Film

Skribent

Hannes Kinnunen

4 augusti 2012 | 20:01

Vad ska "Hobbit 3" heta?

Under de senaste veckorna har jag skrivit om en potentiell "tredje" film som gått från att verka som ett absurt rykte, till något som Peter Jackson själv vill, till något studion nu satt grönt ljus för.

Kul alltså, vi får oss en tredje Hobbit-film! Men hur, varför och när, frågar sig många, och det är tänkt att bli besvarat i denna artikel. 

Titel

En tredje film måste ju ha en titel. Den första filmen ligger under namnet "An Unexpected Journey" eller "En oväntad resa" i Sverige medan den andra filmen heter "There and Back Again" och på svenska "Bort och hem igen". Så en tredje titel behövs alltså, nu har New Line dock registrerat ett par domännamn till potentiella hemsidor för den tredje filmen.

Titlarna som nämns är: "The Desolation of Smaug" och "The Battle of Five Armies".

"The Desolation of Smaug" kallas det område som draken Smaug har förstört. Smaug möter Bilbo och hans följeslag på först i den andra filmen, så vart den här titeln kommer in har jag ingen egentligen aning om. Kanske kan det vara så att de väljer att döpa om den andra filmen helt och använda den här titeln istället.

"The Battle of Five Armies" är ett stort slag som Peter Jackson redan filmatiserat bitar av, men berättat att han vill utforska det mer till en tredje film. Så den här titeln är den största chansen att användas för en tredje film.

Ingen av titlarna är dock officiellt utanonserade av New Line Cinema, så vi får fortsätta att vänta och se hur det verkligen blir.

Handling

Vad ska den tredje filmen handla om då? Det här vet vi inte riktigt ännu. Peter Jackson har sagt att han vill utforska delar av Bilbos äventyr lite mer utförligt och på så vis behöver en tredje film. Stora händelser som "The Battle of the Five Armies" som tidigare kanske bara skulle fått lite plats i filmerna skulle nu i en tredje film kunna bli av större slag.

Många klagar dock på en tredje film utan att egentligen veta hur mycket mer material Peter Jackson filmatiserar utöver boken "Bilbo: En Hobbits Äventyr". Boken Bilbo i sig är runt 200 sidor vilket kanske låter lite väl lite. Peter Jackson har dock gått ut och sagt att han även filmatiserar kompendiumet som publiserades i samband med Konungens Återkomst samt att han ska filmatisera de 60 år av historia som händer mellan Bilbos äventyr och det som händer i "Sagan om Ringen". Under den här tiden finns det massivt med material för Peter Jackson att filmatisera, då Tolkien lämnade efter sig en drös med egna anteckningar.

Så i en tredje film kan vi få följa hur Saruman blir förvandlad från att vara Gandalfs trogne vän till den ondskans tjänare som vi får se han som i "Sagan om Ringen". Vi kan också kanske få oss ett glatt återseende av Viggo Mortensen i rollen som Strider under hans äventyr uppe i norr innan han träffar på Frodos följeslag i "Sagan om Ringen". Det finns som sagt massor att berätta i en tredje film. Det bästa av allt är dock att det är Peter Jackson själv som valt att filma en tredje film och inte studions förslag.

Biopremiär

Sist men inte minst det datum som vi kanske alla ser mest fram emot, biopremiärer. Så, när ska den tredje "Hobbit" gå upp på bio? December 2014 låter väl rimligast och det många tänkt sig. New Line Cinema har dock satt premiären för den tredje "Hobbit" filmen under sommaren 2014. Mellan den andra och tredje filmen behöver vi alltså inte vänta ett helt år utan endast ett halvår. Inget specifikt datum är dock satt.

"Hobbit" trailer 1.1

Jag skrev för ett par veckor sedan att en ny trailer skulle visas innan "Modig" på biograferna men att denna nya trailer visade sig inte vara någon ny trailer. Nu har den i alla fall visat sig upp på internet och för de flesta så ser den identisk ut med den trailer vi fick vid jul, men för den som sett originaltrailern en miljon gånger så kan man hitta lite nya scener, bland annat en där Gandalf tillsammans med två dvärgar snabbt springer igenom en skog. Se trailern här!

"Hobbit" delas upp i tre filmer som regisseras av Peter Jackson, de två första får biopremiär december 2012 samt 2013. Läs mycket mer om Hobbit-filmerna på vår specialsajt.

| 4 augusti 2012 20:01 |