Film

Skribent

Patrik Jonsson

4 april 2013 | 20:01

Välkommen tillbaka Dr. Lecter

Ikväll är det stor premiär för thrillerserien "Hannibal" på NBC och redan på måndag 21.00 kan ni även se den på Kanal 5. Detta blir (förhoppningsvis) ett kärt återseende av allas vår favoritkannibal Hannibal Lecter.

Jag ska inte sitta här och ljuga och säga att jag har stora förhoppningar på den här serien. NBC har varit en väldigt ojämn kanal de senaste åren och så fort de verkligen lyckats med något, till exempel "Awake" och "Southland", har de endera lagt ned serien eller så har någon annan kanal fått tagit över rodret. Nu ska inte endast NBC själva beskyllas för dessa öden, det är ju faktiskt till stor del deras tittare som har svikit då det kommit till kritan. Huruvida deras publik kommer att ta till sig "Hannibal" återstår att se, men här har NBC i alla fall en väldigt känd och redan inarbetad förlaga att gå på.

Detta kan man ju självklart se som en hygglig förutsättning, men samtidigt ska man komma ihåg att de faktiskt ger sig in och trampar på en ganska så helig mark. Hannibal Lecter håller många varmt om sina hjärtan, ja trots hans hemska natur och en stor del av dessa människor håller honom även som den mest ultimata filmskurken genom tiderna. Med detta sagt kan detta vara bland det mest korkade NBC har gett sig på eller så visar det sig vara ett genidrag, vad nu än svaret blir får man väl ändå ge dem lite cred för att de påvisat ett hyggligt stort mod.

"Hannibal" är löst baserad på romanerna av Thomas Harris med fokusen främst lagd på boken "Red Dragon" från 1981, ja eller till och med före den romanen. Denna serie sägs ju vara en prequel inte endast till "Silence of the Lambs" utan till samtliga av Harris romaner. Ifall serien skulle tilldelas fler säsonger antar jag att de andra böckerna kring Lecter ("The Silence of the Lambs", "Hannibal" & "Hannibal Rising") tilldelas ett större inflytande. Serien "Hannibal" kommer alltså främst att kretsa kring den minst sagt skakiga relationen mellan Hannibal Lecter och FBI-agenten tillika profileraren Will Graham.

Självklart hade man helst sett att en sådan här serie hade hamnat hos en kabelkanal, men jag måste ändå säga att NBC har förstärkt förutsättningarna ganska så rejält med tanke på alla inblandade. Vi kommer att få se danske Mads Mikkelsen i rollen som Dr. Hannibal Lecter och i rollen som FBI-chefen Jack Crawford hittar vi Laurence Fishburne. Gillian Anderson dyker upp som Lecters terapeut Dr. Bedelia Du Maurier och slutligen har vi då den något mindre kände Hugh Dancy ("Martha Marcy May Marlene", "The Big C" & "Black Hawk Down") i rollen som Will Graham. Även gamle Lance Henriksen har en mindre men dock återkommande roll.

Bryan Fuller ("Pushing Daisies" & första säsongen av "Heroes") har skrivit och utvecklat serien och tillsammans med Martha De Laurentiis, som även producerat filmerna kring Lecter, står han även som huvudproducent. Dessutom är det ingen mindre än David Slade ("Hard Candy" & "Breaking Bad") som står för regin.

"Hannibal" sägs vara en följetongsserie och då det väl begav sig gav NBC serien grönt ljus till en full första säsong på 13 avsnitt utan att beställa något pilotavsnitt. Ifall serien blir förnyad kommer även följande säsonger att bestå av just 13 avsnitt vardera. Detta upplägg är mycket likt de konkurrerande kabelkanalernas, vi får väl se ifall detta även går hem hos en markbunden.

Självklart ska vi även ha en trailer och här är en sådan. Här kan ni läsa vad TV.com tyckte, de var faktiskt hyggligt positiva. Tills vi ses nästa gång; Bon Appetit!

| 4 april 2013 20:01 |