Serie

Skribent

Patrik Jonsson

3 mars 2016 | 18:00

Vad gör skådisarna i "Band of Brothers" idag?

I år är det hela femton år sedan den mer eller mindre klassiska krigsserien "Band of Brothers" såg ljuset för första gången. Vad gör detta band av bröder idag?
"Band of Brothers" fyller närmare bestämt 15 år i höst, i september. Detta hindrar dock inte mig från att ta en närmare titt på dess skådespelare redan idag. Hur har det gått för dem, lever de och är de fortfarande aktiva?

"Band of Brothers" var en enorm succé då den rullade och än idag klassas den ju av väldigt många, inklusive undertecknad, som tidernas bästa krigsserie. Då kanske man tycker att stjärnglans och kontrakt bokstavligen borde ha regnat över de inblandade skådespelarna? Nu är det tyvärr inte alltid det fungerar så. Titta bara på till exempel Mark Hamill från "Star Wars". Men vi får väl se, detta gör skådisarna från "Band of Brothers" idag:

(Jag har valt att nämna tio stycken, annars skulle artikeln bli en roman.)

Scott Grimes (Sgt. Donald Malarkey)
För Grimes har det väl gått hyggligt, direkt efter "Band of Brothers" stod väl inte direkt erbjudanden som spön i backen. 2003 fick han dock en större roll i "E.R." vilken skulle hålla honom sysselsatt i över 6 år. Sedan dess har vi bland annat kunnat se honom tv-serier som "Justified" och "American Dad".

Matthew Leitch (Sgt. Floyd "Tab" Talbert)
Leitch har till synes strävat med sin skådespelarkarriär. Det hela har dessvärre endast resulterat i små roller i diverse b-filmer där bland annat "The Detonator" och "Below" kan nämnas. Någon enstaka tv-serieroll har han även lyckats fånga, dock inget värt att vare sig minnas eller nämnas. Han är dock fortfarande aktiv och kommer härnäst att synas i en roll i filmen "Country of Hotels". 

Shane Taylor (Cpl. Eugene Roe)
Ännu en skådespelare det gått lite knackigt för. Under den större delen av 00-talet, det vill säga strax efter "Band of Brothers"  gjorde han knappt någonting. 2012 fick han dock en större roll i Cinemax action och krigsbesläktade tv-serie "Strike Back: Vengeance". Senast kunde vi se honom i miniserien "Sons of Liberty" (2015) som jag kan passa på att rekommendera.

Ron Livingston (Capt. Lewis Nixon)
Här har vi dock en skådespelare som sedan "Band of Brothers" haft många järn i elden. Helt klart en lite ljusare och mer aktiv karriär än de ovannämnda. Direkt efter "Band of Brothers" hoppade han på "The Practice" och efter det "Sex and the City". Sedan dess har man kunnat skåda honom i allt från "American Dad" (där han återförenades med Scott Grimes) till "Boardwalk Empire". Det har även blitt en hel del filmroller där bland annat "Dinner for Schmucks", "The Conjuring" samt "Vacation" kan skrivas in på hans CV.

Peter Youngblood Hills (Sgt. Darrel "Shifty" Powers)
Youngblood Hills har till synes lagt sin skådespelarkarriär på hyllan. Efter "Band of Brothers" har det endast blivit några få inhopp i diverse tv-serier och filmer. Vad det gäller filmer har han haft pytteroller i "The Beach" och "The Wolf of Wall Street", båda med DiCaprio. Det kan ju hända att dessa tu är vänner. "The Beach" kom visserligen före "Band of Brothers", jag bara noterade detta för skojs skull.

Michael Cudlitz (Sgt. Denver "Bull" Randleman)
Cudlitz hörde definitivt till en av mina favoriter då det begav sig och då är det väl tur, åtminstone för mig, att detta är en mycket flitig skådespelare. Här har det blivit en hel drös med roller i tv-serier; "24", "Prison Break", "Lost" och en helt fantastiskt roll i kriminaldramat "Southland", bara för att nämna några. Dessutom har han återförenats med både Damian Lewis i tv-serien "Life" och med Ron Livingstone i "Stand Off". Just nu kan vi avnjuta honom i AMC:s succéserie "The Walking Dead".

Rick Gomez (Sgt. George Luz)
Denne skådespelare är ännu en herre som sannerligen har legat i, både på film och tv-seriefronten. Vad det gäller tv-serier kan bland annat nämnas "Boomtown", "What About Brian", "Burn Notice" och "Justified". Sedan har det som sagt även blivit en hel del filmroller; "Transformers", "Stand Up Guys", "Sin City" och "Fronterz". Som det ser ut just nu är Gomez schema tomt, men vi lär nog snart få se honom igen.

Nicholas Aaron (Pvt. Robert "Popeye" Wynn)
Här har vi återigen en kille som tagit det lite lugnare, eller så har det helt enkelt blåst motvindar. Några småroller i diverse tv-serier har det dock blivit och här kan nämnas produktioner som "Casualty", "The Bill", "Outlander" och dokumentärserien "I Shouldn't Be Alive". Apropå dokumentärer fanns han även med i "Touching the Void". Närmast möter vi honom i "Bitter Harvest".

Donnie Wahlberg (C. Carwood Lipton)
Denne man antar jag att inte behöver någon närmare presentation? Inte nog med att han är bror med Mark, han har ju även minst sagt haft en rätt gedigen karriär efter just "Band of Brothers"  Ni har säkert sett honom i till exempel pågående "Blue Bloods" eller i "Wahlburgers". Har ni inte glott så mycket på just tv har ni annars förmodligen sett honom i "Saw"-filmerna eller kanske i "Righteous Kill" och "Dead Silence"? Wahlberg har även återförenats med både Damian Lewis ("Dreamcatcher") och Rick Gomez ("Boomtown").

Damian Lewis (Lt. Richard D. Winters)
Han har ju nämnts några gånger här tidigare, Damian Lewis. Sist men absolut inte minst skulle väl passa väldigt bra att säga här? Precis. Lewis har fått många tillfällen att göra minnesvärda roller sedan "Band of Brothers" och skam vore det väl annars. Här vill jag främst framhäva hans insatser i tv-serierna "The Forsyte Saga", "Life" och naturligtvis "Homeland". Just nu kan ni avnjuta honom i Showtimes "Billions", en tv-serie jag inte nog kan rekommendera er alla att se. Jag spår en vidare stark karriär för denne herre. Vem vet, kanske vi snart får se honom som självaste 007? Inte mig emot.

Nu vet jag som sagt att jag utelämnat en hel drös med skådisar från "Band of Brothers". Jag är dock begränsad och kan därmed omöjligt få med alla. Jag beklagar detta för egentligen är självklart alla värda att nämnas.

Jag kan dock inflika att många av dagens stora (och en del mindre stora) skådespelare faktiskt dök upp i mindre roller i just "Band of Brothers" då det begav sig. Här kunde vi bland annat hitta James MacAvoy, David Schwimmer, Tom Hardy, Michael Fassbender, Colin Hanks, Andrew Scott, Simon Pegg och Jimmy Fallon. Alla kanske inte minns det, men även Tom Hanks gjorde en liten roll. Nu var han självklart stor redan innan (och en av producenterna), en kul grej bara.

Hur minns ni själva "Band of Brothers", var ni med redan då den sändes eller har ni sett den i efterhand? Och självklart måste jag även passa på att fråga; är "Band of Brothers" verkligen tidernas bästa tv-serie? Kanske till och med den bästa tv-serien i alla kategorier? Prata gärna av er här nedan!
| 3 mars 2016 18:00 |