Film

Skribent

Jenny Ahonen

30 oktober 2016 | 11:00

Vad väljer Trump och Clinton helst att se på?

Visst har årets amerikanska valrörelse har kommit att handla om mycket annat än de politiska sakfrågorna, men film har (tyvärr) inte varit ett av sidospåren - åtminstone hittills.
Både Hillary Clinton och Donald Trump har dock tidigare yttrat sig kring vilken sorts film de tycker om.

2012 gav Donald Trump - då främst känd som programledare för sitt realityprogram "The Apprentice" - sajten Movielist en lista över sina fem favoritfilmer. Republikanernas presidentkandidat listade "Citizen Kane" (1941), "Den gode, den onde, den fule" (1966), "Borta med vinden" (1939), "Maffiabröder" (1990) och "Gudfadern" (1972). - Skådespeleriet, berättelsen och produktionen - allt är superbt, sa Trump om "Citizen Kane" som han listade som sin absoluta favorit.

- Att det var Orson Welles första långfilm är också imponerande. Och mysteriet med Rosebud mitt i en berättelse om affärer och makt ger den ytterligare resonans. Svår att slå.

Om tvåan på listan, Sergio Leones spaghettiwestern, kommenterade Trump:

- Den är tuff. Den är äkta. Den är välgjord. Musiken är oförglömlig. Karaktärerna är välutvecklade och påminner ibland om de typer som jag har behövt ha att göra med under mina år i affärsvärlden.Hillary Clinton då? Hon tycks också tycka om sina filmklassiker. Men hennes favoriter är av mindre blodig karaktär.

Som en del av sin politiska kampanj 2007 svarade hon, via sin kampanjbloggare, på väljares frågor och då passade en Jean från New Jersey på att fråga vilken som var Clintons favoritfilm. Demokraternas presidentkandidat nöjde sig inte med att nämna en titel, utan listade tre. Bland annat ett omtyckt och fantasifullt äventyrsdrama från 1939:

- När jag var mycket yngre var "Trollkarlen från Oz" min favoritfilm. Jag bara älskade att fantisera om att jag själv var med Dorothy som en del av det stora äventyret hon hade.Vidare berättade Clinton att hon under sin tid på college tittade på "Casablanca" (1942) så många gånger att hon kunde recitera dialogen. 

Som en favoritfilm "från senare år" nämnde hon det romantiska dramat "Mitt Afrika" (1985) - med tillägget "antar jag". 

- Jag älskar Meryl Streep och Robert Redford, förklarade hon i intervjun.

Streep är också den som Clinton önskar skulle spela henne om hon någon gång blir ämnet för en spelfilm, berättade hon i tv-programmet "Live with Kelly and Michael" i fjol. 
| 30 oktober 2016 11:00 |