slug veteran som vet hur man glider undan i det andra. 
- Markus Wikström

"The Departed"
”Catch Me If You Can” var den filmen då jag fick upp ögonen för Leo, men min favoritfilm med honom är Scorseses ”The Departed”. Hans sätt att porträttera en polis som lider och samtidigt blir så desperat i slutet var helt rätt. Känslan av att inte ha något trots att man har rätt till det fångades perfekt av DiCaprio. 
- Mikael Stenberg


"The Aviator"
Från storslagna ”Titanic” till äventyrliga ”The Beach” till den episka ”Gangs Of New York” så följde jag DiCaprio i hans större filmer och han blev snabbt en favorit. Det var på den tiden då jag inte riktigt förstod mig på drama och tyckte att det mest var segt och tråkigt, så när ”The Aviator” kom med DiCaprio i spetsen var jag ändå tvungen att se den, han var min favorit.

Och den filmen, ”The Aviator”, var så himla bra att den öppnade ögonen för mig för drama och biografier. Dessutom levererade DiCaprio bättre än nånsin. Grym upplevelse som förändrade mitt filmliv. 
- Andreas Andersen

"Inception"
”Inception” förändrade min syn på film då jag fortfarande var i ett väldigt "pubertalt" stadie av mitt filmintresse. Sättet den gör en blinkning till filmskapande och samtidigt visar att man kan göra ren action samtidigt som man faktiskt använder hjärnan är någonting som sköt mig mitt i bröstet. 
- Viktor Estemar Landegren

"Romeo + Julia"
Jag skulle säga ”Romeo och Julia”, den klassiska berättelsen av Shakespeare. Kärlek, vänskap och familjefejd som blev mer modern med en ung Leonardo som visade att han kunde agera och behålla originaldialogen på ett bra sätt utan att trötta ut. Det finns många versioner av denna saga men Leonardo och Claires kärlek var vacker i denna film. 
- Pernilla Hertzberg


"En främling i familjen"
Ett förbisett mästerverk där en ung DiCaprio berör med ett emotionellt register som den upproriske tonåringen som blir förtryckt av den våldsamme styvfadern, mästerligt spelad av Robert De Niro. Kul att se att Leos nära vän, Tobey Maguire, skymtar förbi i en mindre roll. En känslomässig uppväxtskildring och relationsdrama utspelad i 50-talets USA om en pojke som vill bryta sig fri och följa sina drömmar. 
- Andreas Österberg

"Titanic"
Upp till denna dag är det fortfarande ”Titanic” som gäller. Den slog ner som en bomb i våra unga sinnen och gav oss ett klassiskt filmäventyr som vi trots allt inte är speciellt bortskämda med. Allt från karaktärerna och scenografin till den fantastiska musiken stämde. 
- Gustaf Molin

"Django Unchained"
Min favoritfilm med Leo är ”Django Unchained”. Att kunna spela en karaktär så ond och hemsk visar att han är en bra skådespelare som kan gå brett i karaktärsval! 
- Sofie Hedlund

"Gilbert Grape"
Vilken enastående välspelad roll, först flera år senare förstod jag att han inte var utvecklingsstörd på riktigt. Jag var helt fascinerad hur dem hade fått denna unga man att ta direktiv och komma ihåg repliker. Den rollen har etsat sig fast på näthinnan. Det är få roller som han spelat med samma känsla efter det, han skulle fått Oscar för den rollen, magnifikt! 
- Angela Fortes Olsson

"The Wolf of Wall Street"
Ett mästerverk av Martin Scorsese där han är tillbaka med en film som är tuff, originell och underhåller från början till slut. Scorsese tillåter DiCaprio att gå hela vägen och visa hela sitt register. Här spelar han inte bara den deprimerade karaktären med medicinburken i hand, som vi har sett mycket av innan i ”The Departed”, ”Aviator” och ”Shutter Island” utan är här istället lika crazy som filmen han är med i. 
- Phip


"Shutter Island"
”Shutter Island” är en av få filmer som jag ärligt kan säga har blåst skallen av mig.  När jag för första gången satte mig och tittade på den här var jag egentligen rätt otaggad av oförklarliga skäl men OJ vad jag blev engagerad i den. Detta är enligt mig definitionen av en bra thriller, och twisten är verkligen briljant utan att vara för uppblåst. Miljön är perfekt, tonen är perfekt och DiCaprio är perfekt! 
- JT

"Revolutionary Road"
Om det är någon gång DiCaprio skulle ha haft en Oscar så är det för "Revolutionary Road" tycker jag, här så får han till en teatralisk aura som sätter trovärdighet kring filmens viktiga budskap. 
- Erikvkarlberg

Saknar ni några titlar i artikeln? Berätta om era egna Leo-favoriter nedan.
| 1 februari 2016 19:00 |