Serie

Skribent

Katarina Emgård

14 augusti 2022 | 09:00

Uppskruvat våld och känslomässigt kaos i ”Snabba Cash” säsong 2

Jakten på snabb para fortsätter i andra säsongen av ”Snabba Cash”. Vi har tagit del av första avsnittet på Way Out West och det levererar lika tunga vapen som dramatik. Och för den som öppnar sitt hjärta väntar både känslomässigt och fysiskt våld. Hårt om två lika råa världar – techbranschens och droghandelns.
Tv-serien är löst baserad på Jens Lapidus bokserie med samma namn och tar vid 10 år efter filmtrilogin.
 
Redan med introt skruvar säsong två upp den avtrubbade brutaliteten med ett påklistrat peppande vinnartal från Leya (Evin Ahmad) som följs upp av en dödsskjutning på öppen gata. Parallellerna mellan start-up-världen och droghandeln knyts an ytterligare på ett intrikat sätt som väcker frågeställningar kring skillnaderna mellan buisness och buisness.
 
Och efter första avsnittet kan vi troligen förvänta oss:
 
 

En blodigare intrig

 
Om säsong ett överraskade med sin trovärdiga gestaltning av det traumatiska med dödsskjutningar följer nu ytterligare flera riktigt råa scener. En obehagligt krypande gränslöshet befästs med ett par langare som inte räds något för att markera sitt revir på drogmarknaden. Den styrande av dem uppvisar en känslomässig skoningslöshet som tillsammans med en karakteristiskt röd sjal för ansiktet för tankarna till valfri galen seriemördare. En liten detalj som visar på att våldsinsatserna troligen kommer stegras rejält under säsongens gång.
Samtidigt ges en större inblick i, bland andra, Ravys (Dada Fungula Bozela) känsloliv som har potentialen att få hjärtan att blöda.
 
 

Större affärer

 
Kopplingarna mellan verkligheterna vävs samman ytterligare genom Leya. Den hårda fasad som krävs för att överleva i den råa miljön i ”orten” blir alltmer snarlika den emotionellt avstängda yta som genomsyrar techbranschens övre skikt. Leyas ensamhet blir än mer uppenbart självdestruktiv samtidigt som kompanjonen Tomas (Olle Sarri) visar upp helt nya sidor. Sidor som också återspeglas hos Leya själv. Men där Tomas fortsätter försöka dölja sitt egofokuserade beteende med nya new age-metoder som meditation i tomatväxthus, försätts Leya i en sitts där hon ytterligare tvingas se till sig själv för att inte gå under.
 
 

Djupare inblick i ungdomsproblematiken

 
I första säsongen fick vi följa 15-årige Tims öde i den kriminella världen. Denna gång får vi möta ett gäng ungdomar som varvas direkt på skolgården. Ny är också en gammal klasskamrat till Leya, vilken jobbar som verksamhetsutvecklare på skolan, och som gör allt i sin makt för att rädda den yngre generationen från ett liv dömt åt droghandel.

Om skaparna vågar maxa liknelserna mellan världarna och släppa loss Leyas inre sorgemonster (och då inte genom ett tystnadsretreat) kan säsong två inte annat än briljera.
 
 
"Snabba Cash" säsong 2 släpps på Netflix den 22 september.
| 14 augusti 2022 09:00 |