Serie

Skribent

Katarina Emgård

18 mars 2017 | 18:00

20 år senare: Vad hände med "Buffy"-skådespelarna?

De har skrivit kokböcker, arresterats av polisen, spelat in radioteatrar och programlett tv-shower för trollkarlar. Jag pratar såklart om The Scooby Gang och vad de gör idag.
Jag hoppas fler med mig firar Buffys 20-års jubileum med att se om serien och, om ni inte redan gjort det, köper på er serietidningarna som tar vid där tv-serien slutar. Eller varför inte spendera natten på en kyrkogård och döda vampyrer, gå på Gnarl-jakt eller klä ut er till fluffiga kaniner?

Liksom Sandybell var min barndoms förebild var Buffy tjejen jag såg upp till i tonåren. Då lika mycket för hennes Pippi-mod som för hennes trendiga spaghettiklänningar. Att hjältinnan och hennes kompanjoner studerats och inspekterats av universitetsnördar över hela världen är förståeligt då tv-serien inte bara bjöd på den första kick-ass blondinen som tilläts vara komplex, den gav oss också den första långvariga lesbiska relationen, samt användbara fraser som ”When the apocalypse comes, beep me.” 

Men vad hände egentligen med The Scooby Gang efter att Mutant Enemy-vampyren morrat för sista gången? Andra nördar med mig förstår såklart att namnen listade här nedanför endast representerar deras alter egon och att de riktiga personligheterna lever kvar i Buffyverse. 

Buffy - Sarah Michelle Gellar


Large 132539224a27cdf39208cdc1499d3782 buffy

Tyvärr verkar Sarah Michelle Gellar vara lika bra på att välja filmroller som Buffy var på att välja pojkvänner. Jag har genomlidit hennes skådespeleri i allt från ”Veronika bestämmer sig för att dö” till ”Flickornas handbok i jakt och fiske” (en het romans med Alec Baldwin? Jag ryser), ”The Grudge” och sci-fi-musikalen ”Southland Tales”. 

Värst var nog ändå tv-serie-floppen ”Ringer” där hon i egenskap av producent gett sig själv två huvudroller som good twin/bad twin och som får ”Sharknados” 3-D effekter att se bra ut. ”The Crazy Ones”, där hon spelar mot Robin Williams, tycks vara det enda halvvettiga hon åstadkommit.

Mest otippat: Skrivit en kokbok som kommer ut i år. Och medverkar i ”Cinderella Rap Battle”.

Xander – Nicholas Brendon


Large 132539224a27cdf39208cdc1499d3782 xander

Efter ett par tv-filmer landade Nicholas den första ”större rollen” i sci-fi-skräckisen ”Unholy” som har hela 3,8 på IMDB. Samma år spelade han också Kevin Lynch, en teknisk analytiker, i tv-serien ”Criminal Minds”. Han har även varit med och skrivit säsong tio av Buffy-comicsen samt skapat sin egen webb-comic ”Very Bad Koalas”, som dock lades ned efter bara två nummer. 

Tyvärr har Nicholas lidit av alkoholmissbruk större delen av sitt liv. Missbruket har troligtvis varit ett sätt att självmedicinera sina återkommande depressioner som han lär ha lidit av sedan barnsben. Han har också arresterats flertalet gånger och erkänt sig skyldig till att ha tagit stryptag på sin flickvän. Man kan förstå varför han har... 

Mest otippat: ...medverkat i "Dr. Phil". Två gånger. Första gången gick han av scenen mitt under intervjun, andra gången hade han samlat mod nog att möta sina demoner.

Willow – Alyson Hannigan


Large 132539224a27cdf39208cdc1499d3782 willow

För icke-vampyrnörden är Alyson antagligen mer känd för sin insats som flöjtist i ”American Pie”-filmerna, eller som Lily i ”How I Met Your Mother.” 

Samtidigt som ”HIMYM” drog igång gästspelade hon även i ”Veronica Mars”, men efter att ”HIMYM” slutade sändas verkar Alyson ha tagit det lugnt. Hon har endast medverkat i en tv-film och gjort två korta framträdanden i ett par mindre kända tv-serier. Gissningsvis lever hon gott på pengarna från både ”Buffy” och ”HIMYM”. 

Numera är hon istället presentatör för underhållningsprogrammet ”Penn and Teller: Fools Us.” som går ut på att unga magiker ska lura de etablerade veteranerna.

Mest otippat: Kortfilmen ”The Booby Scare” som tydligen ska uppmärksamma oss på bröstcancer. Man blir i alla fall uppmärksam på bröst.

Rupert – Anthony Head


Large 132539224a27cdf39208cdc1499d3782 giles

Anthony Head är lika delar aktiv skådespelare som musiker. Han blev först känd med Néscafés reklam och har hållit sig stadigt i rampljuset sedan dess. Förutom att ha spelat premiärminister i ”Little Britain” är dock hans resterande insatser på scen och framför kameran nog mest kända i hemlandet England. Han har släppt ett album med kompositören George Sarah samt medverkat i en sitcom och en komedi för radio. 

Senast kan han ses i en mindre roll i hyllade filmen ”A Street Cat Named Bob”, och skivan ”Staring at The Sun” från 2014 finns att höra på Spotify.

Mest otippat: Medverkat i tv-programmet ”All Stars Mr & Mrs” med sin fru där de tävlar mot andra kändispar i hur mycket de vet om varandra.

Spike – James Marsters


Large 132539224a27cdf39208cdc1499d3782 spike

Marsters är liksom Anthony Head både skådespelare och musiker och har gjort allt möjligt inom showbiz sedan serien lades ned. 

Han är rösten bakom inläsningarna av urban-fantasyböckerna ”The Dresden Files” och spelade superskurken Brainiac i tv-serien ”Smallville”. Han har gjort en egen adaption av Shakespeares Macbeth för teaterscenen. Inom tv har han setts gästspela i både kultserien ”Warehouse 13” och ”Supernatural”. 

2010 återförenades James med sitt band ”Ghost of The Robot” och sedan dess har de släppt två album. Snart får vi dessutom se honom som Victor Stein i kommande dramatiseringen av Marvels ”Runaways”. 

Mest otippat: Realityshowen ”Vidiots” där han tillsammans med sin polare filmar när de flyger världen över och spelar PS4. ”This is not a pyjamas. This is the gaming uniform.” 

Angel – David Boreanaz


Large 132539224a27cdf39208cdc1499d3782 angel

Förutom att han fick sin egen spin-off med ”Angel” så känner nog de flesta igen honom som Seeley Booth i tv-serien ”Bones” vars sista avsnitt går av stapeln nu i mars. Hans enda roll i en större film är i splattern ”Valentine” från 2001 och han tackade nej till att medverka i ”Resident Evil”. Däremot kan du höra hans röst som Leon i kultspelet ”Kingdom Hearts”. 

David har också medverkat i ”Family Guy” som sig själv, och på frågan vad han ska göra när ”Bones” är slut har han hintat om att han kan tänka sig att producera eller regissera något eget. 

Mest otippat: Medverkar i musikvideon ”White Flag” av Dido.

Honorable mentions går såklart även till Anya (Emma Caulfield), Dawn (Michelle Trachtenberg), Cordelia (Charisma Carpenter) och resterande av skådespelarensemblen i "Buffy"-serien. 

Testa dina kunskaper i Det ultimata Buffy-quizet!


Hur firar ni Buffys 20-årsjubileum? Kommentera nedan.
| 18 mars 2017 18:00 |