Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 juli 2018 | 08:00

Vad kan vi förvänta oss av nya "Lethal Weapon" - utan Martin Riggs?

Efter att skådespelaren Clayne Crawford sparkades för sitt dåliga beteende har hans ikoniska karaktär, Martin Riggs, nu ersatts av nyskrivna Wesley Cole.
Karaktärerna Martin Riggs och Roger Murtaugh gjordes till populärkulturella ikoner av Mel Gibson och Danny Glover under 80 och 90-talet, genom "Dödligt vapen"-filmerna.
 
Många hade nog förväntat sig att tv-serie-rebooten av de gamla actionfilmerna skulle bli ännu en i raden av tondöva och pengamjölkande reboots att misslyckas. Men ikonerna Riggs och Murtaugh fick, lite oväntat, nytt liv genom Clayne Crawfords och Damon Wayans uppdaterade porträtteringar.
 
Serien har blivit lite av en tittarmässig succé, och enligt mig även en av få serier som lyckats kombinera action och komedi på bästa möjliga "tungan-i-mungipan-emoji"-sätt. "Lethal Weapon" är en serie som vet om precis hur löjlig den är, och utnyttjar det till fullo genom att göra allt lite extra absurt - med vissa öar av drama och seriositet.
 
Damon Wayans och Clayne Crawford i "Lethal Weapon".
 
Seriens hjärta har på många sätt varit Clayne Crawfords prestation som Martin Riggs. Den alkoholiserade, deprimerade men naturbegåvade polisen villig att riskera sitt eget liv för att få fast varje skruk. Det var därför extra tråkigt för oss som gillar serien, när nyheten om att Crawfords beteende under inspelningarna gjort honom omöjlig att arbeta med. Något som slutligen tvingade seriens producenter att avskeda honom inför den tredje säsongen.
 
Vad innebär då detta för seriens framtid? Vi visste sedan tidigare att skådespelaren Seann William Scott, mest känd som Stifler från "American Pie"-filmerna, har tagit över den nya huvudrollen vid Damon Wayans sida. Det har ryktats om att Scott skulle spela en okänd brorsa till Martin Riggs, och på så vis hålla Riggs/Murtaugh-blandningen intakt från originalfilmerna från 80 och 90-talet.
 
Under natten till idag har Deadline däremot kunnat bekräfta att Scotts nya karaktär i den kommande säsongen av "Lethal Weapon" kommer att heta Wesley Cole. Cole beskrivs som en före detta militär som nyligen har flyttat till Los Angeles för att vara nära sin ex-flickvän, en läkare spelad av Maggie Lawson ("Psych"), och deras gemensamma barn - från en kort romans under kriget där hon behandlade skadade krigsveteraner.
 
Sean William Scott.
 
Om vi jämför Cole med Riggs har de med andra ord en ganska liknande bakgrund - och även ett liknande sidospår med Cole/Riggs i nya faderskapsroller. Frågan är nu vad seriens fans kommer att tycka om att se Seann William Scott vid sidan om Damon Wayans. Samt hur mycket Cole kommer att efterlikna den ikoniske Riggs - och hur mycket han tillåts bli en egen fristående karaktär.
 
Den tredje säsongen av "Lethal Weapon" har amerikansk premiär den 25 september, och bör dyka upp på Viaplay någon dag senare.
 
Vad tror ni? Kommer den tredje säsongen av "Lethal Weapon" lyckas behålla fansen kärlek - eller blir det seriens sista? Kommentera gärna nedan!
| 28 juli 2018 08:00 |