Compliance (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En man som utger sig för att vara polis ringer chefen på en snabbmatsrestaurang och påstår att en av hennes anställda, den glada tonåringen Becky, har stulit pengar från en kund. Polisen förklarar att åtal kommer väckas – såvida inte Becky går med på att låta sig kroppsvisiteras av sin chef.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: COMPLIANCE

Verklighetsbaserad thriller etsar sig fast
#SFF12 - Temat maktspel sätts på sin spets i det här komplexa thrillerdramat inspirerat av verkliga händelser. Ett telefonsamtal från en påstådd polis får chefen på en snabbmatsrestaurang att under en hektisk kväll trakassera en av sina anställda. Det är oerhört eggande och välspelat men hade gynnats av finslipade detaljer.

Det är fredag kväll. Personalen på ett sjaskigt snabbmatsställe är underbemannade, har kort om ingredienser och står inför veckans stressigaste kundrush. Chefen Sandra (Ann Dowd) är lagom jäktad när telefonen ringer och en polis påstår att kassörskan Becky (Dreama Walker) stulit pengar från en kund. Sandra tar in Becky på kontoret och polisen - som påstår sig vara obenägen att vid tillfället ta sig till brottsplatsen - befaller henne att kroppsvisitera flickan. Och detta är bara början på ett kvidande långt förhör...

"Compliance" liknar Michael Hanekes och Ruben Östlunds filmer, de där som är långsamma, lågmälda och till en början svåra att greppa men efteråt sakta kryper under skinnet på en. Det är en intressant och eftertänksam film om maktspel inspirerat av en - otroligt nog - sann historia, vilket precis som i "I Love You Phillip Morris" eller "Catch Me If You Can" gör det enklare att ta till sig historien.

Filmen bygger omväxlande på långa dialoger och tystnad, vilket stundtals får den att likna en filmad pjäs men det själva historieutvecklingen håller den vid liv, med stor hjälp från pålitlig regi samt fint, subtilt spel från birollsveteranen Dowd och Rose McGowan-liknande fyndet Walker. Även Pat Healy (som medverkade i regissören Craig Zobels debut film "World of Sound") sticker ut i en obehaglig biroll.

Det enda som haltar en aning är manuset. Det är stundtals briljant men jag köper inte alla absurda detaljer kring hur storyn utvecklar sig och reaktionerna på den mystiske antagonistens repliker känns inte alltid lika trovärdiga. Jag hade gärna sett en grundligare presentation av boven i dramat, som här anas som en mindre våldsam variant på skurkarna i "Saw" eller "Funny Games" - en lömsk sociopat som gillar att jävlas.

Det envisa indieformatet gör också att filmen aldrig riktigt erbjuder någon direkt spänning eller ens svart humor. Det händer inte så mycket och många lär slita sig i håret av frustration. Men trots en del uppenbara brister är det en stark, obehaglig film som etsar sig fast och manar till diskussion. Vad är makt? I denna film, något så simpelt som att kalla sig polis i telefon, och bär i minne att det hänt på riktigt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Road House
Bara för att historien är sann så är inte filmen bra, filmen är faktiskt fruktansvärt dålig. Fallet är däremot intressant. 1/5
Brinken
Anton summerar filmen väldigt bra, en riktig obehaglig käftsmäll till film. 

"Compliance" försöker måla upp bilden av hur snabbt vi människor underordnar oss auktoritet och makt i blind tro, och hur långt vi är villiga att gå för att tillfredsställa denna. Vilket mänsklighetens historia bevisar och filmer som Die welle även försöker påvisa. Vi ska också komma ihåg att polisen i USA har orimligt många befogenheter i vissa fall och korruptionen är på horribla nivåer i vissa regioner, en del skulle rent av kalla USA en polisstat. Därför kan jag köpa många av de saker som händer i filmen. Jag tycker dock att filmen kunde ha målat upp vissa underliggande psykologiska faktorer till varför karaktärerna agerade som de gjorde på ett bättre sätt. Filmen får en riktigt stark 3:a från mig!
Gomer Pyle
Klart intressant och sevärd film.
Visa fler (27)

Veckans populära filmer

Visa fler