Serie

Skribent

Martin Memet Könick

10 april 2015 | 12:00

Vad hände med "Beverly Hills 90210"-skådisarna?

Sharknado, Terminator och mycket annat.
”Beverly Hills 90210”, eller ”Bevvan” som den ofta kallas här i Sverige, har blivit en ikonisk tv-serie för många som växte upp på 1990-talet. Under 10 säsonger, mellan 1990 och 2000, så kunde vi följa livet i den exklusiva postkoden. 

Flera av skådespelarna som porträtterade Brandon, Brenda, Dylan, Kelly och de andra gick från okändhet till att bli älskade av publiker världen över, man vad hände med skådespelarna när tv-serien tog slut? Vi räknar ner från den som det har gått sämst för till den som det har gått bäst för (även om det här med framgång och lycka är relativt). 

Bonus: Den som har nått absolut störst framgång av alla som haft återkommande roller i tv-serien är Hilary Swank, hon blev dock sparkad efter för få avsnitt för att få vara med på nedan lista. 

10. Jamie Walters (Ray Pruit)
Jamie var inte med så länge i serien men hans roll som den gitarrspelande och sjungande Ray, mellan 1994-1996, katapulterade honom till storstjärna för en kort tid. Hans självbetitlade album från 1995, speciellt singeln ”Hold On” (som han framförde i serien), blev en stor succé. Inte minst här i Sverige blev det boyband-hysteri när han kom för att signera skivor. Att han i tv-serien misshandlade sin flickvän Donna fick många att bli väldigt arga och betydde slutet för hans rollfigur (och kanske hans karriär). 

Mellan 1998 och 2001 var han med som skådespelare i fyra projekt, som inte gjorde något väsen av sig, och 2002 släppte han en skiva, som jag inte visste existerade förrän arbetet med denna text (”Believed” heter den, finns på Spotify men jag rekommenderar inte lyssning). Efter det försvann han från underhållningsbranschen och blev brandman. Kanske har han blivit sugen på skådespeleriet igen, IMDb har i alla fall honom uppsatt som medverkande i den ännu osläppta sci fi-kortfilmen ”The Art of Human Salvage”. 

9. Gabrielle Carteris (Andrea Zuckerman)
Efter att runt 1995 ha lämnat serien, där hon spelade den pluggiga och ambitiösa Andrea som fuskade sig in på West Beverly High trots att hon bodde i fel del av staden, så har Gabrielle inte haft den mest blomstrande av karriärer. 

Efter att gift sig och fått två barn runt tiden hon hoppade av tv-serien så har hon medverkat, ofta i mindre roller, i tv-filmer som ”Trapped: Buried Alive, Combustion”, ”A Lover’s Revenge” och ”12 Wishes for Christmas” (1 poäng om du hört talas om någon av filmerna, 2 om du sett någon av dem), lånat ut sin röst till animerade tv-serier och tv-spel (bland annat ”Spider-Man 3” som, he, ”additional voices”) samt gästspelat i diverse tv-serier (mest noterbart i den underskattade ”The Event”). Gabrielle har tyvärr också blivit delvis förlamad i ansiktet, under inspelningen av en av hennes senare filmer. 

8. Tori Spelling (Donna Martin)
Donna var länge rollfiguren som var mest känd för att vara oskuld (fastän det finns scener i första säsongen, innan det bestämdes att en av rollfigurens definierande egenskaper skulle vara att hon inte haft sex, där det impliceras att hon har haft sex) och för att ha opraktiska kläder på sig (kommer ni ihåg sjöjungfru-kostymen i Halloween-avsnittet?). Rollfigurens finaste stund enligt mig, och säkert många fler, är när hon blev full och avstängd med följd att alla andra på skolan strejkar och skanderar ”Free Donna Martin” utanför lokalen där hennes framtida öde ska bestämmas. 

Att Tori är en bra skådespelare skulle nog väldigt få mena, trots högljudda kommentarer om att hon provspelade under falskt namn så är det inte höga odds på att hennes far, den numera avlidne mediemoguln Aaron Spelling som producerade tv-serien, hade ett finger med i att hon fick en roll i ”Bevvan”. Tori stannade i tv-serien under alla 10 säsonger och har sedan dess främst hört från sig på skvallersidorna, bland annat på grund av sina reality-serier ”True Tori” och ”Tori & Dean”. Hon gjorde ett kort inhopp i den usla ”90210”, en fortsättning/spin-off/reboot av ”Beverly Hills”, och försökte i fjol, tillsammans med Jennie Garth, kickstarta skådespelarkarriären igen med den urusla och kortlivade tv-serien ”Mystery Girls”. 

7. Jennie Garth (Kelly Taylor)
Kelly pendlade mellan Brandon och Dylan, efter att hon ”snott” den senare från Brenda, och hade ofta också Steve suktande efter henne som en liten hundvalp. Hon stannade med tv-serien till slutet och har efter det inte lyckats göra något större avtryck på underhållningsbranschen. 

Mest omtalad är hennes roll som Amanda Bynes storasyster i komedi-serien ”Ska du säga!” Även om den är mest ihågkommen för att vara serien som gjorde Bynes känd. Annars har det varit många dåliga tv-filmer, flera med jul-tema, ett försök att återuppliva sin karriär tillsammans med Tori Spelling i tv-serien ”Mystery Girls”, en kul cameo (tillsammans med Luke Perry) i ”Community”, medverkan som tävlande i ”Dancing with the Stars” och inte särskilt populära reality-serier om sig själv. Jennie repriserade också rollen som Kelly i fortsättningen/spin-offen/rebooten av ”Bevvan” och hade där till en början en betydande roll innan hon blev utskriven ur serien för att den ville satsa på de nya rollfigurerna (handlingsmässigt så skulle hon leta upp Dylan som hon efter att ”Bevvan” slutat fått barn med). 

Hon var länge gift med Peter Facinelli, mest känd för att spela Carlisle i ”Twilight”-filmerna, som hon har tre barn med. 

6. Tiffani Thiessen (Valerie Malone)
Nuförtiden utan Amber i sitt namn så har Tiffani fortsatt en stadig skådespelarkarriär utan riktiga toppar. I ”Beverly Hills” ersatte hon, mellan 1994 och 1998 Shannen Doherty som ”bitchen” och kärleksintresse för flera av de manliga rollfigurerna (de flesta i serien låg med varandra vi någon tidpunkt, utom Peach Pit-ägaren Nat då). Hennes mest ikoniska roll är dock den som Kelly Kapowski i ”Pang i plugget” (”Saved by the Bell”), den föregick hennes tid i ”Bevvan” och har på senare tid har fått mycket uppmärksamhet tack vare talk show-värden Jimmy Fallons försök att få till en reunion (något han till slut fixade själv i ett avsnitt av hans program i år). 

Mest nämnvärt i Tiffanis karriär efter ”Beverly Hills” är ”From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money”, ”Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth”, Woody Allens ”Hollywood Ending” och en av huvudrollerna i den populära tv-serien ”White Collar”. 

5. Brian Austin Green (David Silver)
I serien spelade han den yngre nörden som sakta men säkert blev en del av gänget och Donnas stora kärlek. Brian stannade med serien under alla 10 säsonger och har efteråt hittat hyfsad succé genom större roller i tv-serier som ”Desperate Housewives”, ”Terminator: The Sarah Connor Chronicles” och ”Anger Management”. Vad det gäller filmer så har det varit rätt magert med mindre roller i Tony Scotts ”Domino” (han och Ian ”Steve” Ziering spelade sig själva), mot bland andra Keira Knightley och Mickey Rourke, och skräckfilmen ”Don’t Blink” som mest anmärkningsvärda karriärsstopp. 

Mest känd är han kanske för att vara gift med Megan Fox, som han har två barn tillsammans med (han har även ett tidigare barn tillsammans med Vanessa Marcil, som under en längre tid spelade Gina i ”Bevvan”). Om han någonsin kommer att återuppta sin hip hop-karriär, 1996 släppte han albumet ”One Stop Carnival” (producerat av medlemmar från Black Eyed Peas), är det ingen som vet. 

4. Shannen Doherty (Brenda Walsh)
Lika älskad som hatad (det startades till och med en ”I Hate Brenda”-klubb medan tv-serien pågick) så är Shannen, och hennes rollfigur Brenda, hett omdebatterade i fan-kretsar. Vissa ser rollfiguren som en stark kvinnlig förebild medan andra anser henne vara en ”bitch”. Bakom kulisserna så var det mycket bråk med rykte om att Shannen var divig och svår att jobba med, ett rykte som följer henne än idag.  

Efter att 1994 ha hoppat av serien så har hon hållit sig ständigt sysselsatt med diverse roller och framträdanden.  Bland annat har hon har haft några reality-serier, tävlat i en säsong av ”Dancing with the Stars”, haft en av huvudrollerna i de första säsongerna av den populära tv-serien ”Förhäxad”, medverkat i otaliga kassa tv-filmer (till exempel ”Category 7: The End of the World”) och repriserat sin roll som Brenda i ”Bevvan”-fortsättningen/spin-offen/rebooten ”90210”. 

Om man vill se henne i något annat än ”Bevvan” så rekommenderar jag Kevin Smiths ”Mallrats”, som i min mening är en något underskattad film i den populäre regissörens karriär av ”Clerks” och valross-människor (det ryktas om att en senkommen uppföljare till ”Mallrats” är på gång). 

3. Jason Priestley (Brandon Walsh)
Jason spelade en av tvillingarna Walsh, vars ankomst från Minnesota till Beverly Hills var det som serien fokuserade på i början, och stannade från starten till 1998. Under tiden han var med i ”Beverly Hills” så medverkade han också i tre hyfsat okända guldklimpar till filmer som jag kan rekommendera: ”Love and Death on Long Island”, ”Calendar Girl ”och ”Coldblooded”. Efter tv-serien har han bland annat varit med i den klart sevärda ”Die, Mommie, Die!”. ett avsnitt av ”Masters of Horror”, remaken av ”The Day of the Triffids” och den, på vissa håll kultförklarade, kanadensiska tv-serien ”Call Me Fitz”. 

Redan under sin tid i ”Beverly Hills” började Jason också intressera sig för att stå bakom kameran. Han är en av dem som har regisserat flest enskilda avsnitt av tv-serien, och har sedan fortsatt med att, bland annat, regissera filmerna ”Cas & Dylan”, med Richard Dreyfuss och Tatiana Maslany (som spelar huvudrollen i den intressanta tv-serien ”Orphan Black”), och ”Goodnight for Justice”, med Luke Perry i huvudrollen. 

2. Luke Perry (Dylan McKay)
Luke Perry och hans rollfigur Dylan McKay var något av det coolaste på tv. Det var meningen att han endast skulle medverka kort men var så bra att tv-serien behöll honom. Dylan presenterade sig som älskare av The Three Stooges och ”mad, bad and dangerous to know”, som Lord Byron. Vi var många som grät när hans fru blev mördad och hans pappa ”dog”. Luke stannade med serien tills 1995 för att sedan ta en paus och återvända 1998. 

Den största filmen han har varit med i är Luc Bessons ”Det femte elementet”, där han hade en liten roll, men under tiden i ”Beverly Hills” så gjorde han fina insatser i ”American Strays”, ”Normal Life” och ”8 Seconds”. Han var även med i ”Buffy the Vampire Slayer”-filmen, som kom innan tv-serien och inte alls är lika bra (trots att Joss Whedon skrev manuset), där han spelade en av huvudrollerna som Pike (en rollfigur som aldrig dök upp i tv-serien men väl i serietidningen om Buffy). Efter tv-serien har Luke varit med i mer eller mindre kända tv-serier som till exempel fängelseserien ”Oz”, där han spelade en pastor, ”Jeremiah”, tillsammans med Theo från ”Cosby”, och ”John from Cincinatti”. 

Mest uppmärksammad i Sverige har han blivit för sin roll i den svenska komedin ”Äntligen midsommar!” men är säkert själv mest nöjd med ”Goodnight”-trilogin där han får utlopp för sin kärlek till western-genren. Han har även hunnit med en kul cameo i tv-serien ”Community” (tillsammans med Jennie Garth). Vad det gäller framtiden så har ”The Beat Beneath My Feet”, där han spelar en av huvudrollerna som avdankad rockstjärna som alla tror är död, fått bra kritik och blivit nominerad till pris på bland annat Berlins filmfestival (kanske blir den nästa gång vi får se Luke på svenska biografer?). 

1. Ian Ziering (Steve Sanders)


Large 8d64f32c39f8fa4e94b5f1a481796096 ziering

I tv-serien så var Steve, i min mening, den mest tragiska rollfiguren. Han verkade aldrig må bra, oavsett vad han än tog sig för eller hur lyckligt hans liv verkade på ytan. Kanske var det daddy- och mommy-issues eller faktumet att han hela tiden kände att det borde ha varit han och Kelly. Ian stannade i tv-serien tills den tog slut och om karriären hade tagit slut där så hade det inte varit en överraskning, det är inte direkt Oscars-kaliber på hans skådespeleri om man säger så. 

När Filip och Fredrik 2003, i ett avsnitt av ”High Chaparall”, besökte honom så var det tragisk tv-underhållning, Ian verkade sorgligare än Steve någonsin hade varit, med bitterhet över kärleksförhållanden och karriär, något som underströks av hans försök att kommunicera en positiv fasad (hans villighet att ge bort en av hans ikoniskt fula skjortor från ”Bevvan” sitter som fastklistrad i minnet). 

Och där kunde sagan om Ians tid i rampljuset tagit slut, men så hände något och Ian fick plötsligt fart på sin karriär, han sveptes upp av en ”Sharknado” och vips så är han den från ”Bevvan” vars karriär blomstrar starkast. ”Sharknado” passar Ians begränsade uttryck perfekt och är precis så dålig att den blir roligt underhållande. Med en uppföljare redan släppt och en till på gång så har filmserien verkligen kickstartat hans karriär, frågan är dock om ”Sharknado”-filmerna kommer att leda till så många fler filmroller? Om inte så har Ian nuförtiden andra saker att luta sig tillbaka på, han är Chippendale-dansare och kom långt i den senaste säsongen av motbjudande Donald Trumps reality-serie ”Celebrity Apprentice”. Om inget annat så kan han för en lång tid framöver åka världen runt gratis och på olika mässor berätta om hur det känns att, hehe, motorsåga sig ur en haj. 

Bonus: Hur många kan säga att de varit med i både något som heter ”Sharknado” och något som heter ”Tyrannosaurus Azteca”?

Martin Memet Könick
| 10 april 2015 12:00 |