Skribent

MovieZine

14 juni 2014 | 09:00

Vad är en filmnörd nuförtiden?

Vad gör de, hur klär de sig, hur känns de igen? Gustaf Kihlgren lär dig upptäcka fem drag som särskiljer nördarna från resten.
”I dag är det närmast hippt att vara ”nörd”, vilket bland annat avspeglar sig i populära tv-serier som New Girl och The Big Bang Theory.” (Dagens Nyheter, 2 november 2012)

Om det ändå vore så väl för en filmnörd. Att ha klämkäcka gimmicks eller vara doktorand i fysik är blott en önskedröm för en filmnörd. Vi behöver inte göra mycket för att bli placerade i det facket. Jag har länge grunnat på varför jag benämns filmnörd. Jag har normal dygnsrytm, ett jobb, ser i bästa fall två filmer i veckan, tränar regelbundet, har inte fyrkantiga ögon som mamma sade. Average Joe. Ändå. ”Han kan typ allt om film”. Jag tror mig ha hittat fem drag som (kanske) hjälper dig att spotta en filmnörd på stan. Som ni kommer märka, vi, avslöjas mer på det verbala snarare än på ytan.

Citerar film i tid och otid

Med detta menas definitivt inte att filmnörden är en diktare av rang som kan citera hela filmer (även om det förekommer mer än vad man vill erkänna). Filmnörden citerar lika fritt och skamlöst som vilken "Criminal Minds"-monolog som helst. Det kan vara allt från tonfall till lösa fragment ur en dialog till långa ”diktliknande” utlägg (läs Samuel L. Jacksons bibelbabblande i "Pulp Fiction"). Filmnörden känner sällan in när det passar sig att slänga in lite filmreferenser utan gör det mer på automatik och känsla. Oftast möts filmnörden av kisande blickar, men, likt en trisslott, så händer det att man besvaras av en annan referens från samma film. Där och då får filmnörden gåshud.

Regissörsbunden

Folk rycker oftast på axlarna åt en hen som slaviskt följer en artist. Vissa har till och med ett namn (Beliebers). Det är ett vanligt förekommande fenomen. De ser fram emot nya plattan eller kommande turnén. Men ögonbrynen höjs när en filmnörd säger saker som: ”Jag ser fram emot Christopher Nolans nästa film. Jag har hört att den ska skilja sig från hans tidigare arbete”. Detta följs av frågande blickar innan filmnörden gått igenom vad Nolan har legat bakom tidigare. Filmnördar ser regissörer som författare. Ibland kan filmnörden sluka film på samma sätt som en läsare slukar böcker av en författare. Men, regissören blir inte känd för det allmänna ögat på samma sätt som författaren. Kort och gott är regissören stjärnan som följs i samma anda som ett fan följer Justin Bieber eller en bokmal följer Michael Connelly.

Den intetsägande ytan

En filmnörd kan vara väldigt lätt och väldigt svår att se på stan. Som jag hintade om i inledningen så anses jag vara av standardmått i många avseenden. Sticker inte ut. Blending in. Man ser inte på mig att jag är ett stort fan av 90-talets actionrullar ("Con Air", "The Rock" m.m.). Filmnörden fyller ibland en tämligen anonym närvaro i den stora flocken. Det finns inga stuprörsjeans som avslöjar min kärlek till dessa filmer på samma sätt som de avslöjar människor som lyssnar på The Smiths.

Det finns den extrema motpolen till anonymiteten, nämligen de som klär sig som en genre eller karaktär. Men, det som talar emot dessa är att det oftast är under en begränsad period, både i livet och när man är utklädd på event som Cosplay. Filmnörden kan vara var som helst, vi synliggörs snarare när vi öppnar munnen eller glänser med våra kunskaper.

Quiz - time to shine

Här trivs filmnörden utomordentligt. Film är ett populärkulturellt fenomen som har stor påverkan på quizen. Soundtrack, regissörer, skådisar. Det finns ingen hejd. All kuriosakunskap som filmnörden någonsin införskaffat sig via olika filmdomäner kommer nu till sin rätt. Regissörer, årtal, biroller. Filmnörden överlämnas ansvaret att svara på allt detta då gemene man säger: ”Jag har ingen koll på regissörer och sånt”. Ibland är filmnörden ödmjuk och försöker lirka fram svaret från sina lagkamrater medan man ibland skriver svaret på en fråga som knappt har blivit ställd. 

Biografen - socialt nödvändigt

Går filmnörden i par? I kompisgäng? Svar ja, om än motvilligt då den sociala koden kräver detta  med jämna mellanrum. Filmnörden ser den större nyttan med detta och härdar ut lite prat eller pussar. Men, innerst inne ser filmnörden fram emot en lugn skön biokväll i ensamhetens tecken, gärna några säten ifrån närmsta person. En stund av himmelrike då allt fokus endast är på skärmen och tvånget att behöva möta någons blick är som bortblåst. Filmnörden är inte en enstöring, utan hen vill uppleva detaljerna i stort som smått. Detta kan lätt missas i sällskap av mer ouppmärksam karaktär. Filmnörden kan även ses gå på samma film ett par gånger utan den minsta skam i kroppen. Hen vill ju bara kolla så att den inte missade något.

Håller ni med? Är du en filmnörd? Kommentera gärna nedan.

Gustaf Kihlgren
| 14 juni 2014 09:00 |