Skribent

MovieZine.se

6 juli 2013 | 11:01

Ur arkivet: Zack Snyder

"Snyder var precis som jag hade föreställt mig honom, en geek uti fingerspetsarna."

I sommar firar MovieZine tio år och därför lyfter vi fram några av de största, viktigaste eller märkligaste intervjuer som vi gjort genom åren.

Det är nu strax över två år sedan Zack Snyder gästade Sverige för att prata om sitt häftiga fantasydrama "Sucker Punch". Han bondade snabbt med vår egne Mats Karlsson, och snacket halkade in på både "Man of Steel" och Snyders långlivade kärlek för "Stjärnornas krig".

Ur intervjun med Zack Snyder (april 2011):

- Kollar vi vilka filmer som är mina favoriter säger jag "Star Wars" rätt upp och ner. Jag var elva år när den kom ut och efter det insåg jag att jag ville bli filmskapare! Min mamma var väldigt cool med det. "Empire Strikes Back" släpptes på en onsdag i USA. Jag kommer ihåg att jag berättade för min mamma att filmen skulle få premiär veckan därpå. Jag sa också att den får premiär på en onsdag. Då sa min mamma: "Du kan inte gå till skolan, du får strunta i skolan på onsdag och jag kör dig till biografen klockan fyra på morgonen så du kan ställa dig i biljettkön". Ja, morsan var ganska cool!

En del människor tycker att du koncentrerar dig för mycket på det visuella och ignorerar resten i filmen. Hur svarar du på den kritiken?

- Jag säger och påstår att filmer är bilder, eller hur? Det kallas för rörliga bilder och det är vad filmindustrin handlar om. Om man inte får göra enastående bilder då förstår jag inte alls vad man har för uppfattning om film överhuvudtaget. Film är bilder. Mitt ständiga mål när jag gör en film är bilderna. Man ska sitta sig ner och kolla in varenda liten bild och förhoppningsvis hitta berättelsen i dem. Så när människor säger att man inte bryr sig om storyn låter det bara konstigt. Alla filmer jag gör har en story och påstår man att man inte upptäcker storyn kan man väl inte se på filmen överhuvudtaget.

När kommer du tillbaka till Sverige?

- Jag skulle verkligen vilja komma tillbaka inom en snar framtid. Men det är svårt att säga när det blir. Jag skulle gärna vilja träffa dig igen!

Läs hela intervjun med Zack Snyder här »

Mats Karlssons kommentar:

- Även om man får träffa många filmmänniskor är det inte ofta man får chansen att sätta sig ner med sin stora favorit. Snyder var precis som jag hade föreställt honom, en geek uti fingerspetsarna. Han brann verkligen för filmkonsten och var en sjukt trevlig människa att prata med. Han var definitivt en sådan människa man lätt skulle kunna sitta och prata med hela dagen. Roligt att han också uppskattade min framfusighet. Ett fantastiskt episkt möte jag aldrig kommer att glömma.

| 6 juli 2013 11:01 |