Serie

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

28 juli 2023 | 18:00

Vad innebär "Secret Invasion" för framtiden i MCU? 5 viktiga detaljer i Marvel-serien

Missat "Secret Invasion" på Disney+? Ingen fara. Här är allt du behöver veta ha koll på inför Marvels kommande filmer.
"Secret Invasion" avslutade sin första (och enda?) säsong explosivt minst sagt: det sista avsnittet innehöll en episk kraftkamp, nya allianser och framför allt uppvisningen av en ny superhjälte.
 
Så, vart lämnar allt detta oss inför framtiden i MCU?
 
"Secret Invasion" beräknas utspelas runt nutid (2023-2025) och dess första säsong avslöjade såväl många äldre hemligheter som bjöd på nya möjligheter som alla påverkar hur MCU:s tidslinje har, men framför allt kommer att utspela sig i framtiden. Nedan finns det viktigaste vi lärde oss i "Secret Invasion" listat och vad det eventuellt kan innebära för MCU.
 
 

1. Nick Furys förflutna har dolt mer än vi anade

 
Nick Fury (spelad av Samuel L. Jackson) har haft många hemligheter: han har inte befunnit sig på jorden de senaste åren (exakt hur länge vet vi inte men sen "Avengers: Infinity War" pekar tecken på), han har varit betydligt mer involverad i Skrullernas fortsatta liv både på och utanför jorden och han är till och med gift med en av de första som anlände till jorden efter filmen Captain Marvel.
 
Dessutom påtalas det flera gånger hur Nick Fury inte är den Fury han en gång var efter blippen - något stort har förändrats inom honom.
 
 
Detta, och allt han upplevde under "Secret Invasion" så som dubbelspelet från sin frus sida (de är dock på relativ god fot nu), hans nära vän Talos (spelad av Ben Mendelsohn) död och att Gravik (spelad av Kingsley Ben-Adir) dödade Maria Hill (spelad av Cobie Smulders) iklädd Furys utseende gör att vi absolut inte kan räkna bort Nick Fury från framtida projekt (puh!).
 
Vi vet redan att han återvänder i "The Marvels" och med Captain Marvels kontakt med Skrullerna samt hur "Secret Invasion" avslutades finns det en stor chans att en del av historien från "Secret Invasion" påverkar handlingen i MCUs nästa film.
 
Vi kan också hoppas på mer klarhet i när och varför Fury försvann från jorden och förändrades, att hans komplexa men dynamiska relation med sin fru visas upp mer och att vi får se honom återvända till jorden återigen - "Secret Invasion" slutar nämligen med att han lämnar vår planet. Kanske redan i The Marvels?
 
 

2. Skrullerna är fler och har mer makt än tidigare anat

 
I mitten av 90-talet, efter att nästan blivit utrotade av Kreerna och räddade av Nick Fury och Carol Danvers (spelad av Brie Larson) i "Captain Marvel"-filmen, var det fler Skruller än någon människa, ens Fury, visste som bosatte sig på jorden och låtsades vara människor. En hel miljon närmre bestämt.
 
Under åren som gick skapades en grupp som till början var av mer oskyldig revolutionär karaktär men med tiden kom att handla om makt till vilket pris som helst och Skruller började ta över ledande människors liv. Exakt när detta skedde vet vi inte men exempelvis de tidigare MCU-hjältarna överste James ”Rhodey” Rhodes (spelad av Don Cheadle) utnyttjades för sin nära kontakt med USA:s president och Everett Ross (spelad av Martin Freeman) användes för att få tag på känslig information.
 
Även högt uppsatta människor med makt så som nato-chefer, borgmästare och politiker visade sig vara skruller under "Secret Invasion".
 
Under seriens gång fick vi se Graviks bas där han höll människor som Rhodey och Everett i maskiner för att kunna använda deras kroppar så allt tyder på att de flesta av dessa personer har varit Skruller sen Gravik fick denna idé - vilket vi inte vet är när, bara att han var en pojke runt 1995 och det måste ha tagit åtminstone tio-femton år innan han började skrida till verket med sina planer. Vi vet också att han arbetade för Fury efter "Avengers Endgame" och då fick idén till sin maskin för att utveckla superskruller, alltså hade han redan då börjat med sin kamp för vad som skulle komma att bli ett krig för Skruller - och ett krig mot mänskligheten.
 
Därmed måste detta ha inträffat någonstans mellan dessa tidpunkter vilket gör att det kan komma fram flera fakta fram över som förvånar oss tittare: vem är fortfarande en Skrull och var det innan Graviks högkvarter? Hur länge har Rhodey och Everett varit Skruller och hur har det påverkat MCUs historia?
 
 

3. Det är nu krig på jorden

 
Gravik ville starta ett tredje världskrig på jorden och på ett sätt lyckades han - men det blev ett krig mot Skruller istället för mellan länder på planeten. Slutet på "Secret Invasion" lämnar oss mitt i ett krig med fullblodiga avrättningar av misstänkta Skruller och med en amerikansk president som officiellt förklarat att allt utomjordisk ska ses som största hot mot människans säkerhet.
 
Att lämna hela världen i ett krig med en ras som Skrullerna, som MCU framhävt så mycket genom både en film och serie, är inget de bara kan skjuta under mattan nu. Detta kommer att tas upp i framtida projekt, speciellt med tanke på att vi nu har vår alldeles egna Skrull-superhjälte (mer om det nedan).
 
Jag tror att detta kan vara en del av temat i "The Marvels" där huvudkaraktärerna slash hjältarna är utomjordiska på något sätt vilket gör att de numera automatiskt räknas som dödshot för världen enligt stormakten USA, vilket även är platsen där filmen lär utspela sig (på jorden i alla fall). Kommer vi får se Captain Marvel gå från allas household-hero till tvingad till flykt för att människor räds och hatar henne? Vem vet, vem vet…
 
 

4. Vi har en nytt superteam men framför allt: en ny superhjälte

 
Både Sonya Falsweworth (spelad av Olivia Colman) och Talos dotter G’iah (spelad Emilia Clarke) har varit osäkra spelpjäser på brädan sen första avsnittet: vem arbetar de för? Vad vill de egentligen uppnå? Vilken sida vill de ska vinna?
 
I sista avsnittet uppklarades allt detta. Nästan i alla fall. Sonya, som mig personligen har varit den mest fascinerande karaktären med briljant utformning och repliker, förvarnade å ena sidan Graviks sida av skrullerna på sjukhuset om att Nick Fury var på väg, å andra sidan sprängde hon Graviks forskares privata laboratorium, dödade den ene av dem och i stort sett tog över den andre.
 
I slutet av avsnittet föreslår hon till G’iah att de samarbetar för att hjälpa Skrullerna i kriget som pågår, vilket får mig att dels tänka att hon har sin helt egna agenda i det hela och har spelat den sida som gynnar henne bäst för stunden under hela serien, dels har en viktig angelägenhet med Skrullerna - eller själv är en?
 
 
G’iah å andra sidan måste jag ta tillbaka mina ord om: jag anklagade "Secret Invasion" för att inte ta till vara på hennes roll tillräckligt genom en för tidig död. Men - dumt nog hade jag glömt att du inte kan lita på någon eller något i "Secret Invasion" för G’iah överlevde faktiskt Graviks mordförsök. Detta genom att ha ställt sig frivilligt och i hemlighet i maskinen hans forskare utvecklat för att ta fram super-Skruller med hjälp av DNA från Avengers och andra hjältar (och skurkar?).
 
Istället framhävde serien hennes roll på bästa sätt och i sista avsnittet fick hon vara en del av en episk kamp mot Gravik, som också stått i maskinen och fått superkrafter, där man fick se de båda använda flera olika krafter från andra kända hjältar: exempelvis vann G’iah genom att använda sig av Mantis från Guardians of The Galaxy-seriens kraft att få andra att somna.
 
Nu har vi alltså en ny superhjälte slash super-Skrull med på spelplanen - och en kraftig sådan om vi ska förstå "Secret Invasion" rätt. Att G’iah bär på en blandning av andra hjältars krafter och spontant kan ta fram dem gör henne till en av de mäktigaste i hela spelet. Jag hoppas att MCU utnyttjar detta väl i framtiden för G’iah kan komma att bli ett fantastiskt tillskott i en film med ett ensamble av hjältar.
 
Gällande relationen med Sonya tyder denna på ett framtida projekt med mer fokus på Skrullerna och kriget som bedrivs mot dem med dessa power-kvinnor i centrum. Kanske en andra säsong av "Secret Invasion"?
 
 

5. Det existerar två viktiga saker vi aldrig hört om innan

 
Under "Secret Invasion" fick vi reda på att Gravik använde sig av ett forskarpar för att utveckla en maskin som kan ta fram super-Skruller - något han även lyckades med. Det fanns dock något som saknades precis till slutet - den så kallade säden.
 
Säden är DNA från alla som spillde blod vid det stora slaget under Infinity War, exempelvis mäktiga hjältar som Avengers. Fury satte ihop en trupp strax efter händelsen, innehållandes bland annat Gravik, för att samla in detta DNA som benämns som säden.
 
För att få krafterna från alla hjältar, och andra kraftfulla varelser vars blod säden innehåller och kunna använda det i maskinen, så krävde Gravik säden av Nick Fury som han fick. Sedmera lyckades han med sitt uppdrag att bli en superSkrull även om han sedan snabbt hindrades av G’iah som genomgått en liknande process med DNA-från olika varelser, förmodat i stort sett samma hjältar (här var "Secret Invasion" något oklara).
 
Detta innebär att det dels finns en maskin som kan göra Skruller tilll super-Skruller vilket påverkar det pågående kriget något enormt - och kan få superhjältar att bli inblandade, kanske i en Marvel-film eller i nästa säsong.
 
Det påvisar också existensen av säden som kan vara en viktig detalj i skapandet av även mänskliga superhjältar (eller från vilken ras det än gäller egentligen) - något som verkligen skulle påverka MCU något helt otroligt. Personligen hoppas jag att säden får en viktig roll i något framtida projekt.
| 28 juli 2023 18:00 |