Film

Skribent

Josefine Krischausky

26 april 2021 | 12:00

Vad hände med "American Pie"-stjärnan Seann William Scott?

Skådisens rollista må ha vuxit sig rätt lång genom åren, med roller som sträcker sig över flera genrer. Däremot har karriären även haft sina motgångar, präglade av en rad biofloppar och missnöjda kritiker.
I den publikkära komediklassikern “American Pie” gjorde flera stjärnor en av sina första stora filmroller, för att sedan fortsätta vidare med framgångsrika skådespelarkarriärer. En person som fick sitt genombrott, men vars karriär kanske inte var en dans på rosor efteråt, var Seann William Scott, som spelade rollen som Stifler. Vad har han egentligen för sig idag, och hur har vägen hit sett ut?
 
Under tidigt 2000-tal fortsatte Scott att dyka upp i komedigenren, med centrala roller i filmer som "Dude, Where's My Car" och "Road Trip" men sågs även i bland annat thrillern "Final Destination". Han fortsatte även, samtidigt som han brottades med vissa personliga problem, att upprepa rollen som Stifler i samtliga tre "American Pie"-uppföljare, där den senaste var “American Reunion”, år 2012. 
 
 
Men trots populariteten för "American Pie", så blev flera av de andra försöken på komedifronten inte lika lyckade. “The Dukes of Hazzard”, som han år 2005 gjorde en huvudroll i, fick riktigt låga betyg från kritiker, och fallet var detsamma för flera efterföljande filmer.
 
Däremot har Scott upprepade gånger prövat lyckan inom många andra genrer, just för att undvika att fastna i samma komediroller under hela karriären. Superhjältefilmen "Bulletproof Monk", som fick låga betyg och misslyckades att tjäna in sin budget, blev dessvärre ett bakslag, och actionkomedin "Welcome to the Jungle" blev inte heller den publiksuccé man hade hoppats på. För ovanlighetens skull tog han sig an en lite mörkare roll år 2014, i “Vänner”-skådisen Courtney Cox regidebut "Just Before I Go", men inte heller denna gång lyckades han tillfredställa kritikerna. 
 
 
Men de som inte tycker att de har sett till Scott i särskilt många framgångsrika produktioner, har med större sannolikhet åtminstone hört honom. Han har nämligen också varit aktiv som röstskådespelare, framförallt som “Ice Age”-karaktären Crash, vilken han gjorde rösten till i både långfilmer, kortfilmer och spel under 10 års tid.  
 
Men sedan är frågan, vad gör Scott idag?
 
Jo, han har fortsatt att kämpa på inom flera ovan nämnda genrer, kanske med lite mer lycka än tidigare. På senare år har han synts i 15 avsnitt av actionkomedi-serien "Lethal Weapon", vars betyg åtminstone var av blandad karaktär. Han är allra närmast aktuell en central roll serien “This Country”, en amerikansk remake BBC:s sitcom med samma namn, som förväntas få premiär under mitten av detta år.
 
 
Vad som väntar därefter för Scott, och om han ska lyckas få sig några finare omdömen till slut, återstår att se. "American Pie"-fansen kan åtminstone se fram att ännu en gång få återse honom som Stifler, då ännu en uppföljare som ryktas vara i görningen
 
Har du några personliga favoritroller från Scott? Var det någon av hans filmer som förtjänade bättre?
| 26 april 2021 12:00 |