Skribent

Patrik Jonsson

24 juni 2013 | 19:01

Välkommen tillbaka Luther och farväl Gandolfini

Patrik Jonsson går igenom veckans TV-nyheter, både de goda och de tråkiga.

BBC One har äntligen avslöjat premiärdatumet för den tredje och sista säsongen av den underbara serien "Luther".

Ringa in tisdagen den andra juli, med andra ord om knappt en vecka. Framförhållningarna på de europeiska kanalerna är definitivt inte desamma som på kanalerna i USA, men detta var ändå väldigt trevliga nyheter så klart! Ni som ännu inte har sett den här serien har nu alltså ungefär en vecka på er att plöja genom de två första säsongerna.

CBS var den första kanalen av de fem huvudkanalerna att avslöja sitt höstschema och här har ni det, några dagar senare bjussade NBC på sitt.

Det blir den spanska regissören Juan Antonio Bayona ("The Orphanage" & "The Impossible") som kommer att regissera de två första avsnitten av Showtimes åtta-delade skräckserie "Penny Dreadful". Huvudproducenterna är John Logan och Sam Mendes. Något att se fram emot? Ja det hoppas jag verkligen!

Hos AMC ger man förtroendet till självaste Jonathan Demme ("Silence of the Lambs") vad det gäller regin för pilotavsnittet av "Line of Sight" som kommer från skaparen av dramaserien "Brotherhood"; Blake Masters. Denna ser jag minst lika mycket fram emot!

Som väntat har Netflix förnyat varulvsrysaren "Hemlock Grove" så grattis till alla er som gillade serien. Själv tycker jag dock att de kunde ha lagt pengarna på något vettigare istället då jag tyckte att serien var en enorm besvikelse.

FX har beställt en komediserie med herrarna Kelsey Grammer och Martin Lawrence i huvudrollerna som två kivandes advokater vilka slutligen blir kamrater. Dealen för den här serien är densamme som gällde för Sheens "Anger Management", med andra ord har serien fått grönt ljus till tio avsnitt och ifall den lockar tillräckligt med tittare får den ytterligare 90 avsnitt rakt av. Bara att hoppas att denna blir bättre än "Anger Management" då.

HBO har dessvärre passat på en av de projekt jag personligen sett fram emot i snart två år nu, nämligen "Hobgoblin". Serien skulle ha utspelat sig under det andra världskriget och lagt sin fokus på några magiker och illusionister vilka hade för avsikt att störta Hitler. Än är dock inte loppet helt kört för serien, det ryktas nämligen om att en annan kabelkanal, FX, har visat ett intresse av att plocka upp den istället. Jag håller därför alla tummar.

Cinemax har gjort slag i saken och gett thrillerserien "Hunted" en spin-off. "Sam Hunter" är titeln och precis som i "Hunted" kommer Melissa George att ha huvudrollen. Denna spin-off kommer dock att bestå av endast fyra avsnitt och fungera som en miniserie.

Lite castingnyheter ska vi också ha; Michael Gaston och Liv Tyler har båda fått roller i Damon Lindelofs & HBO:s kommande sci/fi-serie "Leftovers". Carlton Cuse och Guillermo del Toro har lagt vantarna på John Hurt och gett honom en av de större rollerna i FX:s "The Strain".

Detta har tagits upp tidigare men det stoppar inte mig från att avsluta denna veckas nyhetsflöde med att vinka av skådespelaren James Gandolfini som så tragiskt lämnade oss i en hjärtattack i onsdags, han blev endast 51 år ung. Mannen som gav, enligt mig och hutlöst många därtill, tidernas bästa TV-serie ett ansikte lär bli saknad in many years to come. Tro mig då jag säger att en hel TV-serievärld sörjer. För att hedra hans minne kan man ju dra genom en bunt säsonger av "The Sopranos", men fan vad svårt det kommer att bli nu känner jag. Även en del av mitt ständigt bankande TV-seriehjärta dog i onsdags och lär följa honom till graven. Må du vila i frid James och tack för allt.

Projekt vi nu aldrig kommer att få se med Gandolfini:

HBO-filmen "Bone Wars" som skulle ha haft kollegan och vännen Steve Carell i den andra huvudrollen.

HBO:s sju-delade miniserie "Criminal Justice" som skulle regisserats av Oscarvinnaren Steve Zaillian.

CBS:s "Taxi-22" där Gandolfini själv skulle stå som huvudproducent. Enligt rykten kommer dock projektet att rulla vidare trots Gandolfinis bortgång, men det lär inte bli detsamma utan honom.

Med dessa trista och tunga ord tackar jag för mig denna måndag, vi hörs igen på torsdag och då är jag förhoppningsvis på lite bättre humör.

| 24 juni 2013 19:01 |