KRÖNIKA

Skribent

Gäst

7 september 2018 | 18:00

Vad du behöver veta och glömma inför sista säsongen av "House of Cards"

Den 2:a november ska vi tillbaks till Vita huset, där Claire Underwood nu regerar med järnhand. Påminn dig om hur den förra säsongen slutade.
Netflix originalserie "House of Cards" kom in som ett korsdrag i ett annars stilla vardagsrum 2013. Det var frisk luft från start med en djärv distributionsmodell som gick ut på att släppa säsongens alla avsnitt samtidigt, istället för att traditionsenligt portionera ut dem ett avsnitt i veckan.

Det djärva fortsatte. Serien vågade bryta den fjärde väggen och klarade dessutom av att göra det på ett snyggt och värdigt sätt utan att det blev så där obehagligt och krystat meta. Ett smart berättargrepp för att vi som tittare lättare skulle kunna relatera till och sympatisera med den annars ganska osympatiske huvudkaraktären – Frank Underwood.

Med tidens och säsongernas gång fick vi sedan följa paret Underwoods klättring från de mörkaste gränderna till Vita Huset. Vi har sett dem tackla såväl utrikeshot i Kina, den Putin-like Lars Mikkelsen och inrikeshot som den allmänna opinionen och politiska motståndare som Joel Kinnamans charmerande och sociala medier-kompatibla demokrat. En otrolig färd, minst sagt, även om det bitvis varit lite ojämnt och rörigt, och som tittare ganska lätt att gå vilse i de politiska korridorerna med dess lagar och processer.

Den femte och senaste säsongen slutade på ett kittlande och, sett till omständigheterna, ganska passande sätt. När det uppdagats att Kevin Spacey varit något av ett ärkesvin slog den rättvisa Me too-näven hål på den ballong som hållit honom svävande på moln alla dessa år. Några fler vittnesmål och lite risig krishantering senare vinkade vi ett stort kollektivt hej då till Kevin Spacey, både i serien och i Hollywood.

Så, vad händer med Frank Underwood? En legitim fråga, då vi egentligen inte vet särskilt mycket om hans roll i sista säsongen. En nysläppt teaser visade en kall Claire Underwood vid sin makes grav, mest troligt lika kall. Innan teasern hade släppts och gett oss lite klarhet, unnade jag mig tanken på att den hänsynslöse Herr Underwood skulle sättas bakom galler för alla de brott han gjort mot… ja, egentligen allt och alla. Men nu vet vi - Frank Underwood is no more, och tiden får utvisa vad som har hänt.
 
 
Och någonstans här kommer vi in i seriens sjätte och sista säsong. Vägen lämnades både fri och öppen för den otroliga Robin Wrights karaktär Claire Underwood, nu president. ”My turn!” - med de orden slutade säsong fem och mycket talar för att det också är där i krokarna vi inleder början på slutet. Vilka vägar kommer hon att gå? Vilka beslut kommer hon att ta?
 
Svanesången kan kännas lite rörig och det är många lösa trådar som ska flätas ihop till det rep som knyts runt säcken. Därför bör vi lite snabbt (och grovt förenklat) gå igenom de lösa trådarna, vilka är som följer:

Doug Stamper sitter i den berömda skiten, ett krig med mellanöstern hänger i luften, Claire benådade inte Francis och finner sig själv som världens mäktigaste kvinna, Jane Davis har någonting lätt oklart men dubbelspelsdoftande fuffens för sig, Leann Harveys bil ligger i spillror och den grävande journalisten Tom Hammerschmidt är någonting på spåren…

Där andra serier går på livsuppehållande hjälpmedel de sista stunderna har ”House of Cards” möjlighet att bjussa på någonting speciellt. Allt har kastats om och frågan är hur modiga Netflix vågar vara. Greg Kinnear och Diane Lane ansluter till slutet, två spännande men kanske inte modiga val. Vilka roller spelar de? Spelar det roll?

2:a november släpps de sista åtta avsnitten och det finns många frågor som ska få svar. Vad tror vi? Vad vill vi? Det enda jag vet är att jag vill se nu. My turn!

Johan Sehlstedt
| 7 september 2018 18:00 |