Serie

Skribent

Josefine Krischausky

19 september 2020 | 18:00

"White Wall" bjuder på smygande spänning i iskalla landskap

Ett okänt föremål blottar sig djupt nere i en mörk, norrländsk berggrund, och leder till ett utforskande där mycket sätts på spel. Detta är vad som sker i “White Wall”, som nu har premiär på SVT. MovieZine har smygtittat på de första avsnitten av denna sci-fi-thriller, som blandar både flera språk och genrer.
Svenska thrillerserier eller kriminalare är sedan långt tillbaka mycket bekant för oss, och fortsätter att återkomma i våra TV-rutor eller andra streamingskärmar i olika former. Inte heller är det ovanligt att de sker i samarbete med andra länder, med svensk-danska “Bron” - vars avslut vi såg för två år sedan - som ett av de främsta exemplen. Under denna höst kommer vi däremot få ta del av det svensk-finska thrillerdramat “White Wall”. Bara premissen antyder att denna lär vara något annorlunda, men nedan följer lite mer av vad du har att vänta dig inför premiären. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Medverkande från Norden runt

 
Även om handlingen i tar plats på svensk mark och talet mestadels är på svenska, så kommer de involverade i porduktionen från flera av Nordens hörn. De centrala rollerna spelas av flera svenska ansikten som vi känner igen sedan tidigare, däribland Vera Vitali (“Bonusfamiljen”), Mattias Nordqvist (“Vår tid är nu”) och Ardalan Esmaili (“Gråzon”), men vi får även se norska Aksel Hennie (“Nobel”) i en huvudroll. 
 
Eed19103216abdfe5559947de1944d0f ska cc 88rmavbild 202020 09 18 20kl. 2008.05.38
 
Bakom kameran finner vi framförallt en blandning av svenskar och finskar. För regin står Anna Zackrisson - som regisserade flera avsnitt av SVTs stora dramasatsning “Vår tid är nu” - tillsammans Aleksi Salmenperä, som även är en av seriens skapare och manusförfattare. Samtliga av serieskaparna är finska, och även bland manusförfattarna ser vi en mix. Inom just manuset ryms flera språk - både svenska och finska, men även engelska ges utrymme genom ännu mer internationella skådespelarinsatser. 
 

Mörkläggning i kallt gruvsamhälle

 
För de flesta av oss har hösten knappt börjat smyga sig på, men i “White Wall” får vi bege oss till riktigt vita och kyliga landskap. Handlingen tar plats i ett litet gruvsamhälle i norra Sverige, där ingenjören Lars (Hennie) leder ett projekt med målet att skapa ett av världens största slutförvar av kärnkraftsavfall. Pressen är dock stor, med förseningar och aktivister som vill stoppa invigningen. Det starka motståndet märks speciellt genom en viss radiopratare, som dagligen matar ut kritik mot teamets arbete. 
 
Och värre ska situationen bli. Efter en mystisk, dödsorsakande sprängolycka sätts teamets sammanhållning på prov. I samband med händelsen avslöjas ett främmande föremål - likt en vit vägg - nere i gruvan, och ingen vet vad det är eller hur farligt det kan vara. Det finns olika meningar om vad man ska göra åt situationen, men med Lars i spetsen börjar en stor mörkläggning. Men en del rykten cirkulerar runt i området, och tillvaron blir långt ifrån stabil.
 
Detta är inte heller de enda spänningarna som ligger och bubblar under ytan. Hemma i Stockholm väntar Lars familj på att han ska komma hem, och de blir allt mer otåliga över att jobbet verkar viktigare än allt annat. På samma gång verkar det finnas vissa outtalade känslor mellan Lars och kollegan Helen (Vitali). Vad ska hända med dem när projektet väl når sitt slut?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Isande och smygande spänning

 
Det skulle kunna även kunna sägas att man blandar lika många genrer språk - förutom drama och thriller läggs det även till vissa sci-fi-element i blandningen. Handlingen har definitivt potential för en hel den spänning, men slutprodukten är inte en thriller som du bör förvänta dig konstant action, skräck eller brutala bilder av. "White Wall" är snarare drama som tar sin tid och långsamt låter problemen flyta upp, i samma långsamma takt som Lars och kollegornas situation blir mer ostadig. Detta kan givetvis vara till en fördel som i slutändan blir effektiv, men då många av elementen är väldigt subtila kan det kännas som att det hela resulterar i en väldigt vag helhet.
 
Men samtidigt, vem vet vad som kommer hända senare? Det finns fortfarande en hel andra säsongshalva där man har chansen att skruva upp saker, vilket känns rätt nödvändigt i och med hur handlingen verkar utvecklas, och med tanke på alla frågor som finns att besvara. Så vad man väljer att göra när det är dags att nå klimaxet återstår att se. 
 
Någonting annat som dock bör lyftas fram - och som för mig blir en av de starkare delarna av serien - är fotot, som i de första fyra avsnitten är fångat av Hena Blomberg. De isiga, kritvita landskapen och de kontrasterande mörka gruvorna skildras på sätt som både är estetiskt tilltalande och handlingen passande, men en för det mesta mycket kall känsla. Oavsett om resten av serien är i din smak eller inte, så lär du åtminstone finna den trevlig att lägga ögonen på. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"White Wall" må räknas som en av höstens hetaste serier att hålla ett öga på, men "iskall" är snarare ett bättre ord att beskriva den med. Om den kommer tillfredställa varje tittares behov är inte säkert, men om du vanligtvis är glad i antingen sci-fi, nordiska thrillers eller vad som helst som rör geologi, är det en premiär som nog är värd att kolla in. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”White Wall” har premiär på SVT den 20 september, följt av ett nytt avsnitt varje söndag. Kommer du att titta?
| 19 september 2020 18:00 |