Film

Skribent

Josefine Krischausky

13 augusti 2022 | 17:00

Vad har Orlando Bloom för sig idag?

Skådespelaren har precis återvänt till fantasygenren, där han i början av 2000-talet först fick sitt genombrott, men den här gången i ett lite annat format.
Orlando Bloom känner vi alla igen som skådespelaren bakom karaktärer som Legolas och Will Turner, två ikoniska rollfigurer från två superpoplära filmserier. Men hur stor koll har du haft på hans karriär de senaste åren? Detta är vad skådespelaren har haft för sig medan han inte har varit upptagen med att medverka i några stora franchises. 
 
Nästan åtta år har gått sedan vi senast såg Bloom som Legolas, i "Hobbit: Femhäraslaget". 
 
Även samtidigt som Bloom syntes i "Sagan om ringen" och "Pirates of the Caribbean"-filmerna, hann han visserligen dyka upp i del andra produktioner. Ridley Scotts krigsfilm "Black Hawk Down", det historiska dramat "Troja" och actionäventyret "The Three Musketeers" är några av de andra filmerna han spelat i genom åren. 
 
Skådespelaren har dock inte bara synts i roller på filmfronten, utan också i andra sammanhang. År 2013, i samma veva som han upprepade rollen som Legolas i "Hobbit"-filmerna, gjorde Bloom till exempel en kritikerrosad insats i en Broadwayuppsättning av "Romeo och Julia", i den ena titelrollen. Sedan dess har han hunnit synas mer både på filmduken, i tv-rutan och på teaterscenen, och nu även i ett spel.
 
Bloom i 2013 års Broadwayuppsättning av "Romeo och Julia".
 
För fem år sedan gjorde Bloom en efterlängtad comeback som Will Turner, i “Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge”, efter tio år borta från rollen. Överhuvudtaget var 2017 ett händelserikt år för skådespelaren, med centrala roller i flera filmer. Varken dramathrillern “Romans” eller actionfilmen “The Shanghai Job” blev dock särskilt uppmärksammade, och “Unlocked”, där Bloom spelade mot Noomi Rapace, gick inte riktigt hem hos kritikerna. 
 
År 2018 återvände Bloom till teatern, i en uppsättning av pjäsen "Killer Joe", som fick något blandade recensioner. Året därpå gjorde han en av de centrala rollerna i krigsfilmen "The Outpost", där mottagandet blev positivt i lite större utsträckning.
 
En av skådespelarens mer framträdande roller den senaste tiden var dock inom tv-branschen, en värld som Bloom till stor del hade varit utanför tidigare under sin karriär. Vid sidan av Cara Delevingne kan han ses i en av huvudrollerna i Amazons fantasyserie “Carnival Row”, som snart återvänder med en andra säsong. 
 
Säsong två av "Carnival Row" fick grönt ljus redan 2019, och ska nu vara färdiginspelad.
 

Aktuell som spelkaraktär

 
Vad jobbar Bloom på i skrivande stund då? Dels har skådespelaren nyligen spelat in en actionthriller med titeln “Red Right Hand”, och för närvarande filmar han komedin “Wizards!”, tillsammans med bland annat Pete Davidson. Just nu är han dock aktuell med något helt annat än en film - nämligen som en rollfigur i ett mobilspel. 
 
Närmare sagt rör det sig om fantasyspelet “King of Avalon”, där Bloom ännu en gång återvänder till fantasygenren - om än denna gång i ett nytt format - och återigen har fått plocka upp pilbågen. I spelet, där det både går att träna drakar och slåss på medeltida stridsfält, finns det möjlighet att spela som rollfiguren Orlando the Nightshard, och Bloom har dessutom fått vara det främsta ansiktet utåt i marknadsföringen.
 
 
Vi vet redan att vi snart kommer få se skådespelaren i ett par nya filmroller, samt att han så småningom är tillbaka i tv-rutan, men vad som väntar därefter återstår att se. Kan Orlando Blooms dagar som en stor Hollywoodstjärna nästan betraktas som över, eller kan han komma att överraska oss med några faktiskt imponerande roller i framtiden?
 
 
Har du följt Orlando Blooms karriär de senaste åren? Vad skulle du vilja se honom göra härnäst? 
| 13 augusti 2022 17:00 |