Serie

Skribent

Thomas Linnaeus

2 juli 2022 | 11:30

"Vänner"-skaparen donerar flera miljoner - efter ursäkten om bristen på mångfald

Martha Kauffman, som ligger bakom "Vänner"  har nu donerat fyra miljoner dollar och bett om ursäkt, för att bemöta kritiken om att serien hade en brist på mångfald.
Tidigare har vi rapporterat om att Martha Kauffman känner ånger över bristen på mångfald i klassiska sitcomen “Vänner”. Kauffman skapade inte bara TV-serien, utan producerade och skrev den även. Som en följd av detta har hon nu donerat fyra miljoner dollar till Brandeis University, som ska användas till att starta en institution som rör afrikanska och afroamerikanska studier.
 
I en intervju med Los Angeles Times, säger Martha Kauffman så här om beslutet:
 
- Det tog mig lång tid att börja förstå hur jag internaliserade systematisk rasism. Jag har jobbat hårt för att bli en allierad, en antirasist. Och detta verkade för mig vara ett sätt att delta i samtalet ur en vit kvinnas perspektiv.

“Vänner” har kritiserats senaste åren för en brist på mångfald, och initialt tyckte Kauffman att kritiken var orättvis. Men efter att George Floyd dödades, på grund av otillåtet polisvåld, började hon själv ifrågasätta sin ståndpunkt. Om detta säger Kauffman så här:
 
- Det var efter vad som hände George Floyd, som jag började brottas med tanken att jag hade använt systematisk rasism på sätt som jag aldrig var medveten om. Det var verkligen det ögonblick som jag började undersöka hur jag hade deltagit. Då visste jag att jag behövde ändra riktning.
 
Om beslutet att donera fyra miljoner dollar, och hur hon ska arbeta i framtiden fortsätter Kauffman:
 
- Jag måste säga, efter att jag gick med på det här och när jag slutade svettas, blev jag inte helt lättad, men det lyfte upp mig. Tills jag kan göra rätt i min nästa produktion är det inte över. Jag vill från och med nu försäkra mig om att i varje produktion jag gör att jag är medveten om att anställa personer av andra hudfärger, och aktivt driva unga författare som inte är vita. Jag vill veta att jag kommer att agera annorlunda från och med nu. Och då kommer jag att känna mig lättad.
 
Förutom “Vänner” har Martha Kauffman även gjort TV-serien “Grace and Frankie” som fick sin sista säsong i april tidigare i år.
 
Upplever du att "Vänner" är problematiskt, eller är det helt fel av Martha Kauffman att be om ursäkt? Kommentera gärna nedan.
| 2 juli 2022 11:30 |