TV

Skribent

Alexander Kardelo

2 mars 2018 | 16:00

Vanliga människor övertalas till mord i bisarrt experiment på Netflix

Grupptryck och manipulation kan driva folk till riktigt otäcka saker. Det visar illusionisten Derren Brown i sin kontroversiella tv-special ”The Push”.
Om du har en timme över i helgen rekommenderar jag starkt en titt på ”Derren Brown: The Push”. Den kände brittiske illusionisten har med program som ”Mind Control” visat gång på gång hur lätt folk kan övertalas till de mest märkliga saker. I realityprogrammet ”The Push” går han steget längre i sitt mest otäcka dolda-kameran-experiment hittills för att svara på frågan: vad krävs för att en vanlig människa ska mörda?

Derren Browns ovetande försökskanin är Chris Kingston, en rätt alldaglig 29-årig tech-entreprenör som tror att han blivit inbjuden till en välgörenhetsgala. Där ska han hjälpa till att smöra för en rik välgörare som snart skänker en stor summa pengar till behövande barn. Sjuttio skådespelare har anlitats för att varje detalj av kvällen ska kännas så trovärdig som möjligt. I ett kontrollrum sitter Derren Brown, hjärnan bakom den makabra planen, och vet precis vilka knappar han ska trycka på för att den unge mannen ska göra allt han blir tillsagd.
 
Några vita lögner, rätt replik vid rätt tid, ett sjukt realistiskt lik vid namn Bernie - och inom en timme är tanken att kvällens huvudperson ska knuffa ned en man från taket.
 
 
Via dolda kameror får vi följa hela händelseförloppet, och visst lider man rejält med Chris, som får allt mer panik och ångest medan galakvällen spårar ur mitt framför hans ögon. ”The Push” väcker också den intressanta frågan: hur skulle man själv reagera i liknande situationer? Hur långt skulle du gå?

Det här experimentet är skräddarsytt för att visa hur grupptryck och tilltro till auktoriteter kan få människor att göra saker mot sin vilja. Derren Brown menar att vi måste vara medvetna om hur lätt manipulerade vi kan bli, för att kunna säga ifrån när det verkligen krävs. Det kanske inte helt berättigar programidén, som känns moraliskt tveksam på flera nivåer. När den först sändes i Storbritannien år 2016 undrade tidningarna om Brown inte hade gått för långt. Det kan man verkligen fråga sig. Hur blir effekten av att leva med ett "mord" på sitt samvete, även om mordet visade sig vara ett iscensatt skämt?
 
Men ”The Push” är ett fascinerande, välregisserat och otäckt experiment som blottar människans sanna natur. Och dessutom inget annat än djävulskt underhållande.
 
 
Mer på samma tema kan du se i dramathrillern "Compliance" från 2012. Den skrämmande historien, om en falsk polis som grundlurar en snabbmatsrestaurang via telefon, är dessutom baserad på verkliga händelser.
 
"Derren Brown: The Push" finns nu att streama.
| 2 mars 2018 16:00 |