Film

Skribent

Daniel Feldt

16 november 2009 | 17:39

"Up in the Air är smått fantastisk"

Snart drar Stockholms Filmfestival igång och en handfull personer från MovieZine kommer att bevaka festivalen. Nils Karlén - vad känner han inför Stockholms Filmfestival? Låt oss kolla!

Vilka filmer känner du mest pepp inför?

Tarik Salehs dystopiska animationsextravaganza "Metropia" har jag gått och peppat för i snart två år nu. Filmatiseringen av Cormac McCarthys suveräna bok "The Road" med en grådassig Viggo Mortensen i huvudrollen tror jag starkt på och när vi ändå är inne på science fiction-film så måste jag nämna "9" som trots att den fått ett ganska ljummet mottagande ser riktigt fin ut. Annars är jag sugen på Mike Judges jobbkomedi "Extract" och Lone Sherfigs "An education" om en tonårig flickas uppväxt i sextiotalets swinging London.

Vad bör man inte missa i år?

Nedtonade komedin "Up in the Air" är smått fantastisk och har en George Clooney i högform. Andrea Arnolds "Fish Tank" har fått kritikerna att gå i spagat av lycka och lär vara diskbänksrealism av allra bästa sort. Animerade fabeln "Den fantastiske räven" av Wes Anderson får nog klassas som ett måste och den svenska debutfilmen "Miss Kicki" med Pernilla August i huvudrollen sägs vara en sådan där magisk fullträff som bara händer en gång var tionde år. Gå och se med andra ord.

Vad är din relation till SFF?

Jag har nog besökt nästan varje festival de senaste tio åren. Mitt bästa minne av festivalen var när jag och en kompis jobbade som volontärer -99. Det var året då temat var erotik och jag minns att vi snällt stod och rev biljetter på numera nedlagda biografen Fågel Blå då en grupp arga demonstranter dök upp med slagord och plakat mot "porren" som visades på festivalen. Lite uppiggande drama till en annars ganska beskedlig liten festival. Med tanke på de senaste årens filmer har jag svårt att se hur något liknande skulle kunna hända idag.

Vilken film tror du vinner Bronshästen?

"Fish Tank" känns som ett säkert kort.

Vilken film HOPPAS du vinner Bronshästen?

Jag skulle verkligen vilja se en film som "Metropia" kamma hem priset, hur ofta får vi se svensk animerad science fiction-film? Tyvärr misstänker jag att den inte riktigt är värd det.

| 16 november 2009 17:39 |