Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 oktober 2020 | 11:00

Vad är på riktigt och inte i "Borat 2"?

Sacha Baron Cohens "offer" berättar om hur de lurades till att medverka i filmen.
Ingen har väl missat Borats återkomst, en av de stora nyheterna i filmvärlden under de senaste veckorna. "Borat Subsequent Moviefilm" som nu finns att streama har väckt både skratt och kritik, medan den fortsätter skapa rubriker inför det amerikanska valet.

Donald Trump kommenterade exempelvis att Cohen "inte är rolig" och kallar honom för "creep". Jag nöjer mig med att konstatera i min recension att Borat var vassare första gången, men han har en del aktuella poänger även i uppföljaren.

Många tittare likt mig har säkert undrat hur Sacha Baron Cohen och filmteamet egentligen får folk att ställa upp i filmen? Variety har tagit reda på hur de allra flesta medverkande blev lurade:
 

1. Instagram-stjärnan Macy Chanel försvarar sig

 
 
För att försöka omvandla sin 15-åriga dotter Tutar till en attraktiv kvinna, tar Borat med henne till influencern Macy Chanel. Hon ger tips på hur man spelar undergiven och svag, för att bli en "sugar baby" åt äldre rika män.

Chanel fick intrycket att inspelningen var för en Netflix-serie:

- Jag blev vilseledd till att spela en roll, någon som inte speglar vem jag är. Jag är modell och skådespelerska och kan spela vilken roll som helst. I det här fallet läste jag antagligen inte "det finstilta".
 

2. Barnvakten trodde det var en dokumentär

 
 
Någon annan som kanske inte läste "det finstilta" i kontraktet var professionella barnvakten Jeanise Jones. När hon ska sitta barnvakt åt Tutar visar hon äkta oro för hur den unga flickan blivit hjärntvättad med dumheter av sin far.

Jones trodde att teamet spelade in en dokumentär, enligt New York Post. Hon har sedan premiären gått ut på Facebook med en kommentar:

"Tack till alla som hört av sig från hela världen! Ja, det var jag i filmen. Jag blev lockad till att medverka i en "dokumentär". Jag visste absolut inte att det var en satirisk komedi och att jag blev "lurad" så att säga."
 

3. Debutantbalen i Georgia var iscensatt

 
 
Har Borat och Tutar verkligen lyckats krascha en bal med lösnäsor och påhittade namn? Nja, inte riktigt. Tillställningen ska ha varit iscensatt av filmteamet, och alla "gäster" fick 100 dollar var för att medverka. De trodde att man spelade in en film.

Gästerna fick dessutom svara på några popkulturella frågor i förväg - för att sortera bort alla som kände till namnet Sacha Baron Cohen.

Deras reaktioner till Tutars blodiga mens-dans är däremot helt äkta. "Alla vi som var nyktra gick raka vägen till receptionen för att få tillbaka våra mobiler och dra därifrån", skriver en journalist som var på plats.
 

4. Rudy Giuliani fångad med byxorna nere

 
 
Det mest omtalade, ofrivilliga "offret" för Cohen måste vara Rudy Giuliani. New Yorks forne borgmästare och numera Trumps rådgivare fångades nästan med byxorna nere - hans intervju med Tutar (Maria Bakalova) utklädd till kvinnlig reporter är numera välkänd.

I "Borat 2" ser vi hur Giuliani efter avslutad intervju ber han reportern om hennes nummer och adress. Sedan lägger han sig ned på hotellsängen och ja, vad händer egentligen med hans hand i byxan?

Giuliani själv menar att klippet blev vinklat till hans nackdel:

"Jag skulle stoppa in skjortan efter att ha tagit av micken. Inget opassande hände. Om Sacha Baron Cohen påstår annat än han en lögnare."
 
 
Vad tyckte ni om "Borat"-uppföljaren? Kommentera gärna.
| 27 oktober 2020 11:00 |