Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 februari 2023 | 11:00

Vad gick snett med Ben Afflecks "Daredevil" från 2003?

Regissören Mark Steven Johnson blickar tillbaka på superhjältefloppen, 20 år senare: "Det var ett misstag att försöka få med allt."
I mars är det 20 år sedan "Daredevil" nådde svenska biodukar. Filmen som för första gången satte Ben Affleck i en superhjälteroll var också en av de första storfilmer från Marvel, i spåren av "Spider-Man" och "X-Men" som båda hade blivit framgångsrika.
 
Men "Daredevil", om den blinde advokaten som skipar rättvisa i Hell's Kitchen på sitt egna sätt, floppade på bio. I en ny intervju med Yahoo förklarar regissören Mark Steven Johnson vad som enligt honom gick snett:
 
- När jag ser tillbaka på filmen så var det ett misstag att försöka få med allt! Jag ville göra Daredevils origin story, jag ville berätta om Elektra och introducera Bullseye och Foggy. Allt får inte plats.
 

En halvtimme klipptes bort

 
- Och sen blev jag ombedd att kapa en halvtimme och fokusera mer på kärlekshistorien. Då började det att kännas stressat och inte helt rätt. Så är det när man är ett fan: när man älskar något så mycket så vill man berätta allt.
 
Två skurkar och två hjältar blev för mycket för en och samma film. Vid sidan av Affleck fick vi se Jennifer Garner som Elektra, Colin Farrell som Bullseye och Michael Clarke Duncan ("Den gröna milen") som Kingpin.
 
 

Svart Kingpin fick kritik

 
Castingen av Kingpin fick också en del kritik (ni vet hur gnälliga fans kan vara), men det är inget som regissören bryr sig om idag:
 
- Ja, det blev en del klagomål. Jag vill inte bry mig om hudfärg utan hitta rätt person för rollen. Men sen blir man slaktad av vissa som säger: "Kingpin ska vara vit" och sånt. Men jag ångrar ingenting. Michael var fantastisk.
 
 
Marvel-hjälten har sedan dess fått upprättelse i den populära, mörka Netflix-rebooten "Daredevil" med Charlie Cox i huvudrollen som Matt Murdock. Han kommer snart tillbaka i "Daredevil: Born Again" på Disney+.
 
Den som blir sugen på att återse "Daredevil" med Ben Affleck hittar den på Disney+, Prime Video och Viaplay. 
 
Vad tycker du om 2003 års "Daredevil"? Kommentera nedan.
| 16 februari 2023 11:00 |