EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

10 februari 2021 | 15:40

Vad gick snett med ”Jönssonligan - Den perfekta stöten”?

Det har nu gått sex år sedan premiären för Alain Darborgs reboot. Uppföljaren skrotades och den välkända filmserien gick sedan i en helt annan riktning. Vad hände?
Tomas Alfredsons komedi "Se upp för Jönssonligan" gör streamingsuccé på C More. Annat var det förra gången Jönssonligan skulle rebootas - 2015 års mer actionladdade version gick inte alls hem hos publiken.

Tanken var att introducera Jönssonligan som en slags modern "Ocean's Eleven", med coola kvartetten Simon J. Berger, Torkel Petersson, Alexander Karim och Susanne Thorson i täten. Två uppföljare planerades, sedan pratade man om en tv-serie istället.

Men även en minutiöst planerad kupp kan gå i stöpet. Regissören Alain Darborg tycker det är synd att "Jönssonligan - Den perfekta stöten" aldrig fick någon fortsättning:

- Vi hade skrivit den andra filmen. Manuset var klart. Men den första filmen gick inte tillräckligt bra på bio för att finansiärerna skulle känna sig nöjda och få pengarna tillbaka. Då vågade de inte satsa på en uppföljare. Vilket var tråkigt, för vi hade något bra att bygga på tycker jag. I den andra filmen hittade vi formen ännu mer.
 
 

Blev mordhotad när trailern släpptes

 
Runt 100.000 biobesökare såg "Den perfekta stöten", vilket var under filmbolagets förväntningar. Vad var det som gick snett?

- Det är svårt att veta varför saker inte funkar. Filmen blev ju väldigt hatad innan den ens kom. Jag blev mordhotad och fick skaffa hemlig adress... Jag tänkte ändå nånstans att folk kommer gå och se den. Men det kanske var riktigt hat som gjorde att publiken bojkottade den?

- Eller så föll filmen kanske lite mellan stolarna. Är det här en våldsam film eller en barnfilm? Folk visste kanske inte riktigt vad de skulle få, säger Darborg till MovieZine.
 
 

Filmaktuell på Netflix

 
Regissören är just nu Netflix-aktuell med sin andra långfilm, thrillern "Red Dot" med premiär imorgon. På grund av arbetet med filmen har han inte hunnit kolla in "Se upp för Jönssonligan" med Henrik Dorsin & co, men han är nyfiken på resultatet.

Och Darborg är ändå nöjd med sitt egna bidrag till Jönssonligans universum, när vi talas vid:

- Jag är stolt över att vi vågade gå vår egen väg, hela vägen.
 
| 10 februari 2021 15:40 |