Film

Skribent

MovieZine.se

7 juni 2013 | 18:01

Ur arkivet: Stephen Rebello

I sommar blir MovieZine 10 år. Det firar vi med att lyfta fram några av våra bästa intervjuer genom åren.

Snart DVD-aktuella "Hitchcock" är filmen som går bakom kulisserna på inspelningen av "Psycho", och för oss närmare mannen de kallar Spänningens mästare. Sacha Gervasis dramakomedi bygger på en bok av Stephen Rebello, den amerikanske författaren som också skrivit filmens manus.

MovieZines Lisa Olsson fick en intervju med Stephen Rebello i september 2010:

Hur var det att intervjua Hitchcock?

- Det var en stor ära och väldigt spännande att få intervjua honom. Han var oerhört smart, rolig och gillade att prata skvaller. Samtidigt fick jag uppfattningen att han var en ganska blyg och ensam man vilket var rörande.

När såg du "Psycho" för första gången?

- Jag var egentligen alldeles för ung för att få se den när den gick på bio, inte ens tio år. Men jag smet iväg hemifrån och tog bussen in till stan utan att ens berätta det för mina kompisar eftersom jag var rädd att de skulle skvallra. Av någon anledning kände jag på mig att det skulle vara något speciellt med "Psycho". Och jag hade rätt. Det roligaste var ändå hur filmen fick människorna i vårt tuffa arbetarklasskvarter att skrika som galningar. Jag glömmer aldrig när en rätt sträng lärare som vi hade mycket respekt för lämnade biografen illvrålandes efter den berömda duschscenen. Det kändes mäktigt.

Varför bestämde du dig för att skriva boken "Alfred Hitchcock and the Making of Psycho"?

- Jag ville aldrig göra en analys av filmen utan jag ville snarare att den skulle fungera som en tidsresa för att folk inte ska glömma den fantastiska prestation som människorna som jobbade med "Psycho" utförde. Jag vill att de som läser boken ska känna det som om de är på plats under inspelningen. Vissa kritiker tyckte att boken saknade en analys av "Psycho" men det var som sagt aldrig min mening.

Har du någon ny bok på gång?

- Jag funderar faktiskt på att skriva en till Hitchcock-bok som kommer att beröra delar av hans karriär som det inte har skrivits så mycket om förut. Det lär bli en stor utmaning men jag blir bara peppad av folk som säger att det är omöjligt.

Läs hela intervjun med Stephen Rebello här...

| 7 juni 2013 18:01 |